Peperdure PMD container levert niet het gewenste resultaat

BERKELLAND – In de zomer van 2019 was de PMD container het gesprek van de dag in Berkelland. De PMD zakken werden in de ban gedaan en per juni 2019 vervangen door een container. Daar kwam heel veel kritiek op. De zakken werden gemist, de container was te klein, de ophaal frequentie van de container te laag enz. enz. Wethouder Anjo Bosman (GB) vroeg geduld, een volledig jaar zou een beter beeld geven. Afgelopen week was er een evaluatie in de commissie vergadering. De resultaten over het afval scheiden in onze gemeente  waren veel belovend.Daar waar in 2018 50% van het afval werd gescheiden, is dit in 2019 gestegen naar 70%. Daarmee is de doelstelling van 75% al dichtbij. Wat wel opvalt is dat er juist minder plastic werd opgehaald. Daar waar de PMD zakken in een half jaar in totaal 621.180 kilo plastic opleverde, was dit omgerekend met de PMD container nog maar 607.400 kilo. Het verschil is klein, maar het doel van de container was juist om (nog) meer plastic te kunnen inzamelen. Die doelstelling is dus niet gehaald. De oppositie was niet blij met de cijfers. “Het college heeft bijna een half miljoen euro uitgegeven aan de PMD containers, met als resultaat dat er minder PMD afval in de containers is gestort. Wij waren erg kritisch over de invoering van de PMD container,en dit is wel een erg teleurstellende bevestiging”. Zei Erik Slotboom (D66) in de commissievergadering.  Volgens wethouder Anjo Bosman komt dit door seizoensinvloeden. D66 wil, net als Ondernemend Berkelland en de VVD, dat er na-scheiding van afval komt. De fractie’s van de PVDA en GroenLinks gaan nog een stap verder, die willen Diftar invoeren. Dat wil zeggen dat elk huishouden per kilo ingeleverd afval gaat betalen. 

Deel dit artikel:

11 gedachten over “Peperdure PMD container levert niet het gewenste resultaat”

 1. Lijkt me logisch dat er minder opgehaald wordt. Als de plasticcontainer vol is, gaat het plastic gewoon in de grijzecontainer!

 2. Dan ben ik benieuwd of er meer rest afval (grijze container) is opgehaald. Je moet het toch ergens kwijt aangezien de plastic container maar 1 keer per maand word opgehaald. Als die vol zit gaat automatisch de rest in de grijze container. Misschien een idee om plastic vaker op te halen, dan zal je zien dat het meer word….

 3. Kan het zijn dat er minder in plastic verpakt door waardoor het dus ook logisch is dat er minder plastic verbruikt en opgehaald wordt.

 4. Kan het zijn dat er minder in plastic verpak wordt waardoor het dus ook logisch is dat er minder plastic verbruikt en opgehaald wordt.

 5. Bij diftar krijg je dat de “socialen” onder ons s nachts en s morgens vroeg hun afval bij een ander dumpen of nog erger in de natuur.

 6. Rien Ebeling

  Bij invoeren Diftar zal er elders afval gedumpt worden, net als in Bronckhorst. In Bronckhorst hebben ze zicht hier ook op verkeken. Hoop dat er dan meer kleding inzamelingspunten komen waar mensen het afval in gooien …. i.p.v.. in de natuur. Het systeem Diftar heeft natuurlijk ook administratieve kosten…. Ik zou denken dat hierdoor niet de financiële en milieu resultaten worden bereikt die voor ogen zijn.

 7. Fam van Druten

  Gewoon weer zakken of vaker ophalen , vol is vol en dat gaat heel snel.

 8. Inderdaad de maatschappij is ook bewuster qua PMD afval, zoals papier i.p.v. plastic, of een herbruikbaar netje voor verse groenten en dus slinkt het afval een heel klein beetje. Maar het restafval was best wel afgenomen. En dat terwijl grote gezinnen wel genoodzaakt zijn een gedeelte in de grijze te doen als de oranje vol is. De kreet die gegeven wordt klopt niet helemaal vermoed ik. Het inzamelen van zakken is waarschijnlijk duurder omdat dat meer personeel vergt. En op de stank bij een hittegolf en kans op ongedierte bij gebruik van zakken zit niemand te wachten. Ik ben heel content met de oranje PMD container.
  Zostraks zal het aantal kilo’s restafval per hoofd minder dalen i.v.m. het vele coronaafval.

 9. Vaker op halen 1 keer in de 3 weken en dan is het op gelost elke maand leuren met dat plastic naar onze dochters het is van af nu af gelopen kan het niet in de plastic container dan gaat het in de grijze of de plastic zakken terug is nog beter.we betalen al zo veel afval stoffen heffing en dan moet.hey.goed geregeld zijn. Nu zijn jullie aan zet gemeente berkelland

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven