Whatsapp oplichters vangen bot bij Eibergse

EIBERGEN – Oplichting via Whatsapp, je hoort het met enige regelmaat. Dianne Mol uit Eibergen werd er ook mee geconfronteerd, helaas voor de oplichter was Dianne alert en dacht ze logisch na. De oplichter droop af. Helaas gebeurd het maar al te vaak dat er wel mensen intrappen. Daarom waarschuwen wij ook nog maar eens voor dit soort praktijken. Want als het Dianne uit Eibergen overkomt, kan het elke Berkellander ook overkomen. Hier nog een paar tips om dit soort fraude tegen te gaan:

 

Scherm je sociale media af
De fraudeurs doen meestal grondig vooronderzoek voordat ze aan de slag gaan. Aan de basis staat jouw Facebookprofiel of Instagram account. Met behulp daarvan komen ze te weten met wie je omgaat, hoe je vader of dochter heet en op welke manier ze om geld kunnen vragen. Als jouw persoonlijke informatie dus niet te vinden is op internet, maak je het oplichters direct een stuk lastiger. Natuurlijk is het goed om jouw eigen gegevens af te dekken, maar het helpt ook als jouw sociale omgeving dat doet. Natuurlijk kan je dat niet eisen van je collega. Toch kan je er wel samen als familie voor zorgen dat er van jullie gegevens zo min mogelijk misbruik wordt gemaakt. Zo voorkom je op deze manier dat bijvoorbeeld je oma slachtoffer wordt van fraude.

Herken fraude op WhatsApp
Hoewel oplichting via WhatsApp steeds geraffineerder wordt, is het te herkennen aan veelvoorkomende kenmerken. Zo vraagt de fraudeur, die zich voordoet als een goede vriend of familielid, om snel geld over te maken. Er is namelijk sprake van een noodsituatie, terwijl je zogenaamde zoon of zus niet bij zijn of haar eigen geld kan. De ene oplichter is daarnaast de andere niet. Zo doet de oplichter 1 net alsof hij iemand uit je sociale omgeving is die van provider is overgestapt. Tegelijkertijd kan oplichter 2 er daadwerkelijk in zijn geslaagd het WhatsApp account van een naaste te hacken. Verifieer daarom altijd op een andere manier dan WhatsApp of het echt die persoon is die om geld vraagt.

Beveilig jouw WhatsApp
Een oplichter komt natuurlijk het meest geloofwaardig over als hij jouw WhatsApp account weet binnen te dringen. Om daarin te slagen, heeft hij jouw verificatiecode nodig. Door tweestapsverificatie in te schakelen maak je het de oplichter een stuk lastiger jouw account over te nemen. Verificatie in twee stappen schakel je in met Android door vanuit het thuisscherm van WhatsApp rechtsboven in op de 3 verticale puntjes te drukken. Kies vervolgens voor ‘Instellingen’ en daarna voor ‘Account’. Klik vervolgens op ‘Verificatie in twee stappen’ en daarna op ‘Inschakelen’. Dan wordt je gevraagd een 6-cijferige PIN in te voeren, die de hacker nodig zal hebben jouw account binnen te dringen. Verificatie in twee stappen schakel je in met iOS door vanuit het thuisscherm op ‘Instellingen’ te drukken aan de onderkant van je scherm. Kies voor ‘Account’ en daarna voor ‘Verificatie in twee stappen’. Druk vervolgens op ‘Inschakelen’ en voer een 6-cijferige PIN in.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven