Van afval tot bierfustlamp

BORCULO – Stapels lege, gebruikte plastic bierfusten opgehoopt naast het terras van Proeflokaal01 in Borculo, dat maakte borculoer Arjan Bisperink nieuwsgierig toen hij op het terras zat te genieten van een Sufferd, een door de eigenaren van de horeca-onderneming zelf gebrouwen biertje. Waarom liggen al deze vaten hier en wat gaat er mee gebeuren? Brouwmeester van Heeren van Borculo, tevens mede-eigenaar van Proeflokaal01, Frank Hurkens liet weten dat de vaten naar het grofvuil zouden worden gebracht. Veel haast had hij er nog niet mee. Voor het storten van afval worden immers kosten in rekening gebracht, maar een alternatief had hij niet. Zelf recyclen voor het brouwproces is geen optie, statiegeld kan hij er niet voor krijgen en bij het reguliere plastic afval meegeven is niet toegestaan.

“Zonde”, zegt Bisperink, creatief ondernemer en eigenaar van Zwarte Wouw: “Het is helemaal niet nodig het milieu hiermee te belasten. Ik zag al snel dat er mogelijkheden moesten zijn om de plastic bierfusten een tweede leven te geven, met een nieuwe functie. Up-cyclen dus. Uit verschillende ontwerpen ontstond uiteindelijk deze bierfustlamp. Een unieke sfeerlamp waarbij het karakter van de bierfust is behouden. Het resterende deel van de fust is getransformeerd tot plantenbak.

“We vinden het een prachtig initiatief”, zegt Roland Hurkens, de andere eigenaar van Proeflokaal01. “Geweldig dat de vaten nu niet op de plastic afvalberg terechtkomen. En nog leuker dat het nu producten zijn geworden die, net als het bier dat erin heeft gezeten, bijdragen aan een goede sfeer in het interieur. In ons restaurant hangen ze inmiddels uiteraard ook”. Bisperink heeft voorlopig voldoende bierfusten op voorraad om meer mensen de kans te geven de ‘Fust’ aan te schaffen. De horeca-ondernemers besloten namelijk alle vaten aan Zwarte Wouw te geven. “Mooi om zo elkaar als borculose ondernemers te kunnen helpen”.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven