Uit de Nieuws uit Berkelland krant: Een levensverhaal als aandenken


BERKELLAND – Bij een levensverhaal denken mensen vaak aan een verhaal dat bij een uitvaart over iemand wordt verteld. Een levensverhaal kan echter ook bij andere gelegenheden waardevol zijn. Zoals bij het bereiken van een speciale leeftijd of een jubileum. Erna Rouhof legt uw verhaal of dat van een naaste graag vast. Erna: “Ik ga met iemand in gesprek om erachter te komen wie hij of zij is. Ik luister graag naar mooie herinneringen aan gebeurtenissen en aan mensen die belangrijk zijn, of zijn geweest, voor die persoon. Zo kan het gebeuren dat niet alleen het verhaal van de betrokkene op papier komt, maar ook van het gezin waarin diegene is opgegroeid. Of de geschiedenis van het bedrijf waarin iemand jarenlang gewerkt heeft.”

Tegenwoordig maken mensen steeds vaker gebruik van de mogelijkheid om hun uitvaartwensen vast te leggen. Dit is ook mogelijk wat betreft het vastleggen van een levensverhaal. Voor de betrokkenen kan het rust geven om te weten dat het verhaal al geschreven is. Voor de naasten kan het extra ruimte geven. Een zorg minder in de toch al hectische tijd. Erna vertelt: “Dat het zo werkt weet ik uit ervaring. Een oude kennis vroeg na het overlijden van zijn vrouw of mijn man Han later zijn uitvaart wilde regelen. Naaste familie had hij niet meer. Daarom heb ik hem zijn eigen levensverhaal laten vertellen. Al zijn andere wensen had hij ook vastgelegd. Wij hoefden nergens over na te denken en vanaf zijn overlijden tot en met de bijzetting van zijn urn is alles precies gegaan zoals hij voor ogen had.”

Naar aanleiding van het gevoerde gesprek schrijft Erna een tekst die ze voorlegt aan haar gesprekspartner. Die dan zelf kan bepalen in welke vorm die tekst gebruikt gaat worden. Erna: “Zal het worden gebruikt als toespraak voor een afscheidsdienst? Als brief aan de naasten? Of wil je graag een herinneringsboekje, al dan niet met foto’s? Alles kan. Vraag gerust naar de mogelijkheden.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven