Column: Quickscan van de lokale democratie en de PMD container


BERKELLAND – De PMD container…………..! Wie heeft het er niet over. Er gaat bijna geen dag voorbij of er staat wel ergens een artikel over en regelmatig mogen we onze mening er over geven op polls. En er wordt veel gereageerd op met name artikelen op Facebook, zoals van Nieuws Uit Berkelland (NUB) Daaruit wordt wel heel duidelijk dat men ontevreden is met de huidige situatie. Maar er is niet alleen kritiek, er worden ook suggesties gedaan om het probleem op te lossen. Vrijwel iedereen stelt voor om de PMD container vaker te legen. Een keer in de twee weken, zoals men al gewend was met de zakken. Op de recente poll van Tubantia reageerden al ruim 900 mensen, waarvan driekwart kiest voor vaker legen. Als college en raad zou je hier dankbaar gebruik van kunnen maken. Men wil immers meer luisteren naar de inwoners.Er is zelfs op 17 oktober een heel avondprogramma voor geagendeerd in het gemeentehuis. In dit geval heel simpel dus, zou je zeggen. Zoveel reacties met constructieve oplossingen beschikbaar via Facebook. Lees ze, reageer, ga in discussie, doe er je voordeel mee. Maar dat gaat blijkbaar te ver om zomaar over te nemen wat de inwoners op Facebook voorstellen. In tegendeel, in de raad komt men met het voorstel om in plaats daarvan meer containers aan te bieden. Veel inwoners hebben al moeite om de drie huidige containers te plaatsen en hebben dat in hun reacties ook al ruimschoots kenbaar gemaakt.

Hier gaat dus iets fout.

Inwoners die in grote getalen heel constructief een oplossing aandragen en raadsleden die iets totaal anders voorstellen. Inderdaad dus de hoogste tijd voor een bezinning en discussie over deze kloof. En dat komt mooi uit, want zoals gezegd organiseert de gemeente op 17 oktober een speciale avond over de lokale democratie. Dit naar aanleiding van de resultaten van een vragenlijst “Quickscan Lokale Democratie” die inwoners recent konden invullen. Daarin zijn vragen gesteld als: “Vindt u dat u voldoende kunt meedenken, meebeslissen of zelfs meewerken als u dat wilt?Is duidelijk hoe besluiten worden genomen en hoe ze worden uitgevoerd? Wordt u als inwoner voldoende betrokken bij plannen en activiteiten?”Dat sluit goed aan bij de kloof die uit de hele PMD discussie naar voren komt.Wellicht een mooie aanleiding om die avond bij te wonen en uw mening te geven:

Donderdag 17 oktober (aanvang 19.30) in het gemeentehuis.

Zie ook de website van de gemeente http://www.gemeenteberkelland.nl

 

Was getekend,

De Berkellander

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven