Speciale Gelredag in Kasteel Ruurlo

ARNHEM – De Achterhoek staat centraal in de zesde aflevering van de nieuwe serie Ridders van Gelre op Omroep Gelderland. Ridders Bas Steman en René Arendsen maken een reis van bijna 1500 jaar langs de belangrijkste gebeurtenissen uit de rijke historie van de Achterhoek. Ze beginnen hun verhaal bij de Saksen en eindigen met de veranderingen in het Achterhoekse landschap na de Tweede Wereldoorlog. Over de vroegste geschiedenis van de Achterhoek is weinig bekend. Duidelijk is dat het gebied lange tijd hoorde bij het land van de Saksen. Dat liep van de IJssel in het westen tot de Elbe in het oosten.

Aan Spaanse zijde
René ontmoet de vier bannerheren op kasteel Huis Bergh. Dit zijn de belangrijkste ridders van het hertogdom Gelre die allemaal hun stamslot in de Achterhoek of de Liemers hadden. De Ridders betreden samen het slagveld in Groenlo tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En wel aan de Spaanse zijde.

Bevrijding uit het oosten
Vanaf de achttiende eeuw was er geen oorlogsgeweld meer in de Achterhoek. De adel deelde de lakens uit en behield haar invloedrijke positie tot ver in de twintigste eeuw. Bas ontmoet een barones uit de adellijke familie Van Heeckeren en ontdekt dat de familie tot op de dag van vandaag een belangrijke band heeft met de Ruurlose dorpsgemeenschap.

Gelredag
Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van… de Achterhoek is op maandag 11 november te zien bij Omroep Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Het programma is een onderdeel van het provinciale project Verhaal van Gelderland dat de komende jaren de provinciale geschiedenis op een vernieuwende manier onderzoekt en beschrijft.

Op zaterdag 16 november is een speciale Gelredag in Kasteel Ruurlo. Tegenwoordig is dit een van de twee locaties van Museum MORE, maar eeuwenlang resideerde de familie Van Heeckeren in het kasteel. Iedereen is vanaf 10.00 uur welkom om het museum en kasteel Ruurlo te bewonderen. De toegang is tot 12.00 uur gratis.

Voor meer informatie over de Gelredagen verwijzen we naar http://www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre-gelredagen

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven