D66 slaat opnieuw alarm over het lage aanbod van woningen in Berkelland

BERKELLAND – “De mismatch op de woningmarkt waar het college vaak over spreekt is door het college mede veroorzaakt”.  Dit zijn de harde woorden die fractievoorzitter van D66 Berkelland uitspreekt over de huidige krapte op de Berkellandse woningmarkt. “De problemen in Neede en Eibergen zijn daarom veel groter dan in kernen van ons omliggende gemeenten”. Vindt Boer. “Toen de economie weer aantrok en de N18 gereed kwam had het beleid reeds bijgestuurd dienen te worden. Terwijl Berkelland plancapaciteit weg bleef strepen en transformatie verzoeken afwees, werd er in de gemeenten om ons heen wel goed ingespeeld op de veranderende situatie. Door transformatie en nieuwbouw. In 2017 bracht D66 een woonpamflet uit om de politiek wakker te schudden. Een oproep die langzaam gehoor begint te krijgen, de afgelopen jaren hebben we dan ook regelmatig moties ingediend en vragen gesteld, om het tij te keren”.

Needenaar Boer, die zelf in de periode 2010-2018 wethouder economische zaken was in in Berkelland vindt het fijn om te zien dat er nu eindelijk met inhaalslag wordt begonnen. “Wij nemen aan dat er naast het Haantje en de Blikweg binnenkort ook duidelijkheid komt over andere langlopende transformatieplannen zoals o.a. de rioolwaterzuivering in Borculo, het bus- en Kerkplein in Neede, het tankstation en omgeving Braak in Neede, het voormalig Tankstation aan de Borculoseweg inNeede, Hotel Burgers in Haarlo, het pand van Supermarkt Geesink in Geesteren, de Willibrordusschool in Ruurlo en het Brinkgebouw in Eibergen”. Zo somt Boer een lange lijst van zorgenkindjes op.

D66 heeft vragen gesteld over de wijze van toewijzing en verdeling van woningen zoals het college nu toepast. “Het ontbreek aan beleid. Er zijn veel locaties die aangepakt moeten worden en het is niet goed de hele behoefte op een paar willekeurige plekken neer te laten dalen”. Is het oordeel van Boer . “Corona heeft volgens ons een blijvend effect op de manier waarop thuiswerken een plek krijgt in het arbeidsproces. Het zal voor een steeds grotere groep mensen een overweging zijn om in het groen van de Achterhoek te gaan wonen en 1 of 2 dagen per week nog naar kantoor te gaan elders in het land. D66 is van mening dat we nu al moeten voorsorteren op de nieuwe werkelijkheid en ook plannen moeten ontwikkelen voor nieuwe uitbreiding. De ons omliggende gemeenten zijn hier nooit mee gestopt. Laten we niet nogmaals de boot missen!”. 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven