Zomer in Gelderland maandag 24 augustus vanuit Gelselaar

GELSELAAR – In Zomer in Gelderland zoekt Angelique Krüger dit jaar de grens van de provincie op. Samen met Alberto Radstake maakt ze een reis langs 20 dorpen op de grens van Gelderland. Het is wel een heel ander programma dan de 10 voorgaande jaren omdat, in verband met Corona, er bijvoorbeeld geen 1000 mensen op een plein mogen staan. In de maand mei heeft het team van “zomer in Gelderland” in twintig dorpen een praatpaal neergezet. Bij die praatpaal, welke in Gelselaar bij de ganzen tegenover de G.A. van der Lugtschool stond, mochten de inwoners onder andere aangeven wat we bij hen niet mogen missen in het dorp. Wat vindt je het mooiste plekje, waar ben je trots op, wat vindt je minder leuk of mooi in je dorp en welke dorpsbewoner moet er volgens jou in het zonnetje worden gezet. Met de antwoorden op die vragen is de redactie van “Zomer in Gelderland” aan de slag gegaan en daarmee laat ze deze twintig grensplaatsen in Gelderland van hun mooiste kant zien.

Dus geen volle pleinen en geen live opnames en is het dus deze keer helaas niet mogelijk om aanwezig te zijn bij de tv-opnames. De twintig uitzendingen worden van tevoren opgenomen. Er is ook geen strijd om de titel de Mooiste plaats van Gelderland, maar wel is er een leuk alternatief.

Omroep Gelderland heeft afgelopen maanden enkele opnamen in Gelselaar gemaakt. Angelique Krüger en Roberto zijn met hun team van Zomer in Gelderland op woensdag 12 augustus 2020 de gehele dag hier geweest voor opnames en vooral gesprekken met inwoners over hun antwoorden bij de praatpaal. Ze hebben onder andere mensen gesproken bij de kerk, in het groene hart en bij café Florijn. Heel veel aandacht hebben ze geschonken aan het werk van de vrijwillige klussers op de begraafplaats. (Ofwel: WBG: Werkgroep Begraafplaats Gelselaar) Het blijkt dat één van hen vaker is genoemd bij de praatpaal: Daan Uenk. Voor hem zelf geheel onverwacht, werd hij die dag in het zonnetje gezet en door enkele inwoners is er voor Daan een gedicht gemaakt en voorgedragen.

Zomer in Gelderland is van maandag 3 t/m vrijdag 28 augustus, iedere werkdag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Online (terug)kijken kan via Uitzending Gemist. Wat er allemaal in die 30 minuten over Gelselaar wordt uitgezonden is niet geheel bekend maar zeer zeker komt de saamhorigheid in het dorp aan de orde omdat dit ook veelvuldig door inwoners is aangedragen. Maandag 24 augustus a.s. is dus deze TV uitzending over Gelselaar en overdag zullen er geregeld vanuit Gelselaar live opnames zijn via Radio Omroep Gelderland.

Hieronder het gedicht

“Daan en Gelster”

Tekst Wim Kossink

Voordracht Mina Reurink

Veur Daan en Gelster un klean gedicht
Un redeluk en bescharmd dorpsgezicht
Maor d’r is meer,dat ku’j vast wal raon
Daor wil wie noe efkes bie stille staon
Umroep Gelderland is kots ff hier ewes
En ze vroog’n de leu wat vin ie hier bes

Maor daornaost ok wal wat is d’r slech
En dan neet oaver völ gaete in de weg
Un minpunt is veur de jeugd gin huuze
Maor wal ruumte veur rott’n en muuze
Één ding sprunk d’r positief oet geheid
Völle eneumd: Gelsters saamheurigheid

De meeste leu doot met as ’t effen kan
En daor is Daan un good veurbeeld van
As koster van de kark en veurzitter WBG
Ok regisseur bie’t toneel met völle idee
Maor d’r is in Gelster meer te beleam’n
deur’n onmundig good vereningsleam’n
voetbal’n, wandel’n, muziek, biljart, zang
Winkels, senioren en jeugd met anhang

Daornaost GB en OVG met eigen beleid
En ’t dorpshoes met nieje bedrievigheid
Schoole mot good word’n evuld en eleid
Daormet hölt Gelster ok zien leafbaarheid
Daan ie komt al gauw bie Drees in de wei
En gaot neet woon’n in ‘n hutje op de hei

Ie hebt al ut neudige veur Gelstern edaon
En wie hopt da’j daor met deur zult gaon
Wie geeft oe toch nog wal één’n raod met
Notear oe ofspraak’n zodaj ze neet verget
Daan gaot as gepensioneerden ai’t verdan
In ’n goeie gezondheid..daor kumpt op an!

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven