film: Tweede Kamerlid Rene Peters (CDA) op werkbezoek in Berkelland


BERKELLAND – Maandagmiddag 28 september 2020 bracht CDA 2e-Kamerlid René Peters een werkbezoek aan Berkelland met als thema Jeugdzorg: meer rendement door verbinden en samenwerken. René Peters is woordvoerder jeugdzorg van de CDA-2e-Kamerfractie en wilde graag praktijkvoorbeelden zien.

Maandag 28 september bezocht René Peters, Tweede Kamer lid voor het CDA, Berkelland. De CDA afdeling Berkelland had een interessant werkbezoek met hem georganiseerd. René Peters werd ontvangen in de Protestantse kerk te Neede, waar een korte toelichting werd gegeven op de historie van de kerk en hoe de kerk momenteel moderniseert.

In de Diekgraven werd de aftrap gegeven van het werkbezoek onder de titel “Meer rendement door verbinden en samenwerken”. Wethouder Marijke Van Haaren (CDA) ging in op de uitgangspunten van het jeugdzorgbeleid in Berkelland: Preventie, Demedicaliseren (minder in medische of zorgoplossingen denken, maar meer in het oplossen van de oorzaak van de zorgvraag) en Normaliseren (niet àlles willen oplossen, maar ook aanvaarden).
Suzan Woerdman en Hester van Zwet van de gemeente Berkelland gaven een verdere inkijk in de dagelijkse aanpak van de gemeente. Zij gaven aan dat oktober de maand van de opvoeding wordt, wat ondersteund wordt door leuke online sessies en filmpjes. Het scheidingsloket is onderdeel van het platform jeugd. Het CDA is groot voorstander van het loket, omdat het beoogt te de-escaleren en scheidende ouders zich te laten focussen op de kinderen, zodat zij minder of niet de dupe worden van een scheiding. https://www.gemeenteberkelland.nl/Inwoners/Nieuwsberichten/Nieuws/2020/Januari/Scheidingsloket_voor_informatie_en_advies

Na dit onderdeel is een bezoek gebracht aan Jimmy’s in Neede. https://wijzijnjimmys.nl/local-jimmy/berkelland/ Veronica Kasteel vertelde enthousiast over de locatie en de ontwikkeling van jongeren die betrokken raken bij Jimmy’s. Een jongere vertelde hoe ze weer perspectief en doel voor zich ziet, nu ze naar Jimmy’s kan gaan. René Peters nodigde de aanwezige jongeren uit om op bezoek te komen in de Tweede Kamer, hetgeen met gejuich (zij het binnen de Corona-maatregelen beperkt) werd ontvangen.

Daarna is een bezoek gebracht aan Eibergen. Allereerst naar het Tussenstaphuis. Initiatiefneemster Bianca Wessels vertelde over het doel van het Tussenstaphuis en enkele jongeren vertelden hoe het eraan toegaat in het huis. Eigen doelen stellen, samen evalueren en doorgroeien naar zelfstandigheid. De afgelopen weken hebben de negen bewoners een moeilijke tijd gehad, vanwege de Corona maatregelen. Toch zien de jongeren perspectief en doel voor hun leven. Jongeren zijn 2 tot 3 jaar in het Tussenstaphuis en het is de bedoeling dat ze dan zelfstandig kunnen wonen. In de meeste gevallen lukt dat. Bianca Wessels geeft aan dat het vinden van een woning in de regio erg lastig is en doet een dringende oproep om op korte termijn meer passende woningen beschikbaar te krijgen. René Peters gaf aan onder de indruk te zijn van de aanpak en neemt dit voorbeeld mee naar Den Haag.

Tot slot werd de bijeenkomst voortgezet in het Spieker in Eibergen om door te praten over meer rendement door verbinden en samenwerken. Riekske Berendsen heeft een artsenpraktijk in ’t Spieker en zoek wegen om eerder problemen met kinderen op te sporen. Ronnie Paays gaf een toelichting op zijn rol als Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH) en is lid van het VoormekaarTeam. Saskia Post is jeugdzorger van Junio en heeft ook ‘kantoor’ in ’t Spieker. Zij gaf een mooi voorbeeld hoe ze ouders helpt met het leren opvoeden op een natuurlijke manier. In het Spieker werken op deze manier meerdere zorgaanbieders samen, wat ten goede komt van de jeugd. Het VoormekaarTeam vervult hierin de spilfunctie.

Na afloop van het formele gedeelte werd een persconferentie gehouden, welke integraal op FB is te volgen: https://www.facebook.com/cdaberkelland/videos/408917136760054/

Rene Peters gaf na afloop zijn complimenten voor de wijze waarop de gemeente omgaat met jeugdzorg en was blij met de voorbeelden die gegeven zijn.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven