Voorwaarden voor zonneparken en windmolens in Berkelland

BERKELLAND – De gemeente Berkelland en de regio Achterhoek zetten zich in om in 2030 energieneutraal te zijn. Voor het realiseren van die doelstelling is de gemeente afhankelijk van initiatieven van anderen. Zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven beginnen heel gewoon te worden. Maar ook al zouden alle daken vol gelegd worden met zonnepanelen, het zal niet genoeg zijn voor de energiebehoefte van de Berkellandse inwoners en ondernemers. Daarom moet er ook grootschalige opwek van duurzame energie komen. Daarbij moet u denken aan grote zonneparken en windmolens. En voordat zo’n park of windmolen kan worden gerealiseerd, stroomt er heel wat water door de Berkel.

Wat doet de gemeente?
De gemeenteraad heeft beleid vastgesteld over de grootschalige opwekinitiatieven: het RODE-beleid. RODE staat voor Ruimtelijke Ordening en Duurzame Energieopwekking.
In het RODE-beleid staan de gemeentelijke randvoorwaarden, waaraan een plan voor windmolens of een zonnepark moet voldoen. Zoals de landschappelijke inpassing, vergroten van de biodiversiteit, het onderhoud en beheer.  Maar het allerbelangrijkst is misschien wel participatie met omwonenden. Omwonenden moeten in een vroeg stadium betrokken worden bij de plannen en -als ze dat willen- financieel meeprofiteren. Ook daarvoor staan in het RODE-beleid voorwaarden. De gemeente wil graag dat dat participatieproces open en eerlijk verloopt.

Van idee tot realisering
1. Initiatieffase
– Op basis van de kaarten in het RODE-beleid kan een initiatiefnemer zien of zijn idee kans van slagen heeft op basis van ruimtelijke afwegingen; hij zal dat waarschijnlijk ook checken bij de gemeente.
– Lijkt het idee kansrijk, dan zal hij informatieve gesprekken gaan voeren met grondeigenaren en de buurt.
– De gemeente geeft op verzoek van omwonenden of de initiatiefnemer informatie over het RODE-beleid en maakt het mogelijk dat er 3D visualisaties kunnen worden gemaakt.
– Lijkt het idee dan nog steeds haalbaar dan wordt het idee al wat concreter en gaat de initiatiefnemer in gesprek met de gemeente.
– De gemeente doet een quick scan wat er wel en niet kan, wat er eventueel nog onderzocht moet worden en de initiatiefnemer stelt een participatieplan op.
2. Planfase
– De initiatiefnemer gaat aan de slag met het ontwerp- en participatieproces.
– De initiatiefnemer kan pas een omgevingsvergunning aanvragen als het participatieproces is afgerond (vastgelegd in een participatieverslag en een participatie-overeenkomst), het inpassingsplan is goedgekeurd en de geëiste onderzoeksrapporten zijn opgeleverd.
3. Vergunningprocedure
– Initiatiefnemer vraagt omgevingsvergunning aan
– 2 weken voorontwerp ter inzage, inspraakreacties mogelijk
– Beoordelen inspraakreacties door gemeente
– College besluit go/no go *
– 6 weken ter inzage ontwerpbesluit omgevingsvergunning, zienswijzen mogelijk
– Beoordelen en beantwoorden zienswijzen
– Definitief besluit omgevingsvergunning
– Beroep mogelijk bij Rechtbank binnen 6 weken
– Hoger beroep mogelijk 6 weken na besluit Rechtbank.

* Bij heel grote opwekinitiatieven moet de provincie een vergunning verlenen. De gemeente en de provincie maken daarover afspraken.

Deel dit artikel:

6 gedachten over “Voorwaarden voor zonneparken en windmolens in Berkelland”

  1. Prima, goed streven!
    Hopen dat bewoners ook het belang inzien van het verduurzamen van onze regio en wereldwijd.
    Zich verder durven de focussen dan hun eigen achtertuin.

    Het lijkt bijna een trend te worden om hierop tegen te zijn.

    Alhoewel ieder wel beseft dat de manier van huidige energieproductie niet correct is.
    Ook wij zullen in de achterhoek onze verantwoording moeten nemen.

    Ik denk ook dat iedereen wel weet dat de gevolgen van slagschaduw en het geluid niet in verhouding staat met de gezondheidsklachten en slachtoffers van de huidige grijze energie.

    Al zullen er ongetwijfeld alternatieven zijn ben ik blij dat we een stap in de goede richting zetten!

    Ik hoop dat Berkelland ook ziet dat er een grote generatie is van voorstanders van deze groene initiatieven.

    We hebben het al zo goed in deze streek, laten we ook een mooie toekomst mogelijk maken voor onze kinderen en kleinkinderen!

  2. Tegen Windmolens

    @ J. Jansen

    Ik wil ook graag een goede toekomst voor mijn kinderen, een toekomst zonder geluidsoverlast en slagschaduw van 5 monsterlijk hoge windmolens.

    Ik heb de indruk dat de heer J. Jansen zelf iets te dicht bij een molen heeft gestaan.

  3. Beste redactie, U schrijft: er gaat eerst heel veel water door de Berkel, hoeveel energie kunnen watermolens opwekken ?

  4. @Tegen Windmolens

    Misschien moet u u eens verdiepen in de vervuiling van de huidige energiebranche. Dat vergt een stuk meer overlast/ ziektes en slachtoffers dan dat deze windmolens kwaad kunnen doen met slagschaduw en geluid.

    Als er een kolencentrale in Berkelland zou komen dan flipt iedereen de pan uit…… (begrijpelijk).
    Maar, men wil wel elektriciteit thuis hebben?

  5. Tegen 5 windmolen 250 hoog dicht bij de bebouwde kom is niet hetzelfde als tegen groene energie en voor grijze energie zijn. Het is niet voor niets dat dit formaat nog niet elders te vinden in bewoonde gebieden in Nederland.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven