Minder geld voor onderhoud openbare ruimte, minder subsidie’s en OZB omhoog

BERKELLAND – Gerjan Teselink, wethouder financiën in Berkelland, stond vandaag met een filmpje op de Facebook pagina van de Gemeente Berkelland. Teselink gaf in het filmpje uitleg over de aanstaande bezuinigingen in onze gemeente. “We krijgen de komende jaren minder inkomsten vanuit het rijk, terwijl onze uitgaven toenemen. Dat betekent dat we minder moeten gaan uitgeven. Toch willen we blijven investeren in een toekomstbestendig Berkelland”. Teselink geeft toe dat dit krom lijkt, maar legt het uit door de situatie te vergelijken met een huishoudboekje. “Kijk, zo kun je een abonnement op een tijdschrift opzeggen, om vervolgens een nieuwe computer te kunnen kopen. Op die manier kun je de tijdschriften op een goedkopere manier digitaal blijven lezen”. Dat gaat de Gemeente Berkelland ook doen. Zo wil men gaan investeren in combinatie functionarissen, het jongerencentrum Jimmy’s, de sporthal in Ruurlo en de nieuwbouw van het Staring College in Borculo. “Aan de andere kant gaan we 1 miljoen bezuinigen op de bedrijfsvoering, zeg maar de gemeentelijke organisatie en we gaan minder uitgeven aan het onderhoud van de openbare ruimte. Verder gaan we in gesprek met sport- en cultuurorganisaties om te kijken of zij onderling beter kunnen gaan samenwerken, waardoor ze minder afhankelijk zijn van de gemeentelijke subsidies”. Teselink is er zich van bewust dat deze keuze’s alle inwoners van de gemeente zullen raken. “We ontkomen er ook niet aan om de OZB te gaan verhogen. Deze zal de komende 4 jaar met 6% gaan stijgen”. Op 7 juli neemt de gemeenteraad een beslissingen over deze maatregelen.

Deel dit artikel:

5 gedachten over “Minder geld voor onderhoud openbare ruimte, minder subsidie’s en OZB omhoog”

 1. Er was ons beloofd om OZB terug te geven aan de burger i.p.v. te verhogen.

 2. Als de Gemeente Berkelland nu eerst eens het ‘extraatje’ van 1,5 miljoen wat men van plan was aan de burgers terug te geven in eigen portemonnee houdt, dan kan er wellicht gematigd verhoogd worden.

  Ik vind het onzin om in 2021 een eenmalig extraatje uit te keren en vervolgens met exorbitante verhogingen te komen. Zeker in deze onzekere tijden. Slecht financieel beheer de afgelopen jaren resulteert in een afwenteling op de burger. Dit naast het gegeven dat de dienstverlening (onderhoud wegen, beheer groen) toch al niet te wensen over liet.

  De gemeente wil vasthouden aan delen snippergroen, terwijl sommige mensen hierom staan te springen. Het is nu de tijd om 2 vliegen in 1 klap te slaan. Te weten: 1) Inkomsten uit meer verkoop van snippergroen, 2) Het niet hoeven uitvoeren van het onderhoud hierop. Indien er rucksichlos gekozen wordt het groenbeheer van dergelijk stukken af te bouwen, dan wordt het een flinke bende in de gemeente.

  Als dan de verwachting is dat de burger deze stukjes groen voor eigen rekening gaat onderhouden, dan wordt deze zelfde burger dubbel geraakt. 1) Meer betalen voor alle faciliteiten (en ook politiek geneuzel), 2) Zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en hiermee eventueel gepaard gaande extra kosten.

  Wat te zeggen over de plannen die Gemeente Berkelland heeft over het fuseren van scholen en huisvesting van basis school leerlingen. Plannen genoeg, echter zullen deze nu ook in de ijskast verdwijnen. Neem als voorbeeld de scholen op ’t Simmelink.

  Ergo: De gemeente heeft haar huishoudboekje niet op orde en vindt dat de burger hiervoor mag opdraaien in deze toch al onzekere tijd. Daar komt bij dat nog niet bekend is of en hoe het rijk gemeenten gaat ondersteunen. Dus een hoop aannames waarop beslissingen genomen gaan worden die veel impact hebben op de inwoners van de Gemeente Berkelland.

 3. Dit jaar heb je een beetje teruggave gehad, meer komt er niet.

  En…. Mocht het WINDMOLENpark er komen dan worden de huizen in heel Neede minder waard. Conclusie; WOZ zal uiteindelijk nog veel meer stijgen dan deze 6 procent! Om de begroting sluitend te krijgen.

  Huishoudboekje: een computer kopen om tijdschriften te lezen? Ik zou dan maar een goedkope computer kopen , anders wordt het alsnog een duur tijdschrift.
  Kun je beter tijdschrift echt helemaal opzeggen (definitief). Dan heb je die computer niet nodig en wordt er minder stroom gebruikt.

 4. Wilde een boeiend pleidooi houden maar dat hoeft niet meer. Sluit mij volledig aan bij Jeroen!!!!

 5. En net zag ik dat er geen kerstbomen meer geplaatst worden, belachelijk, dat is het enigste wat de gemeente nog doet aan verfraaiing, de plantenbakken zijn ook al lang geleden verdwenen. Van de kerstbomen geniet iedereen de hele maand december. Wat gebeurd er dan met de lampen die voor de nomen zijn? Er wordt soms verkeerd bezuinigd.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven