Lezing over eenzaamheid in Ruurlose bieb

RUURLO – Dinsdagavond 3 december zal Bas Groenendijk, oprichter van de stichting ‘Alles voor Mekaar’, een lezing verzorgen over ‘eenzaamheid’ in de Bibliotheek Ruurlo, Dorpsstraat 74. De avond begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Omroep Gelderland maakt die avond opnames tijdens de lezing in verband met een documentaire over Bas en zijn stichting.

Bas Groenendijk
De in Vlijmen (gemeente Heusden) woonachtige Bas werd enkele jaren geleden door een verandering van functie geconfronteerd met het fenomeen ‘eenzaamheid’. Hij verruilde zijn baan als leidinggevende van een groot team (met veel en plezierige sociale contacten) voor een functie waarbij hij voornamelijk alleen werkte. Dit ging hem niet in de koude kleren zitten. Hij besloot dan ook om het heft in eigen handen te nemen, zijn baan op te zeggen en iets te gaan doen dat beter bij zijn idealen paste en waarvan hij gelukkiger werd.

Samen met zijn overbuurman richtte Bas de stichting ‘Alles voor Mekaar’ op, met als doel het voorkomen van en omgaan met eenzaamheid én het langer zelfstandig thuis kunnen wonen van ouderen. “Ik had het al moeilijk op de dagen dat ik eenzaam op het werk was, maar ik had nog wel mijn gezin en sociale contacten. Ik kan me haast niet voorstellen hoe erg het is om helemaal niets of niemand meer te hebben in je leven. Toch zitten veel mensen, vooral ouderen, vast in dat soort allesomvattende eenzaamheid. Daar wilde ik iets aan doen”, aldus Groenendijk.
Hoe gaat de stichting te werk: hulpbehoevende, kwetsbare ouderen, die niemand in hun omgeving meer kunnen vragen om bijvoorbeeld kleine klusjes te verrichten, worden in contact gebracht worden met buurtgenoten. Onder het mom van dat klusje dat gedaan wordt ontstaat het contact tussen eenzame oudere en buur. In de gemeente Heusden zijn op die manier in 18 maanden tijd al 300 nieuwe buurtcontacten ontstaan. Een prachtige manier van verbindingen maken in een gemeenschap.

Tijdens de lezing zal Groenendijk vertellen over zijn stichting en als ervaringsdeskundige sociale, emotionele en existentiële eenzaamheid bespreken vanuit een stuk theorie maar vooral uit vele praktijkvoorbeelden. Vragen als: wat is eenzaamheid, hoe kun jij eenzaamheid voorkomen en hoe ga ik om met mijn eenzaamheid zullen uitgebreid aan de orde komen.

TV-opnames ‘Nooit meer alleen’
De lezing vindt plaats in de Ruurlose bieb, alwaar de moeder van Groenendijk jarenlang actief is geweest als medewerker. Zij wees hem op het feit dat de Bibliotheek, zeker in Ruurlo waar ’t Dorpshuis ook gebruik maakt van de biebruimte, meer en meer een plek is waar iedereen elkaar ongedwongen kan ontmoeten.
Omroep Gelderland maakt een documentaire over Bas Groenendijk. Een deel van de opnames hiervoor zullen gemaakt worden tijdens de lezing in de Bibliotheek. De toegang is gratis, maar aanmelden wordt op prijs gesteld. Dat kan op www.oostachterhoek.nl.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven