Zonnebloem Borculo-Haarlo viert 50-jarig jubileum

BORCULO/HAARLO – Deze maand precies vijftig jaar geleden werd de afdeling Borculo van de Zonnebloem opgericht. Enige jaren later sloot Haarlo zich aan. De afdeling is gepast trots op dit bijzondere feit en laat het daarom niet onopgemerkt voorbij gaan. Op zaterdag 23 november vanaf 13.30 uur staat de deur van Café-Restaurant Peters aan de Steenstraat 7 in Borculo open voor genodigden. Maar ook oud-vrijwilligers en donateurs zijn van harte uitgenodigd. Om 14.00 uur begint het feestelijke programma met een officiële opening, waarna de middag wordt voortgezet met vooral veel muziek. Niemand minder dan de ‘Grolse Hofzangers’ zorgen voor een daverend optreden. Zij worden daarbij afgewisseld door twee jonge, beloftevolle zangeressen, onder de naam ‘Borculo Sound’.

In 1949 ontstond de Landelijke Vereniging de Zonnebloem vanuit een radioprogramma speciaal voor zieken en gehandicapten. Presentator Alex van Wayenburg startte er in 1945 mee bij Radio Herrijzend Nederland. De Zonnebloem maakt al zeventig jaar bezoeken aan huis, tal van activiteiten en dagjes uit mogelijk. De 38.000 vrijwilligers zijn actief in meer dan 600 afdelingen in vrijwel elke wijk, stad en elk dorp van Nederland. De afdeling Borculo-Haarlo telt op dit moment 32 vrijwilligers waarvan het merendeel mensen met een beperking aan huis bezoekt, met hen gaat winkelen, een theater bezoekt of hen vergezelt naar de activiteiten die door de afdeling worden georganiseerd.

Deze activiteiten variëren van samen gezellig een ijsje eten tot het maken van een eendaagse bootreis of het bezoeken van een museum. ‘De reacties van de mensen na een dagtochtje, een sfeervolle kerstviering of een gezellige middag met Nederlandstalige liedjes zijn eigenlijk altijd enthousiast en daarvoor doen wij het’, zegt bestuurslid activiteiten Gerrit Sprokkereef. Jo Kloosters, bestuurslid die het bezoekwerk coördineert, vult aan: ‘Nederland vergrijst, we worden met zijn allen ouder, het aantal mensen met een beperking neemt daardoor toe. De behoefte om zoveel mogelijk aan alles mee te kunnen blijven doen wordt dus ook groter. Wij roepen daarom mensen, die dit mogelijk willen maken, op zich aan te melden als vrijwilliger. Maar ook mensen die graag bezoek willen ontvangen of mee willen doen aan de activiteiten kunnen contact met ons opnemen.’ Dat kan via de mail: [email protected] of telefonisch: 0545 272754.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven