Natuurles op de Tormijnschool in Noordijk

NOORDIJK – Op het plein van de Tormijnschool stonden allerlei spullen uitgestald op de picknicktafel. ‘Vandaag gaan we het hebben over klimaatverandering en water’, had meneer Jesse in de klas verteld. In de klas was als voorbereiding een les gegeven over de opwarming van de aarde, extreme weersomstandigheden die dat met zich meebrengt en de waterkringloop. De kinderen mochten allerlei proeven doen onder leiding van Dorien en Ineke van Natuur en Milieu-educatie Winterswijk. Zo werd er met een PET fles een waterzuivering nagebouwd. De bodem van de PET fles was afgeknipt en deze fles werd op z’n kop op in een glas geplaatst. De opengeknipte PET fles werd gevuld met watten, zand en grint, het filter was klaar. In dat filter werd vies water gegoten, er kwam zelfs een ‘drolletje’ in te liggen, dat maakte het helemaal ‘echt’. Het vieze water sijpelde door het zelfgemaakte filter en was beduidend schoner dan het water voordat het door het filter was gegaan.

Bij een andere tafel konden de kinderen ‘bloembommetjes’ maken; van een mengsel van potgrond, klei, zaad en water draaiden de kinderen kleine balletjes. Deze balletjes mochten ze mee naar huis nemen om ze thuis in de grond te stoppen, zodat daar een explosie van bloemen zou plaatsvinden. Bij het derde station dachten de kinderen na over de inrichting van een dorp en een tuin. Hoe kun je er voor zorgen dat water wordt vastgehouden door de grond? En hoe voorkom je een overstroming bij een stortbui? Er stond een grote maquette met straten, huizen en weilanden. Door tegels te vervangen voor tuinenplanten of gras kun je voorkomen dat er na een stortbui een overstroming ontstaat. Kinderen konden dit ook echt uitvoeren bij de maquette door tegels te vervangen voor tuin. Op die manier konden ze het dorp herinrichten.

Ook voor de kleuters stond er natuur op het programma. Zij gingen naar de Kruidenhof te Mallum in Eibergen. Hier hebben de kinderen zelf een thee gemaakt van verschillende kruiden en bloemetjes die ze eerst moesten plukken. Later hebben ze de thee opgedronken.  Maar in de tuin was veel meer te zien. De kinderen volgden het kabouterpad en kwamen zo langs het insectenhotel en op de vlinderheuvel waren allemaal vlinders in de struiken. Maar het meest uitdagende waren toch wel de stapstenen waarmee ze de vijver overstaken. Gelukkig kwam iedereen droog aan de overkant!

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven