Afscheid nemen in ‘Coronatijd’

Door Redactie op 09-06-2020


BERKELLAND – “Persoonlijk heb ik de afgelopen tijd vooral ervaren als een periode van rust, inspiratie, bezinning en het maken van de verbinding met mezelf” Zegt Pauline van Veen uit Beltrum “Wat is echt belangrijk. Nu ben ik daar gewoonlijk ook al veel mee bezig maar ik heb gemerkt dat ik nog een laagje dieper mocht gaan kijken naar bepaalde zaken. In de week van de aankondiging van de ‘intelligente lockdown’ voelde ik in eerste instantie angst; angst voor de gezondheid van mensen waar ik veel van houd, mijn eigen gezondheid, de toekomst. Maar na die eerste week kwam er een rust over mij heen, wat kan ik van deze situatie leren, welke inzichten mag ik krijgen. Mooi om te zien dat mijn man en kinderen ook in die rust terecht kwamen en dat we veel dingen samen hebben kunnen doen. Wat een bijzondere gesprekken hebben we gevoerd”.

In haar werk als rouwdoula en uitvaartbegeleider was de eerste periode heel hectisch. Richtlijnen van het RIVM, dringende adviezen van de brancheorganisaties en de noodverordening van de veiligheidsregio’s veranderde snel achter elkaar. Halverwege de regelweek moest soms het roer om; geen condoleances, aantal genodigde gasten aanpassen, geen catering meer etc. Eén van de adviezen van de brancheorganisatie was dat de uitvaart telefonisch of via beeldbellen besproken moest worden, dus niet meer naar de familie toe, alleen op de dag van de uitvaart. Pauline heeft daar één nacht heel slecht geslapen en vroeg zich steeds af: ‘Wat ga ik hiermee doen?’ “Voor mij was het antwoord duidelijk en heb dit thuis besproken. Zij stonden achter mijn besluit. Ik wil er zijn voor ‘mijn families’ dus ga, in goed overleg met de familie, als er geen gezondheidsklachten zijn, naar hen toe”. Uiteraard hield Pauline de richtlijnen van het RIVM in acht, goede hygiëne, op gepaste afstand en indien nodig het gebruik van beschermingsmiddelen. ‘We moeten wel professioneel blijven Pauline’ zei een collega tegen haar. Even was er twijfel bij Pauline, maar wie is er uiteindelijk professioneel?

“Waar ik mij steeds weer over verbaasde (en nog) dat bijna iedere gemeente de noodverordening van de veiligheidsregio anders uitlegt. Bij de ene gemeente mag een erehaag wel, bij de andere niet. Ik heb met diverse gemeentes contact gehad over het houden van een plechtigheid op een ‘alternatieve plek’, bijvoorbeeld in de tuin bij de familie (uiteraard ons houdend aan de richtlijnen RIVM) zodat er in alle rust afscheid genomen kan worden, maar ook op deze vraag zijn verschillende antwoorden. Dit is er één van: ‘Afgelopen vrijdag hebben wij met elkaar gesproken over uw verzoek. Ik heb dit zowel bij ons beleidsteam (met daarin o.a. de burgemeester) als bij de veiligheidsregio neergelegd. Ik moet u mededelen dat het standpunt blijft dat uitvaarten dan wel herdenkingsbijeenkomsten bij de reguliere uitvaartcentra gehouden moeten worden. Er is dus op dit moment geen ruimte om deze samenkomsten in o.a. de tuinen van mensen te organiseren’”.

Dat Pauline dan ook geen onderbouwing kreeg van waarom niet, maakte haar van binnen verdrietig. Het gaat, haars inziens, om het nemen van verantwoordelijkheden. “Stel, dat, als … Ik heb me te houden aan deze standpunten. Gelukkig ben ik iemand die vooral naar de mogelijkheden i.p.v. naar de onmogelijkheden kijk dus ga ik samen met de nabestaanden op zoek naar mooie passende oplossingen en rituelen”. De afgelopen weken heeft Pauline een aantal families mogen begeleiden en ze is trots op deze families. Een afscheid organiseren in een tijd waarin richtlijnen en regels gelden vergt extra veel energie, creativiteit en flexibiliteit van de naaste familie. Wat een dillema’s bij het maken van de keuze wie er bij de uitvaart aanwezig ‘mogen’ zijn. Dit is een keuze die je niet wilt maken en toch moet … “hartverscheurend”.

Naast de verdrietige dingen gebeuren er ook mooie dingen. Mooi vond Pauline het om te zien hoe de nabestaanden met elkaar de week van afscheid nemen doorleven: iets bedenken, soms wensen moeten loslaten, schakelen, omdenken en vandaaruit weer door Het mooie van deze tijd is dat men veel meer bezig is met de vraag: ‘Wat hebben wij nodig?’ en niet met wat de buitenwereld ervan zou vinden. Dat is wat Pauline haar families altijd probeer mee te geven. Afscheid vanuit het hart en niet omdat het zo ‘hoort’. Het vergt ook creativiteit en flexibiliteit van de mensen om hen heen. Hoe troost je iemand op afstand? Ook hier zie je mooie dingen ontstaan. Een erehaag, verbonden zijn via de livestream van de plechtigheid, condoleances en herinneringen worden op papier gezet of online achtergelaten waardoor de familie een mooi boek kan samenstellen, thuis op een afgesproken tijd ‘samen’ proosten op het leven of een kaarsje branden. Op afstand in verbinding. Hartverwarmend.

Op de vraag: “Wat is je het meest bijgebleven in de afgelopen weken”’ antwoord Pauline
“Een zeer muzikale familie die, voorafgaande aan de plechtigheid, thuis op het erf rondom de kist heeft gezongen omdat er tijdens de plechtigheid in de kerk op dit moment niet meegezongen mag worden en een erehaag van een vriendengroep van een veel te jong overleden man, in de haven van Zwolle, bij zijn schip. Zijn lievelingsmuziek werd gedraaid en er werden tulpen op de rouwauto gelegd. Kippenvel. Ik hoop dat nabestaanden straks de keuze wie nodigen we uit niet meer hoeven te maken op basis van aantallen, maar wens wel dat zij de keuzes bewust blijven maken … en dat we uiteindelijk weer een arm om elkaar heen kunnen slaan”.

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Vrijwilligers gezocht voor de VoorleesExpress Berkelland
BERKELLAND – De Bibliotheek Oost-Achterhoek wil kinderen helpen die moeite hebben met taal. Daarom zijn zij een samenwerking aangegaan met de Voorlee......
Lees verder »

SKB staat klaar voor vrouwen die moeten bevallen
BERKELLAND - Er is sprake van een toename van het aantal bevallingen in verschillende regio’s in het land. Daarnaast zijn er op meerdere plekken in h......
Lees verder »

KinderKerk in Eibergen
EIBERGEN - Op zondagmiddag 26 september komen we voor het eerst sinds lange tijd weer bij elkaar in de KinderKerk. Gelukkig mag dit weer in de vorm v......
Lees verder »

Achterhoekse ondernemers leren van elkaar in MKB-Deal
BERKELLAND - Op 29 september starten zo’n vijftien mkb’ers een traject om meer uit hun bedrijfsresultaten te verbeteren. De MKB-Deal Achterhoek is ee......
Lees verder »

Drie daguitstapjes vanuit Berkelland
BERKELLAND - Natuurlijk is er in de zomer heel wat te doen in onze prachtige provincie - van fietstochtjes tot een circusbezoek. Maar het is ook alti......
Lees verder »

Welke vervoersmogelijkheden zijn er in Berkelland?
BERKELLAND - Inwoners van Berkelland die niet meer zelfstandig kunnen reizen met het eigen en/of het openbaar vervoer, kunnen een beroep doen op vers......
Lees verder »

Vogelmarkt bij De Olde Mölle in Neede
NEEDE - Na een gedwongen rust door Covid 19 is het dan eindelijk weer zover dat er een Vogelmarkt kan worden gehouden. Op zondag 19 september 2021, v......
Lees verder »

Snertfietstocht VVV Ruurlo
RUURLO - Op zondag 3 oktober a.s. kan de bekende Ruurlose Snertfietstocht weer gefietst worden. Er is keuze uit twee routes van ongeveer 25 en 40 km ......
Lees verder »

Wonen in de Achterhoek met een 8 gewaardeerd
BERKELLAND - De Achterhoek krijgt gemiddeld een 8 van inwoners voor wonen en leven in de regio. 8RHK ambassadeurs heeft in 2021 (na 2017 met een 7,8 ......
Lees verder »

Lisa Stipt gaat workshops geven in De Huve
EIBERGEN - Vanaf oktober staat het workshop seizoen voor Lisa Stipt weer volop aan. Lisa zelf heeft er enorm veel zin aan en ze ontvangt je graag op:......
Lees verder »

Opfriscursus schaken bij Natuurpark Kronenkamp in Neede
NEEDE - Op vrijdag 8 oktober start Hans Grooters met een opfriscursus schaken bij het Natuurpark Kronenkamp in Neede. De cursus bestaat uit 6 lessen ......
Lees verder »

Verlichte avond wandeling in Eibergen
EIBERGEN - Op zaterdag 2 oktober wordt er voor de tweede keer een verlichte avondwandeling gehouden in Eibergen met aansluitende gezelligheid bij “He......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Park De Stroet
NEEDE - Onlangs tuffen ik met onze bezorgbusse hendig deur de Beltrumse stroaten. Neet vulle volk in de beene en ik mos denken an de familie Dute en ......
Lees verder »

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

NUB TV

film: Kijkje op de kermis in Borculo

Uit de krant

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: “Vandaag eten we onkruid!”
BERKELLAND - Nee, nu niet gelijk afhaken, je kent het niet, en wat een boer niet kent…..Probeer het maar een keer, net als ik. De eerste keer dat ik e......
Lees verder »