Raadslid over windmolens: “Eigenlijk kan de politiek niet langer geen standpunt innemen”

BERKELLAND – Wie in de omgeving van de Bolsbeek fietst, wandelt of met de auto rijdt, komt geregeld spandoeken tegen van allerlei soorten en formaat. Het moge duidelijk zijn dat er een flink tegengeluid is jegens het Windpark Avinkstuw. Opvallend in de discussie was dat politieke partijen zich voornamelijk op de achtergrond hielden. Toch heeft Kevin Hauser (raadslid VVD)er voor gekozen om op persoonlijke titel met een standpunt naar buiten te komen. Vorige week plaatste hij een meer dan 10 minuten durend filmpje op zijn Facebookpagina, waar te zien was dat hij een windmolenpark bij knooppunt Deil heeft bezocht. Zo kon hij naar eigen zeggen ‘beleven’ waar het nu eigenlijk om draait. In dat filmpje geeft Hauser toe dat de molens daar (208 meter hoog, red.) niet te vergelijken zijn met de geplande molens in Berkelland.

Hoewel de meeste politieke partijen nog geen standpunt willen innemen (“het ligt nog niet bij de raad”), vroeg Nieuws uit Berkeland aan Hauser waarom hij dat nu toch doet. “Als een discussie zoveel doet met mensen, als een heel dorp zich begint te roeren en er ook zo ontzettend veel emotie bij komt kijken, moeten mensen weten wat ze aan je hebben. Hoe jij erin staat. Je kan met deze mate van onrust als politiek niet langer geen standpunt innemen, vind ik. Of je nu voor of tegen bent, geef duidelijkheid.”

Bij knooppunt Deil heeft het Needse raadslid het windpark op een aantal punten getoetst. “Kijk, ik probeerde er neutraal en objectief in te gaan en puur de beleving te meten. Dus ik heb er naast gestaan, omheen gereden, geluisterd, gekeken en met omwonenden gesproken. Daaruit trok ik de conclusie dat we eigenlijk windmolens van 208 meter al niet zo dicht bij de Berkellandse kernen moeten willen. Laat staan van windmolens die straks een kwart zo hoog worden.”

Dat de rest van de politiek nog minder stellig zijn in hun standpunt, begrijpt Hauser wel. “Ik begrijp dat je een signaal af wil geven: het ligt nog niet bij de gemeente, dus we vormen nog geen mening. Maar laten we eerlijk zijn, als er plannen zouden zijn om een McDonald’s te openen op de NeedseBerg, zouden we toch ook gewoon direct stelling innemen?”

Of Hauser al veel reacties heeft op zijn filmpje? “Zowel van voor- als tegenstanders. De meesten juichen het toe dat ik ben gaan proeven op locatie. Er zijn ook mensen die wat geïrriteerd raken, maar die sturen privéberichten. Dat doet me niet zoveel: iedereen mag een mening hebben. Of je nu voor of tegen bent, ik hoop dat het gesprek gewoon normaal gevoerd kan worden.”

De beleving is doorslaggevend, zegt Hauser. “Mensen proberen me bijvoorbeeld te overtuigen met het gegeven dat omwonenden meeprofiteren van de windmolens. Dat staat in mijn optiek los hoe de omgeving zo’n park gaat beleven. Bovendien, zulke hoge molens en zo dicht bij de bebouwing, als je alle mensen moet laten meeprofiteren die daar uiteindelijk hinder van zullen ervaren, lijkt het me helemaal niet rendabel om zo’n molen te exploiteren.”

Deel dit artikel:

3 gedachten over “Raadslid over windmolens: “Eigenlijk kan de politiek niet langer geen standpunt innemen””

 1. Dirk van Noort

  Helemaal met de heer Hauser eens: Ook andere raadsleden moeten een standpunt innemen!!

 2. Natuurlijk is zo,n windmolenpark een ramp voor de omgeving, net als zo,n zonnepark , maar er moet steeds meer stroom worden opgewekt, warmtepompen voor huisverwarming.
  Elektrische auto,s enz.
  De anti kernenergie lobby , heeft jarenlang het bouwen van kerncentrales onbespreekbaar gemaakt.
  We plukken nu de wrange vruchten hiervan, niemand gaat nu zo,n centrale bouwen. Zonne en windenergie worden zwaar gesubsidieerd, aan kerncentrales worden onmogelijke eisen gesteld, Er moet nu al gereserveerd worden voor de afbraak over 60 of misschien wel 80 jaar.
  Een kern ramp is niet te verzekeren, dat zou de overheid moeten doen.
  De watersnood was ook niet verzekerd, de schade is door de. Belastingbetaler betaald!

 3. Vandaag langs Deil gereden, die windmolens zijn achterlijk hoog. Je ziet ze al van km’s afstand, dat te bedenken dat het slecht weer was. Radio uit gedaan raam open, ondanks de wind hoorde je ze er boven uit. En dan worden ze in Neede nog ruim 40m hoger worden. Het is bezopen dat ze die bij ons in de mooie achterhoek willen plaatsen. Politiek, denk na, dit kan hier niet.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven