Erna Rouhof: “Elk levensverhaal, hoe bescheiden ook, is het vertellen waard”.

Door Redactie op 08-06-2020


GELSELAAR – Erna Rouhof uit Gelselaar gaat zich vanaf nu helemaal toeleggen op het schrijven van levensverhalen en het spreken tijdens uitvaarten. Een rol die lang niet voor iedereen is weggelegd. Wij spraken Erna over haar beroep. Want ja, hoe kom je er zo toe om te gaan spreken tijdens uitvaarten. “Van kinds af aan heb ik het heerlijk gevonden om naar verhalen te luisteren. Na de geboorte van mijn kinderen ben ik gaan schrijven voor verschillende kranten. Het fijnst vond ik het om mensen te interviewen en hun verhaal eerlijk weer te geven. Een oude kennis zonder kinderen vroeg of Han, mijn man, zijn uitvaart wilde regelen. Naaste familie had hij niet meer. Zo kwam het dat ik hem zijn levensverhaal heb laten vertellen. Het uitgewerkte verhaal vond hij prachtig en hij gaf aan dat ik dat zelf bij zijn afscheid mocht vertellen. Al zijn wensen had hij vastgelegd, waardoor ik de plechtigheid in zijn stijl kon invullen. Ik vond het heel mooi om dat voor hem te kunnen doen. Blijkbaar straalde ik dat uit, want na afloop van de plechtigheid werd door de uitvaartverzorger en door meerdere aanwezigen gezegd dat ik hier meer mee moest gaan doen. Ik ben me er toen verder in gaan ontwikkelen en uiteindelijk naast mijn administratieve baan begonnen als spreker” legt Erna uit. Erna richt zich niet enkel en alleen op uitvaarten “Ik noem mezelf levensverhaler. Dus ik schrijf niet alleen voor uitvaarten, maar ook voor andere gelegenheden. Zoals bijvoorbeeld een bijzondere verjaardag of een huwelijks- of dienstjubileum. Ik ga voor de 90ste verjaardag van een oma een boekje maken met haar levensverhaal en de weinige foto’s die er zijn uit haar jonge jaren. Daarvoor voer ik gesprekken met haar kinderen die ook al op leeftijd zijn. Dat vind ik prachtig om te doen. Ik wil ook heel graag met mensen in gesprek die hun eigen verhaal aan mij willen toevertrouwen. Om hun herinneringen vast te leggen. Of toch als voorbereiding op de eigen uitvaart. Alles kan.

Mensen vinden de dood altijd iets heel aangrijpends, is dat niet lastig om in die omstandigheden te werken? “De dood is zo definitief. Alles staat op dat moment in het teken van “nooit meer”. En dat roept emoties op. Als ik bij mensen kom om een levensverhaal op te schrijven mogen alle emoties er zijn. Dat vind ik belangrijk. Nadat mijn man Han is overleden wordt me regelmatig gevraagd of ik het niet moeilijk vind om zo vaak geconfronteerd te worden met rouw. Wanneer ik een verhaal hoor, schrijf of vertel gaat het over de overledene en zijn of haar nabestaanden. Ik ben er dan volledig voor de familie”.

Wanneer Erna bij de nabestaanden komt om alles door te nemen leven deze mensen in een onwerkelijke tijd. Erna neemt alle tijd voor zo’n gesprek “We spreken dan af waar en wanneer we met alle betrokkenen om de tafel kunnen. Wanneer ik voor het overlijden al gesprekken heb gevoerd met de overledene of de familie zoek ik de gegevens die ik al heb erbij. De uitvaartverzorger heeft voor mijn komst al van alles in gang gezet. Wanneer ik kom is dat vaak een moment van rust en een moment om samen stil te staan bij wie de overledene was en wat hij of zij voor iedereen betekent. Er worden herinneringen opgehaald en anekdotes verteld. Dat zorgt vaak, hoe gek het misschien klinkt, voor een beetje ontspanning in de intense periode tussen het overlijden en de uitvaart. Ik luister, schrijf en stel vragen. Als het verhaal klaar is mail ik het ter controle naar de familie. Zij kijkt of alles klopt wat erin staat en of het voor iedereen goed voelt om het verhaal op deze manier te vertellen. Een afscheidsverhaal moet vooral persoonlijk zijn. Het liefst met uitspraken van de overledene zelf. Als diegene dialect sprak, doe ik die uitspraken of desgewenst het hele verhaal ook “in ‘t plat”. De mensen die aanwezig zijn moeten de overledene herkennen in het verhaal. Ik vind het mooi wanneer anekdotes boven water komen die niet algemeen bekend zijn. Waardoor zelfs naasten soms verrast worden. Een afscheidsverhaal hoeft niet per se chronologisch te zijn, maar ik vind het wel prettig wanneer er een zekere lijn in het verhaal zit”.

Erna zet uiteindelijk zelf alles op papier. Wanneer is voor haar een uitvaartplechtigheid goed verlopen? “Dat is voor mij wanneer het leven van de overledene op een eerlijke, respectvolle manier

is herdacht en de gedachten en gevoelens van de nabestaanden daarin ook een plek gekregen hebben. Ik vind het belangrijk dat mensen met een goed gevoel terugdenken aan het afscheid van een dierbare. Wanneer ik daaraan mijn steentje kan bijdragen ben ik dankbaar. Bij een mooie uitvaart voel ik de betrokkenheid van de aanwezigen. Dan merk ik dat de gasten meeleven en reageren op wat er verteld wordt. Dat er verbinding is. Daar doe ik het voor. Ik hoor vaak van families dat ze mijn kalmte en rust in manier van spreken fijn vinden. Binnen enkele families heb ik al bij meerdere uitvaarten gesproken. Het is zelfs voorgekomen dat een familie mij belde om te vragen of ik op een bepaalde dag wel kon spreken. Anders had men voor een andere datum gekozen. Dan word ik helemaal warm vanbinnen!

Mensen die mij vragen kunnen rekenen op mijn volle aandacht. Ik neem de tijd om in alle rust iedereen de ruimte te geven. Het uitgewerkte verhaal wordt altijd ter controle voorgelegd. Ook kan ik helpen bij het uitzoeken en eventueel aanleveren van muziek en gedichten. Alles gaat in overleg met de familie en de uitvaartverzorger. Na een uitvaart stel ik een boekje samen met daarin alle verhalen en gedichten die tijdens de plechtigheid zijn voorgedragen. Wanneer er ruimte is, plaats ik ook enkele foto’s of een songtekst van een nummer dat ten gehore gebracht is. Dit persoonlijke, hand gebonden boekje breng ik zelf bij de familie. Dit moment van contact vind ik prettig en belangrijk. Hoewel de rouw nog niet voorbij is, wordt de samenwerking op een mooie manier afgerond”.

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Vogelmarkt bij De Olde Mölle in Neede
NEEDE - Na een gedwongen rust door Covid 19 is het dan eindelijk weer zover dat er een Vogelmarkt kan worden gehouden. Op zondag 19 september 2021, v......
Lees verder »

Snertfietstocht VVV Ruurlo
RUURLO - Op zondag 3 oktober a.s. kan de bekende Ruurlose Snertfietstocht weer gefietst worden. Er is keuze uit twee routes van ongeveer 25 en 40 km ......
Lees verder »

Drie daguitstapjes vanuit Berkelland
BERKELLAND - Natuurlijk is er in de zomer heel wat te doen in onze prachtige provincie - van fietstochtjes tot een circusbezoek. Maar het is ook alti......
Lees verder »

Wonen in de Achterhoek met een 8 gewaardeerd
BERKELLAND - De Achterhoek krijgt gemiddeld een 8 van inwoners voor wonen en leven in de regio. 8RHK ambassadeurs heeft in 2021 (na 2017 met een 7,8 ......
Lees verder »

Lisa Stipt gaat workshops geven in De Huve
EIBERGEN - Vanaf oktober staat het workshop seizoen voor Lisa Stipt weer volop aan. Lisa zelf heeft er enorm veel zin aan en ze ontvangt je graag op:......
Lees verder »

Opfriscursus schaken bij Natuurpark Kronenkamp in Neede
NEEDE - Op vrijdag 8 oktober start Hans Grooters met een opfriscursus schaken bij het Natuurpark Kronenkamp in Neede. De cursus bestaat uit 6 lessen ......
Lees verder »

Verlichte avond wandeling in Eibergen
EIBERGEN - Op zaterdag 2 oktober wordt er voor de tweede keer een verlichte avondwandeling gehouden in Eibergen met aansluitende gezelligheid bij “He......
Lees verder »

Wandelen op vrijdag 24 september
RUURLO - Op vrijdag 24 september a.s. wordt er vanuit ’t Dorpshuis Ruurlo weer gewandeld. Uiteraard wordt rekening gehouden met de geldende corona-ma......
Lees verder »

Lezing klimaatbestendige leefomgeving bij IVN
BORCULO - Over 10 jaar is de aarde ongeveer 1.5 graad opgewarmd. De temperatuur stijgt zelfs sneller dan eerst verwacht. De gevolgen van die opwarmin......
Lees verder »

Elles Veltkamp exposeert zwaluwen in Gelselaar
GELSELAAR - Elles Veltkamp uit Haaksbergen brengt tijdens de Appeldag in Gelselaar op zaterdag 9 oktober met een kleine expositie in café Florijn de ......
Lees verder »

Beleidsplan Spelen en Bewegen in de openbare ruimte 2021-2030 naar gemeenteraad
BERKELLAND - Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met het beleidsplan Spelen en Bewegen 2021-2030. ......
Lees verder »

Controleer de kenmerken van uw woning voor de WOZ-waarde, dit kan uiterlijk tot 1 november 2021
BERKELLAND - De komende tijd ontvangen eigenaren van woningen in Berkelland een uitnodiging om de kenmerken van hun woning te controleren. Heeft u ee......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Park De Stroet
NEEDE - Onlangs tuffen ik met onze bezorgbusse hendig deur de Beltrumse stroaten. Neet vulle volk in de beene en ik mos denken an de familie Dute en ......
Lees verder »

Fratsen gemoffel
NEEDE - Kiek ie ok voetbalwedstrieden op `t EK ?? Dan vin ik `t altied mooi um de aparte dinge te zeen. Zoas `t publiek dat zut dat ze in beeld komp ......
Lees verder »

Fratsen Ter observatie
BERKELLAND - Ja leu ik heb `t ok al e kreggen, `t earste spuitje. Ik bun van 62 dus ik moch mienzelf anmelden. Wonder boaven wonder kon ik al noa dree......
Lees verder »

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

NUB TV

film: Kijkje op de kermis in Borculo

Uit de krant

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »

Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar
 RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voor......
Lees verder »

Willy’s tuin column: De gratis EHBO-doos
BERKELLAND - EHBO met onkruid raar? Nee helemaal niet, je kent het alleen (nog) niet! Onkruid vind ik altijd zo negatief klinken, maar het kan ook hee......
Lees verder »

De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.
BERKELLAND - Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water n......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: “Vandaag eten we onkruid!”
BERKELLAND - Nee, nu niet gelijk afhaken, je kent het niet, en wat een boer niet kent…..Probeer het maar een keer, net als ik. De eerste keer dat ik e......
Lees verder »