‘En toen? ‘ Kinderboekenweek op de Tormijnschool in Noordijk

NOORDIJK – ‘En toen?’, dat is het thema van de Kinderboekenweek die duurt van 30 september tot en met 11 oktober.  Op de Tormijnschool in Noordijk gingen de leerkrachten bij de opening van de Kinderboekenweek terug in de tijd. Ze liepen in kleren uit 1900 op het schoolplein. De kinderen waren eerst verbaasd, maar snapten het al snel; De Kinderboekenweek is begonnen! De kinderen werden direct aan het puzzelen gezet. Ze moesten een kluis zien te vinden. Door vragen rondom de kinderboekenweek te beantwoorden, konden ze letters verdienen, met deze letters werd een woord gevormd. Dat woord gaf aan waar de kluis verborgen lag. In groep 4/5/6 was het gevonden woord ‘schommel’, toen dat werd ontdekt renden de kinderen naar buiten om bij de schommel de kluis op te graven. Om de kluis te openen, moest er ook nog even gepuzzeld worden, maar toen….ging de kluis open. En daarin lag voor ieder kind een poffertjes bon! Van dit oud- Hollands gerecht hebben alle kinderen gesmuld!

Ook de rest van de week stond in het teken van De Kinderboekenweek. Zo bracht groep 7 en 8 een bezoek aan de bibliotheek waar ze Sanne te Loo, illustratrice van Kinderboekenweek, vertelde over haar werk. Ze liet ter plekke zien hoe ze een illustratie maakte uit de het boek ‘De duik’. Dit verhaal speelt zich af in Curaçao. Sanne te Loo vertelde dat ze naar Curaçao is afgereisd om de juiste prenten voor dit boek te kunnen maken. Verder vertelde ze over haar nieuwste boek ‘Brons’, een non-fictie boek over de bronstijd.

Lore de Torbal mocht voor alle kinderen van de Tormijnschool het prentenboek van de Kinderboekenweek ‘De Tweeling’ , voorlezen. Lore mag zich namelijk voorleeskampioen van de Tormijnschool 2020 noemen. Lore las het verhaal goed voor en liet de platen aan alle kinderen zien. Als de regionale ronde van de Nationle voorleeswedstrijden worden gehouden, zal Lore ook van de partij zijn!

Naast de Tormijnschool staat ‘De Oale Schole’, een museum met een historische inrichting. Vandaar dat alle kinderen daar even een kijkje mochten nemen! Met belangstelling werden allerlei voorwerpen uit grootmoeders tijd bekeken; een trapnaaimachine, de bedstee, de po in het nachtkastje, een kaardmolen en nog veel meer.

Ook volgende week staat er nog van alles op het programma voor de Kinderboekenweek en de gehele week zijn de kinderen druk aan het oefenen om de dans En toen? van Kinderen voor kinderen onder de knie te krijgen, want vrijdag wordt de Kinderboekenweek afgesloten met een boekenmarkt en de Kinderboekenweek-dans! En natuurlijk blijven we (voor)lezen!

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven