Badende Borculo heeft weer een plek aan de Berkel

BORCULO – Sinds 2011 staat de originele Badende bij de kleine steiger van het voormalige zwembad nabij de Berkelbronnen in Billerbeck. De vrouwenfiguur staat aan de waterkant, in een houding alsof ze elk moment het water in kan duiken. Deze Badende is een opvallende verschijning, in het fraaie rode badpak. Ze is vervaardigd van kunststof en uit puur handwerk tot stand gekomen door kunstenaar Winfried Nimphius uit Coesfeld, werkzaam bij de organisatie Interkulturele Begegnungs Projekte (IBP) in Coesfeld. Sinds 2016 staan Badendes in de grote Berkelplaatsen van bron tot monding. Daarmee is een markante uniforme uitstraling aan de hele Berkel aanwezig is. Helaas zijn de Badendes ook wel eens doel van vandalisme. Hierdoor is de Borculose Badende al een tijd afwezig. De dikke dame is intussen hersteld, met hulp van de dader. Het terug plaatsen wacht alleen op het moment waarop de paal bij de Washuisbrug kan worden verplaatst naar een veilige afstand van de aanlegsteiger. Dat is in coronatijd niet mogelijk, omdat binnen een afstand van 1,5 meter van elkaar moet worden gewerkt.

Tijdelijke locatie Borculose Badende
Gelukkig hebben we een tijdelijke alternatieve locatie kunnen vinden, op particulier terrein, aan de Berkel. Daardoor is de Borculose Badende vanaf de Burgemeester Bloemersstraat goed te zien en kijkt ze uit over de Berkel, naar de watermolen en af en toe ook richting Kristalmuseum. De 3e Berkelcompagnie is de familie Buddingh dankbaar voor haar medewerking.

Kleine Badendes
Intussen maakt IBP ook kleine Badendes van 35 en van 10 cm cm hoog, als leuke beeldjes om iemand cadeau te geven. Hiervoor is een mal aanwezig, maar het schilderwerk gebeurt met de hand. Degenen die hier verantwoordelijk voor zijn, hebben er een mooie kunstzinnige daginvulling aan. Deze kleine en mini-Badendes zijn de koop bij de VVV/TIB/TIP in de Berkelplaatsen.

Tot slot
“We hopen dat de Badendes zullen genieten van het uitzicht over de Berkel en veel aandacht op zich gericht krijgen. Ook op deze wijze zal de Berkel beleefd worden!”.

 

Foto’s Mike Gerritsen 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven