Kasteel Ruurlo functioneert prima als museum

RUURLO – Tussen een afwisselend en rijk landschap, mystieke sfeer en idyllische plaatsjes diep in de Achterhoek, ligt Kasteel Ruurlo. Naast dat het kasteel behoort tot een van de mooiste kastelen van Nederland, is het sinds 2017 ook het decor van het werk en leven van groot modern realistisch kunstenaar Carel Willink. Deze twee bijzondere locaties hebben als doel de collectie, een belangrijk deel van ons nationaal cultureel erfgoed, te beheren voor toekomstige generaties en permanent voor een breed publiek toegankelijk te maken. Museum MORE wil de waardering voor Nederlandse realistische topkunst bevorderen.

De nadruk ligt hierbij op 20ste-eeuwse en hedendaagse kunst. Naast de eigen collectie zijn in Museum MORE in Gorssel voortdurend wisseltentoonstellingen die het oneindig rijke spectrum van realistische kunst laten zien. Museum MORE heeft zijn collectie in bruikleen van de Stichting Collectie Nederlands Realisme (SCNR). De Stichting Collectie Nederlands Realisme is een initiatief van Hans Melchers, die in 2015 de Stichting in het leven riep. Met het instellen van deze Stichting werd een platform gecreëerd om Nederlandse realistische, figuratieve kunst, een belangrijk deel van ons nationaal cultureel erfgoed, te ondersteunen.

Kasteel Ruurlo
Het bijzondere aan Kasteel Ruurlo is dat 5 eeuwen architectonische bouwgeschiedenis zichtbaar is en de oorspronkelijke plattegrond nagenoeg intact is. Al in de 14e eeuw duikt de naam op in de archieven als bezit van graaf Reinhoud I van Gelre. Familie Van Roderlo, naar welke familie het kasteel waarschijnlijk ook vernoemd is, waren de eerste bewoners. Het huidige uiterlijk van het kasteel stamt grotendeels uit de 16e en 17e eeuw. Kort na 1400 werd Jacob van Heeckeren eigenaar van het Kasteel. De familie van Heeckeren behoort tot een van de oudste geslachten van Nederland. En zo was Jacob van Heeckeren de grondlegger van het adellijke en voorname riddergeslacht Van Heeckeren. Een roemrijke familie, want zo was Willem van Heeckeren van Kell (1814-1914) minister van Buitenlandse Zaken en directeur van het Kabinet des Konings. Meer dan vijf eeuwen bleef Kasteel Ruurlo in het bezit van deze familie.

Wapen van Ruurlo
Het wapen van het dorp Ruurlo is afgeleid van het wapen van de familie Roderlo. Dit wapen toonde ook een springende windhond van sabel in goud. De Van Heeckerens, die meer dan vijf eeuwen in het bezit waren van Kasteel Ruurlo, voerden een rood kruis op een geel veld. Op het klokkentorentje van het kasteel is een schild uit het begin van de 18e eeuw zichtbaar met de wapens van Van Heeckeren en Van Lynden met als hartschild het wapen van Ruurlo.

Koning van Corsica
Zoals een echt kasteel betaamt, verbleef in Kasteel Ruurlo ook een echte koning. Eén van de kleurrijke bewoners van Kasteel Ruurlo, was de van Duitse afkomstige koning van Corsica, Theodor Anton van Neuhoff (1694-1756). Nadat hij maar niet slaagde in het besturen van Corsica (door geldgebrek en interne strijd), werd hij verdreven van zijn eiland. Vanaf het vaste land deed hij verscheidene pogingen om zijn koninkrijk te heroveren. Op jacht naar Nederlandse geldschieters, werd zijn logeeradres in 1736 Kasteel Ruurlo. Geheel vlekkeloos

was zijn verblijf in de Achterhoek niet. Hij zou in het kasteel een knecht hebben doodgeslagen.

Klokkentoren
De klokkentoren van Kasteel Ruurlo met de slagklok op het dak slaat ieder halfuur. De klok stamt uit 1760 en werd in 2001 gerestaureerd. Het uurwerk met wijzerplaat uit 1874, gefabriceerd door de Parijse uurwerkfabriek van Borrel, is in 1998 geheel hersteld. De wijzerplaat is toen voorzien van een computergestuurde bediening van het opwindmechanisme. Een automatische tijdssturing vanuit Frankfurt, zorgt ervoor dat de klok altijd gelijk loopt. Vlakbij Kasteel Ruurlo ligt, volgens het Guinness Book of Records, het grootste doolhof ter wereld. Het doolhof hoorde ooit bij het kasteel en is één hectare groot en bestaat uit 1.188 meter paden. Freule Sophie van Heeckeren liet in 1890 haar dwaaltuin aanleggen.Het doolhof is toegankelijk voor publiek, maar geen onderdeel van Museum MORE | Kasteel Ruurlo.

Openingstijden Standaard is Museum MORE|Kasteel Ruurlo geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 t/m 17:00 uur geopend. Maar op sommige dagen hanteert men afwijkende openingstijden. Kijk hier voor op http://www.museummore-kasteelruurlo.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven