Afscheid nemen is meer dan het regelen van een uitvaart

Door Redactie op 29-03-2020


BELTRUM – Vanaf haar jeugd had ze al interesse in de uitvaartzorg. Ze wordt tijdens haar leven regelmatig geconfronteerd met de dood. Pauline van Veen zag haar ouders op jonge leeftijd overlijden en verloor zelf een tweeling. Dat maakt dat de voormalig tandartsassistente en boekhoudster inmiddels de carrièreswitch heeft gemaakt naar Rouwdoula. Pauline komt niet uit de Achterhoek, ze is opgeroeid in Alphen aan de Rijn. Als klein meisje kwam ze wel vaak in Eibergen, waar haar ouders een vakantiehuisje hadden op camping ’t Eibernest. Toen ze pakweg 12 jaar geleden haar vriend meenam naar dit vakantiehuisje voor een weekendje weg was het besluit snel genomen. De familie vertrok vanuit Alphen aan de Rijn om neer te strijken in het buitengebied van Beltrum.

Pauline was al snel een van de “Beltrumnaren”, haar kinderen gingen er naar school. Zelf was ze actief of school en ging ze in het bestuur van Vios volleybal en bij het kerkkoor. Vanuit Beltrum reisde Pauline naar Apeldoorn waar ze op de administratie werkte van een installatiebedrijf. Toen ze 46 was heeft ze een langgekoesterde wens opgepakt. Bij GaandeweG uitvaarteducatie volgde ze de opleiding tot uitvaartbegeleider. Toen ze de opleiding eenmaal had afgerond volgden sollicitaties bij bestaande uitvaartorganisaties. Al snel komt Pauline tot de conclusie dat daar geen klik is. Pauline wil het anders, op haar eigen manier. Daarom besluit ze voor zichzelf beginnen. Pauline van Veen Uitvaartbegeleiding was geboren. De eerste jaren combineerde ze het zelfstandig ondernemerschap met haar baan in Apeldoorn, maar sinds april 2019 is ze full time ondernemer.

Pauline is inmiddels geïnspireerd geraakt door het boek Rouwdoula van Patty Duyn. Door het boek kent Nederland inmiddels het begrip ‘rouwdoula’. Zoals een doula , Grieks voor “dienende vrouw” zorg biedt bij alles rondom de zwangerschap en bevalling, biedt de rouwdoula zorg bij afscheid nemen van het leven. Zorg die verder gaat dan de organisatie van de uitvaart. Hierin herkent Pauline zich helemaal, daarom noemt ze zich inmiddels dan ook rouwdoula. ”Rouwdoula’s zijn vrouwen van middelbare leeftijd die levenswijs zijn, goed kunnen afstemmen en invoelen” zegt Pauline.

Pauline vindt het erg belangrijk dat mensen nadenken over het einde. Ze organiseert zelf veel thema avonden en bijeenkomsten die mensen aan het nadenken zet. Op de kast in haar kantoorruimte zien we het uitvaartwensen -spel liggen: “Het spelen van dit spel is bijzonder inspirerend en mag met de nodige lol” aldus Pauline. De Beltrumse rouwdoula maakt geregeld mee dat mensen direct na het overlijden van een dierbare niet precies weten wat er in de polis staat. Meer dan eens krijgen mensen dan direct met een onaangename verrassing te maken omdat er iets heel anders in de polis staat dan men had verwacht. Pauline wijst iedereen erop de polis altijd actueel te houden. “Zorg dat je goed weet waarvoor je je verzekerd hebt” zegt ze. “Stilstaan bij de eindigheid van jouw leven zorgt ervoor dat je het bewuster en zinvoller vorm geeft”.

Pauline bezoekt mensen die in de laatste levensfase zitten om het naderende einde te bespreken. Dat gaat lang niet altijd alleen maar over de uitvaart. Afscheid nemen is veel meer dan dat. “Het is belangrijk dat mensen herinneringen maken met elkaar, soms wil diegene die gaat overlijden er graag over praten met zijn dierbaren, maar vinden die dat juist lastig. Ik probeer dan juist die gesprekken op gang te brengen.” Zo is Pauline al actief voor de dood, maar zeker ook daarna. Ze gaat een tijdje na de uitvaart altijd op bezoek bij de nabestaanden. “Mensen willen dan even hun verhaal kwijt, dan ben ik dat luisterende oor. Soms blijft het bij een bezoek, maar er zijn ook nabestaanden die behoefte hebben aan meerdere bezoeken. Die bied ik dan ook”.

Pauline adviseert mensen altijd de tijd te nemen voor het regelen van de uitvaart. Veel mensen denken dat de begrafenis binnen vijf dagen moet hebben plaats gevonden, maar dat is niet het geval. In de wet staat dat een uitvaart op de 6e werkdag na overlijden moet hebben plaats gevonden. Daarbij telt de dag van overlijden niet mee. “Vaak zeggen de mensen al de eerste dag dat de rouwkaarten weg moeten, dat doe ik nooit. Ik neem rustig de tijd om een rouwkaart te maken met de nabestaanden. Foto Modern in Lochem drukt de kaarten voor mij, daar kan ik altijd terecht.” Een van de voorbereidingen die Pauline bijna nooit overslaat bij een crematie is het vooraf bezoeken van het crematorium. Ze laat dan precies zien waar de genodigden binnenkomen, waar de familiekamer zich bevindt, waar het toilet is.

Pauline heeft een duidelijke missie: de dood bespreekbaar maken. Ze is daarom ook ambassadeur van “doodgewoon in de klas”. Ze geeft in die hoedanigheid gastlessen op scholen. Pauline werkt alleen, als er overlappingen zijn dan heeft ze afspraken met collega’s die op de zelfde wijze werken als zijzelf. Als startend ondernemer moet Pauline het vooral hebben van mond tot mond reclame. “De families van de overledenen waar ik de uitvaart van heb verzorgd zijn mijn beste ambassadeurs”.

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

College biedt Bestuursrapportage 2021 aan gemeenteraad aan
BERKELLAND - De Bestuursrapportage is een tussentijdse verantwoording over het jaar 2021. Over het geheel laat de Bestuursrapportage een voordeel zie......
Lees verder »

College biedt actualisatie ‘Beleef het in Berkelland’ aan gemeenteraad aan
BERKELLAND - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de actualisatie van het beleidsstuk ‘Beleef het in Berkelland’. In deze a......
Lees verder »

Succes voor Pasruiters Fajah Schruink en Boukje Mengerink
NEEDE - Fajah Schurink van LR en PC de Pasruiters kwam aan de start tijdens het dressuurconcours in Vragender. Zij behaalde daar met haar pony Golden......
Lees verder »

Drukte rond Antonius bij Zomerboekenmarkt
REKKEN - Het was afgelopen woensdagmiddag opnieuw een gezellige drukte in en rond Antonius, waar de derde Zomerboekenmarkt werd gehouden. Op het dorp......
Lees verder »

Kat Flint uit Borculo verdwenen vanaf de Korte Wal in Borculo
BORCULO - Heeft iemand  kat Flint gezien? Hij is verdwenen vanuit de omgeving van centrum Borculo Korte Wal. Het is een kat van ongeveer anderha......
Lees verder »

Gerrie van der Horst zingt en speelt in de Dorpskerk in Ruurlo
RUURLO – Op zaterdagmiddag 31 juli kunnen bezoekers van de Open Kerk in de Dorpskerk van Ruurlo genieten van de veelzijdige muzikale kwaliteiten van ......
Lees verder »

Toch nog een beetje kermis in Voor-Beltrum dit jaar
BELTRUM- De draaiboeken lagen al helemaal klaar, na de versoepelingen van 26 juni dacht de organisatie dit jaar weer een volledige kermis te kunnen h......
Lees verder »

Lieke Waltvoort uit Geesteren succes vol namens De Hamelandse Ruiters
GEESTEREN - Lieke Walvoort uit Geesteren heeft namens  De Hamelandse Ruiters twee keer de M1/M2 met haar paard Heroic Power op het concours in W......
Lees verder »

Gemeente Berkelland gestart met pilot energie
BERKELLAND - De gemeente Berkelland is gestart met een pilot Energie. Dit is een tijdelijke vergelijkingswebsite waar inwoners met een laag inkomen h......
Lees verder »

Maand van de opvoeding komt eraan
BERKELLAND - Oktober is de Maand van de Opvoeding in de Achterhoek! Samen met de gemeente Berkelland organiseert het Preventie Platform Jeugd in deze......
Lees verder »

Nieuwe website Weet van Water: Klimaatatlas Berkelland laat zien waar het natter, heter én droger wordt
BERKELLAND - De website http://www.weetvanwater.nl is vernieuwd. Een website die nu nóg meer dan voorheen aanzet tot klimaatactie, met veel prak......
Lees verder »

10 tips om inbraak in je woning te voorkomen tijdens je vakantie
BERKELLAND - De vakantie is voor veel Berkellanders begonnen of gaat binnenkort beginnen.  Wanneer jij lekker op vakantie bent, zijn inbrekers h......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

NUB TV

film: De Achterhoek en landbouw horen bij elkaar

Uit de krant

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: “Vandaag eten we onkruid!”
BERKELLAND - Nee, nu niet gelijk afhaken, je kent het niet, en wat een boer niet kent…..Probeer het maar een keer, net als ik. De eerste keer dat ik e......
Lees verder »