Loslaten

Door Redactie op 03-06-2020

BELTRUM – De kop van deze column is wel een dingetje voor mij: loslaten. Loslaten van dat waar je voor gezorgd hebt, wat je lief is. Eind januari zijn onze geitlammeren geboren. We fokken  voor het stamboek van de Nederlandse Landgeit, en maken weloverwegen beslissingen; welke bok gaan we gebruiken, waar kan of moet iets verbeterd worden, enz. Het zijn nooit “zomaar” dekkingen. We zijn in het bezit van stamboekgeiten en willen blijven verbeteren in plaats van vermeerderen. En dit jaar is het weer gelukt mooie lammeren te fokken die voldoen aan de standaard van het stamboek. De lammeren blijven 12 weken bij de geiten lopen zodat ze de optimale start krijgen. Na 12 weken worden ze afgespeend wat wil zeggen dat de lammeren van de moeders worden gescheiden en naar hun nieuwe eigenaren gaan verhuizen. Voor zowel de lammeren als de geiten een paar stressvolle dagen. En dan komt het moment dat de lammeren naar hun nieuwe eigenaren gaan en ons erf verlaten, voor mij persoonlijk altijd weer even slikken. Dit jaar houden we zelf 3 lammeren aan waar we in de toekomst zelf mee verder willen fokken: Zeger, Zuske en Ziggi.

Daar waar Nederland nog vooral thuis werkt i.v.m de corona uitbraak, is er eigenlijk voor ons niet zoveel veranderd omdat we gewend zijn om thuis te werken. Het werk op de boerderij gaat gewoon door; 24/7 zorgen voor een duurzaam product, van hoogwaardige kwaliteit.  Onze koeien lopen alweer enige tijd in de wei. ’s Morgens na het melken lopen de dames naar buiten om ’s avonds voor het melken weer opgehaald te worden door boer Bennie samen met Dinka onze Australian Cattledog die gefokt is op het opdrijven van vee. Onze koeien kunnen overigens zelf kiezen of ze naar buiten willen, of dat ze binnen willen blijven.  De natuur begint ook verder te ontwaken. Daar waar er enkele weken geleden prachtige bloesems in onze fruitbomen zaten, zitten er nu al kleine vruchten in zoals peren, appels, kersen en pruimen. Maar we moeten nog enkele maanden geduld hebben voor we hier van kunnen genieten en de heerlijkste dingen van kunnen maken. Wij proberen daar waar mogelijk zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven, dat wil zeggen dat we veel inmaken, invriezen en verwerken tot langer houdbare producten (uiteraard op een verantwoorde manier) waar we ook in de winter van kunnen genieten. We hebben een grote groentetuin waar veel groentes verbouwd worden, maar ook een kleine kas waar we bijvoorbeeld tomaten, komkommers en augurken telen. Alles voor eigen gebruik en zonder toevoegingen, heerlijk!

Veel mensen zullen de regen die er de afgelopen dagen is gevallen snel moe zijn geweest. Voor de boeren was het noodzaak dat er hemelwater naar beneden kwam. Na de droge zomer van 2019 heeft de natuur het zwaar te verduren gehad. Maar het heeft ook even geduurd voor het grondwater weer op peil was. Veel gewassen die nu gezaaid worden waaronder mais voor onze koeien heeft in het begin water nodig om een stevige basis te hebben. Als er geen regen komt, dan moet er kunstmatig beregend worden en dat zie je zo hier en daar al gebeuren en dat is nog nooit zo vroeg in het seizoen geweest.  Maar het hemelwater is ook goed voor het gras zodat we binnenkort weer voor de eerste keer kunnen gras maaien voor onze koeien in de winter. Voor de boeren altijd weer een spannend moment, hele dag buienradar in de gaten houden, wanneer blijft het droog, wanneer is er wind, met andere woorden……alles moet kloppen om het gras onder de meest optimale omstandigheden te maaien en in te kuilen.

Lieve mensen, een volgende keer vertel ik jullie graag meer over ons bewogen leven op de boerderij, want we hebben uitbreiding van een van onze andere dieren. Wordt vervolgd dus…….
Blijf gezond en laten we het met elkaar nog even volhouden.
@Monique

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Repair Café Berkelland spaart vaak uw portemonnee en het milieu
BORCULO - Waarom een defect apparaat of botte gereedschappen meteen afdanken als deze nog gemakkelijk een tweede leven aan kunnen? Het spaart vaak uw ......
Lees verder »

Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo
RUURLO - Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmidde......
Lees verder »

Huisartsenposten Gelderland redelijk goed bereikbaar
BERKELLAND  - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende hui......
Lees verder »

Kinderen Eibergen en Beltrum kunnen schaatsen
EIBERGEN/BELTRUM - Op maandag 28 november was de laatste les van het Piet de Wit Schaatsproject 2022 voor de kinderen uit Eibergen en Beltrum. Jaarlij......
Lees verder »

Leo van Leijsen praat over de kerken van het Midden-Oosten in Beltrum
BELTRUM - Onder deze titel zal Leo van Leijsen op dinsdag 17 januari 2023 in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum met ons in gesprek g......
Lees verder »

Politieke Avond op 6 december
BERKELLAND - Op dinsdag 6 december is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politie......
Lees verder »

Twee militaire oefeningen in Berkelland van 5 t/m 9 december
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt begin december 2 militaire oefeningen: op 5 december in de omgeving van Geesteren. Er doen 45 militair......
Lees verder »

Midwinterhoornblazers op Schapenmeer
REGIO - “Het duister moet gaan want het licht komt eraan”. Midwinterhoornblazers van d'Olde Roop uit Zelhem zijn zondag 18 december te zien en te hor......
Lees verder »

Vrouw gewond na aanrijding in Eibergen
EIBERGEN - De hulpdiensten zijn woensdagmiddag rond 14.30 uur uitgerukt naar de Haaksbergseweg in Eibergen. Een automobilist was daar in botsing geko......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »