Afscheid nemen in ‘Coronatijd’

Door Redactie op 09-06-2020


BERKELLAND – “Persoonlijk heb ik de afgelopen tijd vooral ervaren als een periode van rust, inspiratie, bezinning en het maken van de verbinding met mezelf” Zegt Pauline van Veen uit Beltrum “Wat is echt belangrijk. Nu ben ik daar gewoonlijk ook al veel mee bezig maar ik heb gemerkt dat ik nog een laagje dieper mocht gaan kijken naar bepaalde zaken. In de week van de aankondiging van de ‘intelligente lockdown’ voelde ik in eerste instantie angst; angst voor de gezondheid van mensen waar ik veel van houd, mijn eigen gezondheid, de toekomst. Maar na die eerste week kwam er een rust over mij heen, wat kan ik van deze situatie leren, welke inzichten mag ik krijgen. Mooi om te zien dat mijn man en kinderen ook in die rust terecht kwamen en dat we veel dingen samen hebben kunnen doen. Wat een bijzondere gesprekken hebben we gevoerd”.

In haar werk als rouwdoula en uitvaartbegeleider was de eerste periode heel hectisch. Richtlijnen van het RIVM, dringende adviezen van de brancheorganisaties en de noodverordening van de veiligheidsregio’s veranderde snel achter elkaar. Halverwege de regelweek moest soms het roer om; geen condoleances, aantal genodigde gasten aanpassen, geen catering meer etc. Eén van de adviezen van de brancheorganisatie was dat de uitvaart telefonisch of via beeldbellen besproken moest worden, dus niet meer naar de familie toe, alleen op de dag van de uitvaart. Pauline heeft daar één nacht heel slecht geslapen en vroeg zich steeds af: ‘Wat ga ik hiermee doen?’ “Voor mij was het antwoord duidelijk en heb dit thuis besproken. Zij stonden achter mijn besluit. Ik wil er zijn voor ‘mijn families’ dus ga, in goed overleg met de familie, als er geen gezondheidsklachten zijn, naar hen toe”. Uiteraard hield Pauline de richtlijnen van het RIVM in acht, goede hygiëne, op gepaste afstand en indien nodig het gebruik van beschermingsmiddelen. ‘We moeten wel professioneel blijven Pauline’ zei een collega tegen haar. Even was er twijfel bij Pauline, maar wie is er uiteindelijk professioneel?

“Waar ik mij steeds weer over verbaasde (en nog) dat bijna iedere gemeente de noodverordening van de veiligheidsregio anders uitlegt. Bij de ene gemeente mag een erehaag wel, bij de andere niet. Ik heb met diverse gemeentes contact gehad over het houden van een plechtigheid op een ‘alternatieve plek’, bijvoorbeeld in de tuin bij de familie (uiteraard ons houdend aan de richtlijnen RIVM) zodat er in alle rust afscheid genomen kan worden, maar ook op deze vraag zijn verschillende antwoorden. Dit is er één van: ‘Afgelopen vrijdag hebben wij met elkaar gesproken over uw verzoek. Ik heb dit zowel bij ons beleidsteam (met daarin o.a. de burgemeester) als bij de veiligheidsregio neergelegd. Ik moet u mededelen dat het standpunt blijft dat uitvaarten dan wel herdenkingsbijeenkomsten bij de reguliere uitvaartcentra gehouden moeten worden. Er is dus op dit moment geen ruimte om deze samenkomsten in o.a. de tuinen van mensen te organiseren’”.

Dat Pauline dan ook geen onderbouwing kreeg van waarom niet, maakte haar van binnen verdrietig. Het gaat, haars inziens, om het nemen van verantwoordelijkheden. “Stel, dat, als … Ik heb me te houden aan deze standpunten. Gelukkig ben ik iemand die vooral naar de mogelijkheden i.p.v. naar de onmogelijkheden kijk dus ga ik samen met de nabestaanden op zoek naar mooie passende oplossingen en rituelen”. De afgelopen weken heeft Pauline een aantal families mogen begeleiden en ze is trots op deze families. Een afscheid organiseren in een tijd waarin richtlijnen en regels gelden vergt extra veel energie, creativiteit en flexibiliteit van de naaste familie. Wat een dillema’s bij het maken van de keuze wie er bij de uitvaart aanwezig ‘mogen’ zijn. Dit is een keuze die je niet wilt maken en toch moet … “hartverscheurend”.

Naast de verdrietige dingen gebeuren er ook mooie dingen. Mooi vond Pauline het om te zien hoe de nabestaanden met elkaar de week van afscheid nemen doorleven: iets bedenken, soms wensen moeten loslaten, schakelen, omdenken en vandaaruit weer door Het mooie van deze tijd is dat men veel meer bezig is met de vraag: ‘Wat hebben wij nodig?’ en niet met wat de buitenwereld ervan zou vinden. Dat is wat Pauline haar families altijd probeer mee te geven. Afscheid vanuit het hart en niet omdat het zo ‘hoort’. Het vergt ook creativiteit en flexibiliteit van de mensen om hen heen. Hoe troost je iemand op afstand? Ook hier zie je mooie dingen ontstaan. Een erehaag, verbonden zijn via de livestream van de plechtigheid, condoleances en herinneringen worden op papier gezet of online achtergelaten waardoor de familie een mooi boek kan samenstellen, thuis op een afgesproken tijd ‘samen’ proosten op het leven of een kaarsje branden. Op afstand in verbinding. Hartverwarmend.

Op de vraag: “Wat is je het meest bijgebleven in de afgelopen weken”’ antwoord Pauline
“Een zeer muzikale familie die, voorafgaande aan de plechtigheid, thuis op het erf rondom de kist heeft gezongen omdat er tijdens de plechtigheid in de kerk op dit moment niet meegezongen mag worden en een erehaag van een vriendengroep van een veel te jong overleden man, in de haven van Zwolle, bij zijn schip. Zijn lievelingsmuziek werd gedraaid en er werden tulpen op de rouwauto gelegd. Kippenvel. Ik hoop dat nabestaanden straks de keuze wie nodigen we uit niet meer hoeven te maken op basis van aantallen, maar wens wel dat zij de keuzes bewust blijven maken … en dat we uiteindelijk weer een arm om elkaar heen kunnen slaan”.

Copyright © 2020 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Cursus Gastheer van het Landschap voor ondernemers
BERKELLAND - Kent u de unieke (natuurlijke) waarden van Berkelland? Kunt u gasten vertellen wat er allemaal in Berkelland te zien en doen is? En weet......
Lees verder »

Vanaf nu Hema artikelen verkrijgbaar bij Jumbo Leussink in Neede
NEEDE - Jumbo Leussink in Neede heeft haar assortiment uitgebreid met 3 meter aan Hema artikelen. Jumbo nam kort geleden de Hema over, de eerste voor......
Lees verder »

Gemeentebelangen Berkelland is op zoek naar een secretaris
BERKELLAND - Politieke partij Gemeentebelangen Berkelland zoekt, ter aanvulling van haar bestuur, een secretaris. Gerrit Gönning is op dit moment voo......
Lees verder »

Waeke van het Achterhookse en Liemerse book 2021 – nieuwe stijl
ACHTERHOEK - Jaarlijks organiseren de Dialectkring Achterhook en Liemers, Stichting Vrienden van de Streektaal Lochem en het Erfgoedcentrum Achterhoek......
Lees verder »

Laatste Statenvergadering voor kerstreces
REGIO - De Gelderse Statenleden vergaderen op woensdag 9 december 2020 met een korte agenda. Voorafgaand aan de vergadering is er voor inwoners ruimte......
Lees verder »

Kerstinspiratie dag bij Bloemenboerderij ‘de Scholte’
GEESTEREN - Aanstaande zondag organiseert men bij Bloemenboerderij 'de Scholte' aan de Horstweg 3 in Geesteren een kerstinspiratie dag. Iedereen is tu......
Lees verder »

Militaire oefening van 7 tot 11 december
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt van 7 tot en met 11 december een oefening. De oefening speelt zich af in het gebied tussen Deventer, Ri......
Lees verder »

Achterhoek Regionale Energie Strategie
BERKELLAND - Waar liggen kansen voor duurzame energie met zon en wind in de Achterhoek? Denk en praat mee tijdens online sessie 15 december van 9.00 ......
Lees verder »

Geen “Met Dialect op de Koffie”
BERKELLAND - De Dialectkring Achterhook en Liemers heeft in verband met de risico’s van verspreiding van het coronavirus het programma “Met Dialect op......
Lees verder »

Kentekenplaat gevonden in Ruurlo
RUURLO - In de categorie "gevonden" zien we meestal een hond of sieraden voorbij komen.  Dit keer is er een kenteken plaat gevonden aan de Garvel......
Lees verder »

Veiliger alleen wonen met LifeSigns
BERKELLAND - Alleen Wonen is niet zonder risico. Jaarlijks overlijden alleenstaanden omdat ze thuis onwel worden en niet meer in staat zijn hulp in t......
Lees verder »

Auto bekrast aan de Graaf van Zutphenstraat in Borculo
BORCULO - In de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 november is er op de Graaf van Zutphenstraat in Borculo een zwarte Hyundai bekrast. De politie is......
Lees verder »

Columns Marcel & Monique

Fratsen online
NEEDE - Dit joar gin buutoavond of een betje wal. Dit joar gin Sinterkloas of toch een betje wal. Alle Prinsen en adjudanten blief een joartje langer ......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Zorgen om een koe
BELTRUM - We werken elke dag met onze dieren en weten als geen ander dat het af en toe bloed, zweet en tranen kost onze dieren gezond en happy te houd......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Corona deel 2
BELTRUM - We ontkomen er niet aan; elke dag geconfronteerd te worden met het corona virus. De maatregelen liegen er niet om en het virus heeft ons in ......
Lees verder »

Fratsen luieren
NEEDE - Noe wij neet zovulle mear boeten de deure meugt kommen zit wij mekeare mangs tekort op de lippe. Hierveur bunt der dan wear deskundigen in te ......
Lees verder »

NUB TV

Marc en Annie trots op verbouwde PLUS in Eibergen


EIBERGEN – De PLUS in Eibergen is de afgelopen dagen in een razend tempo verbouwd. Het restultaat mag er zijn, een nieuwe voorgevel, meer ruimte, digitale schapkaartjes en heel veel streekproducten. Wij namen en kijkje en spraken Marc en Annie.

Ondernemend Berkelland

Vanaf nu Hema artikelen verkrijgbaar bij Jumbo Leussink in Neede
NEEDE - Jumbo Leussink in Neede heeft haar assortiment uitgebreid met 3 meter aan Hema artikelen. Jumbo nam kort geleden de Hema over, de eerste voor......
Lees verder »

Flexibele privé-werkplek nodig tijdens de coronacrisis? Beertenhuis in Borculo heeft kantoorruimte beschikbaar
BORCULO - Door de coronacrisis werken veel mensen al enkele maanden thuis. Je goed kunnen concentreren kan best een uitdaging zijn met je partner, kin......
Lees verder »

Borculoërs Sander en Angela Roessink succesvol met Speelgoednl.nl
BORCULO/ZWOLLE - Al jaren is SpeelGoedZwolle een begrip in Zwolle en wijde omgeving. Ook SpeelGoedNL is een naam die bij de meeste LEGO liefhebbers we......
Lees verder »

‘Je leert de verschillende smaken van begeleiden ontdekken’
BERKELLAND - Regiomedewerker bij Estinea iets voor jou? Manon en Gaby vertellen. Heb jij passie voor het werken met mensen met een beperking? En wil ......
Lees verder »

Hoveniersbedrijf Krabbenborg & Eco Cultuurtechniek slaan handen in een
BORCULO - Na de overname van hoveniersbedrijf Krabbenborg in februari 2013 door Koerselman Boomverzorging is Rutger Elbrink in maart 2020 eigenaar ge......
Lees verder »