Voorjaar

BELTRUM – Een echte winter zouden we nog moeten krijgen, desalniettemin begint de natuur zo hier en daar wel weer te ontwaken. Een beetje aan de vroege kant, maar wij hebben sinds een week of drie alweer de narcissen, krokussen en andere voorjaarsbollen in de tuin staan. Er komen zelfs al knoppen in de fruitbomen. Als dat maar goed gaat want we kunnen natuurlijk nog best een stevige vorstperiode krijgen en het zou dan niet de eerste keer zijn dat de knoppen doodvriezen en we geen appel of peer in de boom krijgen.

Naast onze koeien fokken we ook op kleine schaal met de Nederlandse Landgeit, een robuust en sober geiten ras. We zijn aangesloten bij de LFNL, een vereniging die het ras een warm hart toedraagt en het in stand wil houden door jaarlijks keuringen te organiseren om op deze manier het ras te blijven verbeteren. Op dit moment hebben we 8 volwassen geiten en 3 bokken in huis. 7 van de 8 geiten hebben dit jaar weer lammeren gekregen en de teller is gestopt bij 13 gezonde baby’s. Een lust voor het oog en we genieten volop van dit jonge spul. Om ook onze eigen fokkerij te blijven verbeterenselecteren we elk jaar de beste geit die we aan willen houdenen waarmee we verder willen fokken. Voor de rest van de lammeren zoeken we gouden stalletjes en de ervaring is dat we hier nooit zo heel veel moeite voor hoeven doen, we hebben de lammeren voor de keuring in september vaak al verkocht ! Deze lammeren gaan wel mee naar de keuring zodat de nieuwe eigenaren ook een mooi keurrapport krijgen van hun lam, daarnaast staan ze ook meteen ingeschreven in het stamboek.

Olaf, onze (ex) dek-bok die nu alweer zo’n 3 seizoenen zowel bij ons als bij de kinderboerderij in Culemborg zijn diensten heeft bewezen, is in januari gecastreerd door onze dierenarts. Zouden we dit niet doen dan krijgen we alleen maar nakomelingen van Olaf en dan wordt de spoeling wel heel erg dun.
Olaf is dus nu dek-bok af en mag straks zijn leven slijten tussen de geiten en als “oppas opa” gaan fungeren voor de jonge lammeren die in de toekomst geboren gaan worden.

Maar er gebeurt natuurlijk meer op onze boerderij in het voorjaar; het land zal voorbereid moeten worden om straks de mais in te zaaien. Het is elke keer weer bijzonder te zien hoe van een klein korreltje een stengel uitgroeit van wel twee meter. In september wordt de mais gehakseld waarbij de hele stengel wordt vermalen. De mais wordt ingekuild en gefermenteerd zodat het lang goed blijft.

Voor dit alles in werking wordt gezet, zal er mest uitgereden moeten worden. Hier gaan we dan ook komende week mee beginnen.
Ook worden de weilanden weer nagekeken en bemest zodat de dames binnenkort weer naar buiten kunnen. Ook dit is elk jaar weer een genot om te zien en iets waar veel mensen op af komen: de koeiendans. Houdt onze Facebookpagina maar in de gaten want zodra het weer het toe laat, zullen de dames weer de wei in gaan.

Vanaf januari 2020 is onze boerderij aangesloten bij www.adopteereenkoe.nl, een stichting die zich inzet om de boer-burger verbinding leven in te blazen. Voor een bedrag van €50 per jaar wordt je vriend(in) van de boerderij en kun je jouw eigen uitgekozen koe zoveel bezoeken als je wilt. Je kunt dit alleen doen, maar ook met je familie, sportclub, vriendenclub, enz.
Eind februari is onze eerste koe geadopteerd door een lieve oma met haar kleinzoon.

We hebben het een poosje geheim moeten houden maar eind 2019 zijn wij geselecteerd voor een programma dat “de nieuwe boerenfamilie” heet, oftewel de “boerenversneller”. Er is op dit moment veel gaande in agrarisch Nederland en het is niet altijd gemakkelijk voor ons boeren om met alle veranderingen mee te bewegen en tegelijkertijd je eigendoelstellingen voor ogen te houden.
Maar we gaan ervoor!

Het wordt voor ons dus een uitdagend, druk en vernieuwend jaar!

Tot de volgende keer.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven