Achterhoek Raad stemt in met door ontwikkelen N18

Door Redactie op 06-10-2020

BERKELLAND – Afgelopen maandagavond 5 oktober vergaderde de Achterhoek Raad voor het eerst weer sinds vorig jaar én tijdens de coronacrisis, dus digitaal. Op de agenda stonden meerdere onderwerpen, waaronder de gefaseerde aanpak voor het door ontwikkelen van de N18. Namelijk om tot een volledige 2×2-baans weg, maximaal 100 km per uur met ongelijkvloerse kruisingen te komen. In totaal gereed in 2040. De Achterhoek Raad stemde met een ruime meerderheid voor en dus voor de komst van een ‘betere stroomweg’ van en naar de Achterhoek. Thematafelvoorzitter Mobiliteit & Bereikbaarheid Rens Steintjes: “Ik ben er trots op dat we vanuit de thematafel waar organisaties, onderwijs en overheden aan deelnemen unaniem voor deze aanpak kiezen, tot aan een positief besluit van de Achterhoek Raad toe.”

De aanloop naar een verbrede N18 – stapsgewijs
Afgelopen jaar nam de Achterhoek Raad een motie aan om de N18 op te waarderen tot een twee keer tweebaansweg met een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur en ongelijkvloerse kruisingen. Een betere doorstroming van de N18 is bij velen een lang gekoesterde wens. Aan de thematafel Mobiliteit & Bereikbaarheid is na de motie hard doorgewerkt om met een haalbaar plan te komen. Namelijk gefaseerd via zogenaamde ‘bouwstenen’ volgens advies van onderzoeksbureau Antea, om tot een volledige 2×2 weg in 2040 te komen.

In de plannen van Rijk en Provincie
Financiering vanuit het Rijk is noodzakelijk. De N18 komt nu niet in de plannen van het Rijk voor. De aanpak met bouwstenen wordt door de provincie onderschreven, met als eindresultaat een goede ontsluiting van de Achterhoek naar de stedelijke netwerken van Arnhem, Nijmegen en Twente. Het Nationaal Groeifonds, dat het Rijk vorige maand aankondigde om bij te springen in grote projecten die de leefbaarheid en economische groei stimuleren, kan ook steun geven.

Verbeterde verkeersveiligheid en vestigingsklimaat
Naast een betere doorstroming van en naar de Achterhoek, zorgt de aanpak van de N18 tot een betere verkeersveiligheid. Bas Visser van Aloys Roemaat Transport uit Lichtenvoorde (lid van de Thematafel Mobiliteit & Bereikbaarheid), liet weten dat de korte invoegstroken gevaarlijke situaties opleveren voor het vrachtverkeer. “Naast verbeterde veiligheid, zien wij ook goede mogelijkheden dat de ontwikkelingen rondom de brandstoftransitie in nieuwe plannen meegenomen kunnen worden.” Een aangepakte N18 bevordert daarnaast een beter vestigingsklimaat in de Achterhoek voor bedrijven en inwoners.

Duurzaamheid
De thematafel Mobiliteit & Bereikbaarheid zet in op duurzaam vervoer in de Achterhoek, naast het werken aan betere bereikbaarheid. Een betere doorstroming op de N18, zorgt automatisch voor minder stoppen en optrekken en daarmee minder verspilde energie. Andere, duurzamere vervoersvormen waar de tafel aan werkt zijn onder andere snelfietsroutes, ‘Mobility as a Service’ – waarbij reisadvies op maat te boeken en betalen is via al het mogelijke vervoer in een app – en de RegioExpres die met een combinatie van stop- en sneltrein de Achterhoek 20 minuten dichterbij de grote steden van Nederland en vice versa brengt. De tendens van meer thuiswerken, die extra in gang is gezet met de coronacrisis, wordt ook verder gedragen vanuit de thematafel Mobiliteit & Bereikbaarheid

Reacties

is daar niet een spreekwoord voor. Mosterd na de maaltijd.
De kans is geweest een aantal jaren geleden maar lokale belangetjes van Varsseveld tot Eibergen hebben er voor gezorgd dat het een karrespoor is gebleven. Nu opeens zijn we eensgezind aan de tafels. Ja ambitie uitspreken om iets in 2040 te realiseren. Net zoals in 2050 zelfvoorzienend. De stip ver weg zetten en dan trots zijn op jezelf. Kan hoor, hulde.

Edwin | 06-10-20 | 19:04

Wat een merkwaardige opmerking van Edwin om de nieuwe n1i een karrespoor te noemen. Alles voor veel geld weer overhoop halen voor misschien 10 minuten tijdwinst…

Piet Hoogers | 06-10-20 | 21:35

Piet hij zegt ‘ karrespoor gebleven’ en bedoeld hiermee dat 1 rijstrook geen echte verbetering is ondanks 350 miljoen investering.
10 minuten tijdwinst is niet irritatie maar achter een PL vrachtwagen rijden met maximale snelheid van 80 km/u is wat gigantiche irriteerd .

En als het stuk haaksbergen – groenlo heden al voldoende ruimte heeft voor 2×2 baans waarom niet gelijk asfalt aanleggen nu

Rens | 07-10-20 | 07:46

We hebben een groot klimaatprobleem. De opwarming van de aarde verloopt, naar nu blijkt, nog veel sneller dan eerdere berekeningen. We hebben een alarmerend groot diversiteitsprobleem. Door verzuring van de grond ontstaat een mineralen tekort waardoor ook bij ons zomereiken massaal sterven. Door de droogte en de lage grondwaterstand sterft de natuur (waaronder nog eens duizenden bomen zoals beuken en berken). De bescherming en omvang van natuur in Nederland is absoluut onvoldoende. We staan bijna onderaan op de Europese ranglijst wat dat betreft. De uitbreiding van het Gelders Natuur Netwerk verloopt traag/loopt vast. En telkens schuift de natuur een stukje op. Wat legitimeert in deze situatie dit plan? Argumenten uit eerdere tijden gelden niet meer. Als wettelijke normen voor klimaat- en natuurbescherming zo zijn overschreden dan vervalt ook de legitimiteit voor dit soort plannen. En termen als “opwaarderen”, “betere stroomweg” in dit verband hebben wat mij betreft hun overtuigingskracht verloren.
Laten we meer gaan investeren in uitbreiden en beschermen van bestaande natuur. En dan robuuste natuur en geen “pretparknatuur”.

A. Karnebeek | 07-10-20 | 09:23

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Agem laat Achterhoek samen én lokaal zonnepanelen inkopen.
BERKELLAND - Agem Energieloket biedt particuliere woningbezitters in de Achterhoek collectief inkoopvoordeel voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze '......
Lees verder »

Topdrukte op Sportpark Dijkhoek
BORCULO - Afgelopen zaterdag heeft v.v. DEO uit Borculo een start gemaakt met de invulling van de zaterdagen voor de jeugd, aangezien er geen competi......
Lees verder »

Covid-vaccinaties door de huisartsenpraktijken in Berkelland (vaccin: AstraZeneca) medio maart 2021.
BERKELLAND - Mensen met overgewicht (BMI van 40 of hoger) en geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002 (18-64 jaar) komen in aanmerking voor de vaccinatie......
Lees verder »

Ilse al 15 jaar werkzaam bij Keurslagerij Kuenen in Ruurlo
RUURLO - Er was een feestje vandaag bij Keurslagerij Kuenen in Ruurlo. Trouwe medewerkster Ilse is namelijk vandaag precies 15 jaar werkzaam bij de s......
Lees verder »

K.V. Olympia Borculo organiseert Kangoeroe Klup voor de aller jongsten
BORCULO - Verschillende spelletjes doen en lekker bewegen, waarbij plezier voorop staat en natuurlijk met een knipoog naar de korfbalsport. Dat doen z......
Lees verder »

Robbin Klein Bruinink verlengt contract bij FC Eibergen vrouwen
EIBERGEN - De trainer van het eerste vrouwenteam van FC Eibergen, Robbin Klein Bruinink, heeft zijn contract met een seizoen verlengd. Het seizoen 20......
Lees verder »

Grootschalige peiling over duurzame energie in de Achterhoek
ACHTERHOEK - Van 1 t/m 21 maart 2021 vindt een grootschalige online peiling plaats over duurzame energie in de Achterhoek via achterhoek.swipocratie.......
Lees verder »

Succesvolle pilot Powervrouwen afgerond
BERKELLAND - Vandaag kregen alle vrouwen die mee hebben gedaan aan het traject Powervrouwen een certificaat. Burgemeester Joost van Oostrum reikte dez......
Lees verder »

Kringloopwinkel Bohero in Borculo gaat weer open
BORCULO -  De winkel en de inname van goederen van Humanitaire Kringloopwinkel Bohero gaan weer op vanaf dinsdag 9 maart.  Bezoek aan de win......
Lees verder »

‘Maak je eigen stripverhaal’ bij BIEBlab Kunstwijs
BERKELLAND – Op woensdag 17 en woensdag 24 maart organiseert BIEBlab Kunstwijs twee online workshops. Deze interactieve workshop staat in het teken va......
Lees verder »

Pizzatrain Berkelland bakt pizza’s bij Café de Stier
EIBERGEN -  De Pizzatrain Berkelland steunt Café de Stier wederom door donderdag 11 maart pizza's te bereiden voor afhaal en bezorging tussen 16.......
Lees verder »

Breed gedragen steun van kandidaat-Kamerleden voor komst RegioExpres in de Achterhoek
BERKELLAND - Met de Akte van Oost presenteerden kandidaat-Kamerleden uit Oost-Nederland van CDA, CU, D66, GL, PvdA, SGP, SP, Volt en VVD vandaag de on......
Lees verder »

Columns Marcel & Monique

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Melkproductieregistratie (MPR)
BELTRUM - Onze melkkoeien produceren zeer hoogwaardige melk die aan heel veel voorwaarden moet voldoen, maar die ook onder zeer scherp toezicht van ve......
Lees verder »

NUB TV

film: Actie “Beleg in Berkelland” gesprek met Erna Koeslag en Richard Grevelink


BERKELLAND – De ondernemersverenigingen van Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo organiseren samen met Bedrijvenkring Berkelland en de gemeente Berkelland de actie ‘Beleg in Berkelland’. Een actie om juist nu onze ondernemers die deze Coronatijd hard worden getroffen te steunen! Als inwoner van Berkelland kan men met deze actie de eigen winkelier ondersteunen en helpen om de lockdown periode te overleven. Door de aankoop van een waardebon krijgen de winkeliers nu financiële ruimte, terwijl de tegenprestatie pas later geleverd hoeft te worden.

De actie ‘Beleg in Berkelland’ is op 2 februari 2021 gestart. Met behulp van de gemeente verschijnt in week 5, 6,7 en 8 een paginagrote advertentie in een regionaal weekblad waarin onder meer staat welke ondernemers deelnemen. Via de afgedrukte QR code kan de consument bij de winkel(s) naar keuze online een waardebon aanschaffen welke na aankoop toegestuurd wordt. De betreffende waardebonnen zijn alleen geldig voor de winkel(s) waarin ze gekocht zijn en kunnen na de lockdown periode in de winkel(s) worden verzilverd.

Hoe werkt het?
Ga naar http://www.bedrijvenkringberkelland.nl/actie/ en koop een waardebon bij een van de deelnemende ondernemer(s). Reken de waardebon rechtstreeks bij de betreffende ondernemer af (contant, via Tikkie, pinnen of overschrijving). Na ontvangst van het bedrag ontvang je de bon per mail, post of thuisbezorging. Zodra de lockdown voorbij is, kun je de geïnvesteerde bon verzilveren bij de ondernemer.

Investeer nu in ons mooie Berkelland en koop een bon bij een van de deelnemende ondernemers. Ben je een Berkellandse ondernemer en wil ook aansluiten? Dat kan! Ga naar http://www.bedrijvenkringberkelland.nl/actie/ en meld je aan!

Meer informatie en de deelnemende ondernemers vind je op: https://bedrijvenkringberkelland.nl/actie/

Ondernemend Berkelland

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen 
Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen  Tijdens de lockdown zijn wij telefonisch per mail en app bereikbaar. Artikelen kunnen via de......
Lees verder »