Hieraan kun je een social media verslaving herkennen

BERKELLAND – Tegenwoordig gebruiken mensen hun smartphone ontzettend veel, voornamelijk de jongere doelgroepen zijn zo goed als vastgekleefd aan hun mobiele apparaat. 50 procent van de Amerikaanse tieners voelt zich namelijk verslaafd aan de smartphone, terwijl zij dagelijks ongeveer 4,5 uur lang spenderen met hun mobiel. Zij gebruiken het voor diverse doeleinden, waarbij het checken van de sociale netwerken over het algemeen het populairst is.

Alhoewel veel jongeren zich dus verslaafd voelen aan de sociale media en de smartphone in het algemeen staat deze verslaving (nog) niet in de DSM, wat de diagnose handleiding voor psychologen is. Het is dan ook lastig om social media verslaving een duidelijke definitie te geven. Het is nog een erg nieuw fenomeen waarnaar relatief weinig onderzoek gedaan is. Toch kan het zeker een groot probleem zijn. Zo vonden twee investeerders van Apple ook.

Jana Partners en California State Teachers Retirement System riepen het bedrijf gezamenlijk op om maatregelen te nemen tegen het overmatige smartphone gebruik. Zij hadden succes, want Apple heeft nieuwe functies op hun producten gezet waardoor consumenten bewuster kunnen omgaan met hun mobiel. Je kunt nu onder meer checken hoelang je per dag besteed aan je smartphone, wat Android inmiddels ook heeft toegevoegd.

De producenten van de smartphones zijn dus inmiddels bewust bezig met het verminderen van de social media verslavingen. Dit is hartstikke goed, maar alsnog hebben veel mensen niet door dat ze verslaafd zijn aan hun smartphone of de sociale netwerken. Zoals eerder al gezegd is het lastig om deze verslaving te herkennen. Toch zijn er een aantal symptomen waaraan je kunt zien of iemand zo’n verslaving te pakken heeft. Je besteed dan bijvoorbeeld veel tijd op de sociale netwerken terwijl het jezelf helemaal niet opvalt. Dit symptoom wordt ook gebruikt bij andere verslavingen, zoals bij gokken en alcoholgebruik.

Een ander symptoom is dat je probeert te stoppen met social media maar het je niet lukt. Je kunt je gewoon niet beheersen, ook niet gedurende je werk, school of vrije tijd. Constant wil je de sociale netwerken bezoeken, zelfs als je op de hoogte bent van psychische en/of lichamelijke klachten. Ben je Instagram, Facebook, et cetera niet aan het checken dan heb je het verlangen om dit wel te gaan doen. Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden waaraan je een social media verslaving kunt herkennen.

Als je verslaafd bent dan is het van belang om er wat tegen te gaan doen, want het kan diverse klachten opleveren. Je kunt bijvoorbeeld een slaaptekort opbouwen, maar je kunt ook je vrienden of zelfs je baan kwijtraken. Het is daarom belangrijk om stappen te nemen tegen de verslaving. Je internet en tv abonnement opzeggen kan hierbij helpen, maar dit is wel heel rigoureus. Alsnog kun je jouw pakket bij de goedkoopste internet provider laten stoppen zodat je je helemaal kunt focussen op het beter worden.

Een andere tip die je kunt gebruiken om van je social media verslaving af te komen is om jezelf af te vragen waarom je de netwerken überhaupt gebruikt. Je verslaving wordt namelijk gevoed door bepaalde gevoelens, dit is meestal de diepe oorzaak van het probleem. Voorbeelden hiervan zijn verveling, eenzaamheid en onzekerheid. Denk je dat deze gevoelens de oorzaak zijn van je verslaving dan moet je hier aandacht aan geven.

Het kan ook hartstikke handig zijn om regels voor jezelf te maken. Je kunt zeggen dat je minder op social media wilt doorbrengen, maar dit is simpelweg niet concreet genoeg. Je moet duidelijke regels opstellen waaraan je je moet houden. Hierbij kun je denken aan een tijdslimiet. Stel je familie of vrienden ook hiervan op de hoogte zodat zij je kunnen ondersteunen en controleren.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven