Loslaten

BELTRUM – De kop van deze column is wel een dingetje voor mij: loslaten. Loslaten van dat waar je voor gezorgd hebt, wat je lief is. Eind januari zijn onze geitlammeren geboren. We fokken  voor het stamboek van de Nederlandse Landgeit, en maken weloverwegen beslissingen; welke bok gaan we gebruiken, waar kan of moet iets verbeterd worden, enz. Het zijn nooit “zomaar” dekkingen. We zijn in het bezit van stamboekgeiten en willen blijven verbeteren in plaats van vermeerderen. En dit jaar is het weer gelukt mooie lammeren te fokken die voldoen aan de standaard van het stamboek. De lammeren blijven 12 weken bij de geiten lopen zodat ze de optimale start krijgen. Na 12 weken worden ze afgespeend wat wil zeggen dat de lammeren van de moeders worden gescheiden en naar hun nieuwe eigenaren gaan verhuizen. Voor zowel de lammeren als de geiten een paar stressvolle dagen. En dan komt het moment dat de lammeren naar hun nieuwe eigenaren gaan en ons erf verlaten, voor mij persoonlijk altijd weer even slikken. Dit jaar houden we zelf 3 lammeren aan waar we in de toekomst zelf mee verder willen fokken: Zeger, Zuske en Ziggi.

Daar waar Nederland nog vooral thuis werkt i.v.m de corona uitbraak, is er eigenlijk voor ons niet zoveel veranderd omdat we gewend zijn om thuis te werken. Het werk op de boerderij gaat gewoon door; 24/7 zorgen voor een duurzaam product, van hoogwaardige kwaliteit.  Onze koeien lopen alweer enige tijd in de wei. ’s Morgens na het melken lopen de dames naar buiten om ’s avonds voor het melken weer opgehaald te worden door boer Bennie samen met Dinka onze Australian Cattledog die gefokt is op het opdrijven van vee. Onze koeien kunnen overigens zelf kiezen of ze naar buiten willen, of dat ze binnen willen blijven.  De natuur begint ook verder te ontwaken. Daar waar er enkele weken geleden prachtige bloesems in onze fruitbomen zaten, zitten er nu al kleine vruchten in zoals peren, appels, kersen en pruimen. Maar we moeten nog enkele maanden geduld hebben voor we hier van kunnen genieten en de heerlijkste dingen van kunnen maken. Wij proberen daar waar mogelijk zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven, dat wil zeggen dat we veel inmaken, invriezen en verwerken tot langer houdbare producten (uiteraard op een verantwoorde manier) waar we ook in de winter van kunnen genieten. We hebben een grote groentetuin waar veel groentes verbouwd worden, maar ook een kleine kas waar we bijvoorbeeld tomaten, komkommers en augurken telen. Alles voor eigen gebruik en zonder toevoegingen, heerlijk!

Veel mensen zullen de regen die er de afgelopen dagen is gevallen snel moe zijn geweest. Voor de boeren was het noodzaak dat er hemelwater naar beneden kwam. Na de droge zomer van 2019 heeft de natuur het zwaar te verduren gehad. Maar het heeft ook even geduurd voor het grondwater weer op peil was. Veel gewassen die nu gezaaid worden waaronder mais voor onze koeien heeft in het begin water nodig om een stevige basis te hebben. Als er geen regen komt, dan moet er kunstmatig beregend worden en dat zie je zo hier en daar al gebeuren en dat is nog nooit zo vroeg in het seizoen geweest.  Maar het hemelwater is ook goed voor het gras zodat we binnenkort weer voor de eerste keer kunnen gras maaien voor onze koeien in de winter. Voor de boeren altijd weer een spannend moment, hele dag buienradar in de gaten houden, wanneer blijft het droog, wanneer is er wind, met andere woorden……alles moet kloppen om het gras onder de meest optimale omstandigheden te maaien en in te kuilen.

Lieve mensen, een volgende keer vertel ik jullie graag meer over ons bewogen leven op de boerderij, want we hebben uitbreiding van een van onze andere dieren. Wordt vervolgd dus…….
Blijf gezond en laten we het met elkaar nog even volhouden.
@Monique

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven