Tatiana Koleva & The Youth Percussion Pool presenteren How to play the Cactus


RUURLO – Een interactief concert met favoriete slagwerkmuziek, splinternieuwe soundtracks met de cactus in de hoofdrol en last but not least met deelname van het publiek. Slagwerker Tatiana Koleva haalt uit alles een geluid. Zelfs uit objecten uit de natuur die niet meteen voor de hand liggen. Dus: waarom niet een cactus omtoveren tot een muziekinstrument? Samen met The Youth Percussion Pool maakte Tatiana de bijzondere performance ‘How to play the Cactus’: een voorstelling waarin beroemde slagwerkcomposities worden gecombineerd met improvisaties, soundtracks en composities van bekende componisten. Een reeks concerten op bijzondere locaties, waarbij het publiek mee doet. “De cactus wordt in dit programma niet alleen ingezet als instrument, maar werkt ook als metafoor voor de huidige tijd waarin wij leven.” 

Survivor
De cactus is een prikkelende, rare, onbekende, enge, nieuwsgierig makende en vooral bijzondere plant die als één van de weinige gewassen kan overleven in extreme omstandigheden. Daarbij reflecteert de plant op de wereld van nu waarin COVID-19 een belangrijke rol speelt, vindt Tatiana. “De naalden van een cactus staan voor mij symbool voor onze angst voor het virus. Maar het is ook een plant die zich aanpast aan nieuwe situaties, zoals wij met z’n allen nu proberen te doen.” Ook de omgeving van de cactus speelt een rol. “De cactus leeft afgezonderd en op zichzelf, en staat voor mij symbool voor de isolatie en beperkte maatregelen waarmee we nu te maken hebben.”

Samen spelen
Omdat we door COVID-19 allemaal in hetzelfde schuitje zitten, ervaren we ook saamhorigheid in deze lastige tijd. Participatie van het publiek is daarom een belangrijk onderdeel van de voorstelling How to play the Cactus. Want: ooit gedacht dat je samen een prachtig geluid kon halen uit takken, of uit de naalden van een plant? “Als het publiek actief bij de voorstelling wordt betrokken, ontstaat er een bijzonder aandachtniveau”, vervolgd Tatiana. “Wij verzamelen een keur van simpele objecten uit de natuur die we samen omtoveren tot percussie-instrumenten. Zoals takken (claves), stenen en bonen (shakers), die we samen met het publiek bespelen.” De muzikanten nodigen het publiek uit om kennis te maken met simpele ritmische patronen, om vervolgens met z’n allen een uniek muziekstuk uit te voeren. Zo ontstaat een nieuwe vorm van saamhorigheid.

De marimba
Maar dat is niet alles. De marimba, het lievelingsinstrument van Tatiana Koleva, zal in How to play the Cactus niet ontbreken. Je zou zelfs met een knipoog kunnen zeggen dat de marimba een link heeft met de cactus. Meegebracht door de slaven uit Afrika is het één van de meest populaire instrumenten van Centraal Amerika, met name in Guatemala en Mexico – twee landen met een zeer uitgesproken en krachtige eigen volksmuziekcultuur en waar cactussen een belangrijk onderdeel van de lokale flora zijn.

Youth Percussion Pool
De Youth Percussion Pool is opgericht in 2009 en bestaat uit jonge muziekprofessionals die samen door middel van gecomponeerde muziek, improvisatie, theatrale elementen en veel humor een aantrekkelijke en adembenemende show neerzetten. Youth Percussion Pool is opgericht door slagwerker Tatiana Koleva, die internationaal bekend staat als veelzijdig muzikant, docent en programmamaker. How to play the Cactus wordt gespeeld in een kleinere bezetting van de Pool: met Edwin van der Wolf, Diego Jaén, Julia Ramos en de onmisbare ‘sound engineer’ Ruben Kieftenbelt.

Over Tatiana Koleva
De van oorsprong Bulgaarse slagwerker Tatiana Koleva heeft vooral een grote bijdrage geleverd aan de emancipatie van de marimba & slagwerk als volwaardige solo-instrument. Als soliste trad ze op met verschillende ensembles en orkesten op een groot aantal (internationale) muziekfestivals en podia. Daarnaast heeft zij vaste duo’s met jazzsaxofonist Rutger van Otterloo, fluitist Eleonore Pameijer en organist Jan Hage, en is ze percussionist in de cultband Rubatong. Tatiana Koleva geeft masterclasses in binnen- en buitenland en is vast verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. In 2009 richtte zij de Youth Percussion Pool op, een slagwerkformatie voor getalenteerde jonge musici. Daarnaast is ze artistiek leider van het Amsterdam Marimba Weekend.

YPP met:
Edwin van der Wolf, Diego Jaén, Julia Ramos
Tatiana Koleva – marimba/slagwerk, programma
Ruben Kieftenbelt – techniek & elektronica

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven