Onze melkkoeien

BELTRUM – Graag wil ik jullie wat vertellen over onze melkkoeien en over hoe een melkkoe nu eigenlijk een melkkoe wordt. En wat moeten wij elke dag doen om onze melkkoeien in optimale conditie te houden. Want dat is zo nu en dan best wel een uitdaging.

Al onze melkkoeien worden bij ons geboren, wij kopen geen koeien aan van buitenaf. Dit noemen we een gesloten bedrijfsvoering. Al op jonge leeftijd worden de dieren geselecteerd op bouw, functionaliteit, en gedrag. Ook wordt er gekeken uit welke moederdieren de koeien komen. Wij weten van alle koeien tot generaties terug de geschiedenis. Alleen met de beste moederdieren wordt gefokt om op deze manier een sterke, gezonde en duurzame koe te fokken. Alle kalveren die op onze boerderij worden geboren krijgen de beste start die ze nodig hebben om gezonde koeien te worden, en staan ook onder voortdurende controle van onze dierenarts.

De eerste twee weken verblijven de kalveren in “iglo’s” (een soort box zoals bij baby’s) zodat wij elke dag kunnen controleren of het kalf goed groeit, drinkt, geen diarree heeft en zich goed voelt. Voor een goede start is het belangrijk dat het kalf na de geboorte binnen 24 uur voldoende biest ( moedermelk) binnen krijgt. Tot de leeftijd van twee weken krijgen de kalveren melk van de moederkoe die afgetapt wordt met melken. Om de veiligheid van het kalf te waarborgen kiezen wij er voor het kalf niet bij de koe te laten, en ze een dag na de geboorte te scheiden. Als wij de kalveren bij de koeien zouden laten in de loopstal, dan kunnen ze door de andere koeien vertrapt worden.

Omdat de pasgeboren kalveren de eerste twee weken na de geboorte het kwetsbaarst zijn, blijven ze gedurende die tijd weken in de iglo’s. Na die twee weken gaan de kalveren naar de groepshuisvesting. In de groepshuisvesting worden ze tot ongeveer zes maanden bijgevoerd met poedermelk en muesli en zullen ze ook kennis gaan maken met het eten van hooi en kuilvoer dat heel goed is voor de penswerking.

Als de kalveren vitaal genoeg zijn en van de melk af kunnen dan gaan ze met ongeveer zes maanden naar de grote loopstal waar ze ook weer in groepen van dezelfde leeftijd zullen blijven tot ze ongeveer een jaar zijn, dit is ook de leeftijd dat het kalf een pink wordt. Na een strenge selectie zullen de pinken gekeurd worden en wordt er gekeken welke stier het best bij deze pink zou passen. Wij werken met KI (kunstmatige inseminatie). Per pink zal bekeken worden of en wanneer ze geïnsemineerd kunnen worden. Dit doen wij niet zelf maar wordt gedaan door CRV (coöperatieve rundvee verbetering). Als de pinken geïnsemineerd zijn en drachtig bevonden worden door onze dierenarts, gaan ze lekker de wei in. In de wei worden de pinken ook niet meer bijgevoerd.

De draagtijd van een koe is negen maanden. De pinken zullen op een gegeven geïntroduceerd moeten worden in de groep melkkoeien. Dit is voor de meeste pinken een stressvolle periode waarin ze zichzelf staande moeten houden en zullen ze een plekje moeten vinden in een bestaande groep melkkoeien. In een groep melkkoeien bestaat ook een duidelijke rangorde. Dit hoeft niet perse de oudste koe te zijn, maar wel de sterkste koe!

Na negen maanden zal de pink voor het eerst bevallen, en wordt de pink een vaars. Een volgende generatie melkkoe is geboren. Er gaat dus twee jaar overheen voor een melkkoe pas daadwerkelijk melk gaat geven.

Een gemiddelde Nederlandse melkkoe geeft 25 liter per 24 uur, volgens Friesland Campina. Een bijzondere gebeurtenis voor elke veehouder is als een melkkoe de grens van 100.000 liter bereikt. Voor ons was dit in 2016 waar onze oude taaie dame Roza 9 op haar veertiende verjaardag de grens had bereikt van 100.000 liter geproduceerde melk. Roza 9 is hiervoor gehuldigd.

Beste mensen, blijf gezond en ik vertel jullie graag een volgende keer meer over onze boerderij.

@Monique

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven