Eltjo en Lydia Stel zijn verknocht aan bonte schapen

NEEDE – Ongetwijfeld is het de bekendste schaapskooi van Berkelland, die van Eltjo en Lydia Stel. Zij bouwden tien jaar terug ’t Schaopenhoes aan de Koeweidendijk in Neede. Hun doel was vanaf het begin duidelijk: schapen houden en dan meteen allerlei leuke educatieve activiteiten daaromheen organiseren. In 2011 liepen er een kleine 100 schapen rondom het schapenverblijf. Tien jaar later zijn er nog ongeveer 25 over. “De regelgeving maakt het onmogelijk om hier op een rendabele manier onze droom uit te laten komen.” zegt Eltjo.

In de eerste jaren na de bouw kwamen er veel mensen af op de activiteiten. Eind maart was er vaak een lammetjes-dag. “Kinderen konden dan lammetjes aaien, met ze knuffelen en natuurlijk met ze op de foto. Soms kwam het voor dat er tijdens deze dag een lammetje werd geboren, dat was natuurlijk helemaal geweldig” vertelt Eltjo enthousiast. De kudde ging op Hemelvaartsdag ook op pad. “Dan gingen we echt dauwtrappen, de bordercollie mee en het Vleer in. We hebben zelf een keer een tocht gedaan speciaal voor rolstoelers en scootmobiel gebruikers. We liepen dan naar het Achterveld, daar lieten we de kudde grazen en zelf gingen we dan met z’n allen lekker van de natuur genieten” blikt Eltjo weemoedig terug.

In ’t Schaopenhoes zien we maar een schapenras. Het Nederlandse bonte schaap. Eltjo gaf zijn vrouw tien schapen van dit ras cadeau omdat ze dit erg mooi vond. Dit was direct een schot in de roos. Het ras is bijzonder populair dus er is veel vraag naar. Vanuit de hele wereld wil men schapen kopen bij Eltjo en Lydia. “We krijgen zelfs aanvragen uit Argentinië en Mexico, maar je zult begrijpen dat de taal dan al een groot probleem is om tot verkoop van een aantal schapen te komen. Daarom verkopen we de meeste schapen toch aan mensen ergens in Europa. Vergis je niet, deze schapen zijn erg kostbaar. Als iemand 10 schapen koopt betaal je natuurlijk het transport niet”. Volgens Eltjo is zijn schapenras qua opbrengst te vergelijken met een koe. “Ja, een koe en een Nederlands bontschaap zijn ongeveer even veel waard. Wij hebben door de jaren heen alle certificaten gehaald die nodig zijn om goede bonte schapen te kunnen fokken en verkopen”.

De verkoop van de lammeren is de grootste bron van inkomsten voor de familie Stel. In het verleden was begrazing eveneens lucratief, maar dat is de laatste jaren al even lastig geworden. De Needse schaapskudde heeft nog wel wat begrazing-klussen, maar dan in de particuliere sector. In deze tijd van het jaar zijn er nog meer bewoners van de schaapskooi: de 25 ooien zorgen samen voor ongeveer 50 lammeren. Dat zijn voor Eltjo en Lydia drukke tijden. Er hangt een camera in het schapenverblijf zodat het stel zich naar de schaapskooi kan haasten als een van de ooien gaat bevallen. “We hebben de vruchtbaarheid goed ingefokt in onze kudde”, vertelt Eltjo trots. “Onze ooien krijgen gemiddeld 2,2 lammeren”. Dat succes staat op conto van Lydia, zij vindt het erg leuk om zich te verdiepen in de afstamming. De populatie van het ras is erg klein, daarom is het van belang om precies te weten welke ram bij welke ooi mag anders is de kans op incest groot.

Eltjo en Lydia stralen helemaal wanneer ze over hun hobby vertellen. Toch weten ze niet hoe lang ze nog kunnen doorgaan. “De regelgeving is streng en dat maakt de hobby er niet makkelijker op, daarom bouwen we het langzaam af. We vinden het nog leuk, maar de echte pret is er wel af”. Eltjo en Lydia doelen daarmee onder andere op de openbare wandelingen die zij in het verleden maakten met de kudde en de populaire Lammetjes-dagen. “We hebben altijd nog een beetje hoop dat die oude tijden herleven…..je moet toch ergens van dromen” besluit Eltjo optimistisch.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven