De Lebbenbrugge toont het boerenleven aan het begin van de 20ste eeuw

BORCULO – In 1931 lukte het de meester H.W. Heuvelstichting de bijzondere oude Saksische boerderij De Lebbenbrugge aan te kopen. De boerderij, eens een jachthuis van de Heren van Borculo, was tevens herberg, tolhuis en zelfs korte tijd tijdens de vredesonderhandelingen in Münster een soort postkantoor. De aankoop van deze boerderij had tot doel het nageslacht te leren over het leven van de boerenbevolking zoals dat in het begin van de twintigste eeuw gebruikelijk was. Het gebouw is een niet helemaal zuiver type van een Nedersaksisch boerenhuis, maar heeft een tweeledig karakter. Het achterhuis -de deel- daterend rond 1400, duidt op een “löss Hoes”. Dit is een huis waarin mens en dier in één ruimte samen leven, terwijl het rond 1550 gebouwde dwarshuis een zuiver middeleeuwse bouwstijl heeft, die vroeger zelden op het platteland werd aangetroffen. De Lebbenbrugge is daarom van bijzondere betekenis.

Gelegen aan de oude Hessenweg
Het museum is gelegen aan een oude Hessenweg die destijds zo druk werd bereden dat in 1679 door de Staten van Gelderland het recht van tol heffen werd verleend. De weg werd voornamelijk bereden door Duitse kooplieden, de zogenaamde Hessen, die hun waren vanuit het Münsterland naar Zutphen vervoerden.

Lebbenbrugge als trouwlocatie Bruidsparen kunnen in Berkelland ook trouwen in een museumboerderij. Het college van B & W heeft besloten om De Lebbenbrugge in Borculo aan te wijzen als trouwlocatie. “Een prima plek die voldoet aan alle criteria”, zei toenmalig burgemeester Hein Bloemen van Berkelland. Het museum beschikt over verschillende ruimtes die geschikt zijn om huwelijken te voltrekken al naar gelang de grootte van het gezelschap en heeft de stijl en uitstraling die passen bij een huwelijkslocatie. Het is heel apart je ja-woord te geven in een omgeving die je ruim honderd jaar terug in de tijd plaatst en waar je de mooiste herinneringsbeelden van je trouwdag kunt laten vastleggen.

85 jarig bestaan Op 25 augustus 2019 was het 85 jaar geleden dat de Lebbenbrugge werd geopend als museum. Het Lebbenbruggeverhaal inclusief de geschiedenis, is sinds de opening in 1934 al te horen van de rondleiders. Bij deze mijlpaal werd stilgestaan in het weekend van 3 en 4 augustus van het vorig jaar. Er werd toen een kleine receptie voor genodigden georganiseerd waarbij het nieuwe boek van Ben van Dijk, “De Lebbenbrugge door de jaren heen” werd gepresenteerd. Het is een prachtig boek vol foto’s die velen nooit eerder zagen.

Geopend voor publiek Als museum had De Lebbenbrugge ook te maken met de Corona maatregelen. Sinds 1 juni zijn het bezoekerscentrum, de schuur, het erf, de groente- en bloementuin en de boomgaard weer vrij toegankelijk. Vanaf 1 juli is ook het hoofdgebouw weer te bezichtigen. Groepen kunnen tevens een rondleiding boeken. Hiervoor kun je contact opnemen met Toeristische Informatie Borculo, tel. 0545 – 271966. In en rondom het museum worden allerlei activiteiten georganiseerd. Hou daarvoor www.nieuwsuitberkelland.nl in de gaten.

Museum Lebbenbrugge is gelegen aan de Lebbenbruggedijk 25 te Borculo

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven