Honden aan de lijn in het buitengebied van Berkelland

BERKELLAND – Het buitengebied van Berkelland nodigt uit tot wandelingen, waarbij de gemeente voor kunnen stellen dat u uw hond vrij rond wil laten rennen. Honden spelen echter een rol bij het overbrengen van Neospora-infecties onder runderen. De parasiet Neospora caninum geldt wereldwijd als een belangrijke veroorzaker van abortus onder koeien, waarbij de vrucht in de baarmoeder wordt afgestoten. De hond fungeert als gastheer voor deze parasiet. De hond wordt er niet ziek van, maar hij brengt het wel via zijn ontlasting over op koeien. Door het eten van gras of kuilvoer, dat vervuild is met ontlasting van honden, nestelt de parasiet zich in de koe en veroorzaakt daardoor het verwerpen van het ongeboren kalfje. Deze wetenschap leidt tot toenemende bezorgdheid en schade bij rundveehouders. Om besmettingsgevaar bij koeien zoveel mogelijk te voorkomen, vraagt de gemeente u uw honden aan te lijnen in het buitengebied van Berkelland. “Probeer er ook voor te zorgen dat uw hond geen ontlasting achterlaat in een weiland of op een maïsland. Weilanden zijn privé-eigendom en we vragen u dit te respecteren”. Aldus een woordvoerder van de gemeenten.

Deel dit artikel:

5 gedachten over “Honden aan de lijn in het buitengebied van Berkelland”

  1. Hondenbelasting voor bijna iedereen, gevolg eeuwige overlast. De vervuiler betaald ?. Boete bij niet opruimen is een lachwekkende taakstraf van tien minuten. Wel de enige belasting waar je net zoveel van terug kan krijgen als je wil. Zonder aangifte doen en alleen onder je schoenen. Onbeperkt belastinggeld terug kunnen krijgen is dat een reden om deze waanzin in stand te houden ?.

  2. Als honden een rol spelen bij de verspreiding van neospora, gaat het meestal om de eigen boerderijhond. Op nummer 3 staat de burgerhond. Honden kunnen besmet worden met neospora doordat ze nageboortes van besmette koeien opeten of vruchtwater oplikken, maar ook door het eten van rauw vlees van de slager.
    Aldus Google en al eerdere woorden van een dierenarts gehoord die hier lezingen over geeft…

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven