Nieuwe Rank laat van zich horen

BORCULO – Met de zomer dichtbij en de versoepeling van maatregelen bloeit Berkelland langzamerhand weer op en komen de mensen weer uit hun huizen. De vergelijking met De nieuwe Rank in ‘oud Borculo’ kan bijna niet beter zijn in dit jaargetijde.  De kleine loot aan de stam van De Wijngaard groeit en laat steeds meer van zich horen in de samenleving. De nieuwe Rank is een beweging die voortkomt uit de protestantse kerk en haar eigen weg zoekt, passend bij het jonge karakter. Voor de weg zoeken zijn richtingaanwijzers nodig. “Daarvoor zoek ik altijd de verbinding met mensen die mee willen zoeken en met goede ideeën komen.” Aan het woord is Leander Grooten die sinds dit voorjaar meewerkt in en met De nieuwe Rank. Samen met een team ‘pioniers’ wil hij een dienende rol aannemen in de samenleving, ingegeven door de christelijke waarde van naastenliefde en gemeenschapsopbouw. Maar De nieuwe Rank kijkt niet alleen naar de kerk. “Vanuit de protestantse kerk is de beweging ontstaan om met elkaar de zin in het leven en de zin van het leven te beschouwen. Dat draait om mensen.”

Sinds Corona is Grooten wekelijks te zien tijdens een livestream op zondagmiddag op Facebook, Instagram en Youtube. Hij spreekt hier een half uur met mensen uit de regio over wat hen beweegt en bezighoudt. “Kort, krachtig, informatief en hopelijk geeft het ook inspiratie,” zo geeft hij enthousiast aan. Daarnaast heeft het team de intelligentie lockdown gebruikt om plannen te smeden voor na de zomer. “We barsten van de ideeën en gaan ze uitvoeren met een aantal mensen. En al doende ontdekken we wie aansluit en waar we bijsturen, een leuk proces van trial and error.”

Meet & Greet
De nieuwe Rank verbindt mensen aan elkaar door laagdrempelige ontmoetingen te faciliteren. “We starten met een inloop in ons Pioniershonk aan het Muraltplein 33 in Borculo op de vrijdagmiddag. Gewoon binnenkomen, iets drinken en de week afsluiten of het weekend inluiden, dat noemen we Greetings. Daarnaast willen we de ‘Meetings’ opstarten, een periodieke thema—avond over van alles waar behoefte aan is: kunst, natuur, geloof, mens-zijn, het kan allemaal.”  Het ontmoetende karakter is ook terug te zien in de Love2Meet, een gespreksgroep voor vrouwen die al enkele jaren actief is. Daartegenover staat de mannelijke variant: VuurMeesters, mannen rondom het vuur met (goeie) gesprekken.

Meet-Inn
Dat wat nog het meeste lijkt op een kerkelijke viering, is de ontmoetingsherberg die maandelijks wordt ingericht met koffie, maaltijd, muziek en een verdiepend gesprek. Voorheen heette de Meet-Inn de ‘banddienst’. Grooten: “Hier gaat het over de ontmoeting met God. We zingen en praten over Hem en leren van Hem via een spreker die we uitnodigen. Maar lekker eten en drinken en met elkaar babbelen hoort er zeker ook bij!” Vanwege de coronamaatregelen is vanaf 12 juli nog een digitale Meet-Inn te vinden op www.nieuwerank.nl . Op die site vind je ook de locaties van de fysieke bijeenkomsten die er vanaf september elke tweede zondag van de maand zijn.

Proaten met koffie
Je kunt net zoveel bedenken wat je wilt, het begint vaak bij een gesprekje. “En ik hou wel van een bak koffie, dus kom maar op!” Zo geeft Leander Grooten aan. Je kunt hem gerust contacten om meer te weten te komen of op vrijdagmiddag langskomen bij het pioniershonk.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven