Afscheid nemen is meer dan het regelen van een uitvaart


BELTRUM – Vanaf haar jeugd had ze al interesse in de uitvaartzorg. Ze wordt tijdens haar leven regelmatig geconfronteerd met de dood. Pauline van Veen zag haar ouders op jonge leeftijd overlijden en verloor zelf een tweeling. Dat maakt dat de voormalig tandartsassistente en boekhoudster inmiddels de carrièreswitch heeft gemaakt naar Rouwdoula. Pauline komt niet uit de Achterhoek, ze is opgeroeid in Alphen aan de Rijn. Als klein meisje kwam ze wel vaak in Eibergen, waar haar ouders een vakantiehuisje hadden op camping ’t Eibernest. Toen ze pakweg 12 jaar geleden haar vriend meenam naar dit vakantiehuisje voor een weekendje weg was het besluit snel genomen. De familie vertrok vanuit Alphen aan de Rijn om neer te strijken in het buitengebied van Beltrum.

Pauline was al snel een van de “Beltrumnaren”, haar kinderen gingen er naar school. Zelf was ze actief of school en ging ze in het bestuur van Vios volleybal en bij het kerkkoor. Vanuit Beltrum reisde Pauline naar Apeldoorn waar ze op de administratie werkte van een installatiebedrijf. Toen ze 46 was heeft ze een langgekoesterde wens opgepakt. Bij GaandeweG uitvaarteducatie volgde ze de opleiding tot uitvaartbegeleider. Toen ze de opleiding eenmaal had afgerond volgden sollicitaties bij bestaande uitvaartorganisaties. Al snel komt Pauline tot de conclusie dat daar geen klik is. Pauline wil het anders, op haar eigen manier. Daarom besluit ze voor zichzelf beginnen. Pauline van Veen Uitvaartbegeleiding was geboren. De eerste jaren combineerde ze het zelfstandig ondernemerschap met haar baan in Apeldoorn, maar sinds april 2019 is ze full time ondernemer.

Pauline is inmiddels geïnspireerd geraakt door het boek Rouwdoula van Patty Duyn. Door het boek kent Nederland inmiddels het begrip ‘rouwdoula’. Zoals een doula , Grieks voor “dienende vrouw” zorg biedt bij alles rondom de zwangerschap en bevalling, biedt de rouwdoula zorg bij afscheid nemen van het leven. Zorg die verder gaat dan de organisatie van de uitvaart. Hierin herkent Pauline zich helemaal, daarom noemt ze zich inmiddels dan ook rouwdoula. ”Rouwdoula’s zijn vrouwen van middelbare leeftijd die levenswijs zijn, goed kunnen afstemmen en invoelen” zegt Pauline.

Pauline vindt het erg belangrijk dat mensen nadenken over het einde. Ze organiseert zelf veel thema avonden en bijeenkomsten die mensen aan het nadenken zet. Op de kast in haar kantoorruimte zien we het uitvaartwensen -spel liggen: “Het spelen van dit spel is bijzonder inspirerend en mag met de nodige lol” aldus Pauline. De Beltrumse rouwdoula maakt geregeld mee dat mensen direct na het overlijden van een dierbare niet precies weten wat er in de polis staat. Meer dan eens krijgen mensen dan direct met een onaangename verrassing te maken omdat er iets heel anders in de polis staat dan men had verwacht. Pauline wijst iedereen erop de polis altijd actueel te houden. “Zorg dat je goed weet waarvoor je je verzekerd hebt” zegt ze. “Stilstaan bij de eindigheid van jouw leven zorgt ervoor dat je het bewuster en zinvoller vorm geeft”.

Pauline bezoekt mensen die in de laatste levensfase zitten om het naderende einde te bespreken. Dat gaat lang niet altijd alleen maar over de uitvaart. Afscheid nemen is veel meer dan dat. “Het is belangrijk dat mensen herinneringen maken met elkaar, soms wil diegene die gaat overlijden er graag over praten met zijn dierbaren, maar vinden die dat juist lastig. Ik probeer dan juist die gesprekken op gang te brengen.” Zo is Pauline al actief voor de dood, maar zeker ook daarna. Ze gaat een tijdje na de uitvaart altijd op bezoek bij de nabestaanden. “Mensen willen dan even hun verhaal kwijt, dan ben ik dat luisterende oor. Soms blijft het bij een bezoek, maar er zijn ook nabestaanden die behoefte hebben aan meerdere bezoeken. Die bied ik dan ook”.

Pauline adviseert mensen altijd de tijd te nemen voor het regelen van de uitvaart. Veel mensen denken dat de begrafenis binnen vijf dagen moet hebben plaats gevonden, maar dat is niet het geval. In de wet staat dat een uitvaart op de 6e werkdag na overlijden moet hebben plaats gevonden. Daarbij telt de dag van overlijden niet mee. “Vaak zeggen de mensen al de eerste dag dat de rouwkaarten weg moeten, dat doe ik nooit. Ik neem rustig de tijd om een rouwkaart te maken met de nabestaanden. Foto Modern in Lochem drukt de kaarten voor mij, daar kan ik altijd terecht.” Een van de voorbereidingen die Pauline bijna nooit overslaat bij een crematie is het vooraf bezoeken van het crematorium. Ze laat dan precies zien waar de genodigden binnenkomen, waar de familiekamer zich bevindt, waar het toilet is.

Pauline heeft een duidelijke missie: de dood bespreekbaar maken. Ze is daarom ook ambassadeur van “doodgewoon in de klas”. Ze geeft in die hoedanigheid gastlessen op scholen. Pauline werkt alleen, als er overlappingen zijn dan heeft ze afspraken met collega’s die op de zelfde wijze werken als zijzelf. Als startend ondernemer moet Pauline het vooral hebben van mond tot mond reclame. “De families van de overledenen waar ik de uitvaart van heb verzorgd zijn mijn beste ambassadeurs”.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven