Borculoër Paul Verberne: “Creatieve molens stonden ineens stil”

BORCULO – Paul Verberne woont in Borculo met zijn vriendin Marieke van Weelden en is beroepsmuzikant. Eén dag in de week geeft hij les op de muziekschool in Barneveld en daarnaast speelt hij vier avonden per week in theaters in Nederland als bassist in de band van comédienne Tineke Schouten. Maar in maart 2020 stopte dat abrupt. Gelukkig had hij nog enkele leerlingen die bij hem aan huis basles kregen. Dat gaf de aanleiding om het muzikale roer om te gooien.

Passie voor muziek
Van jongs af aan had de van oorsprong Noordbrabander het plezier van muziek maken ontdekt. De magie van het podium en het samenspel van muzikanten trok aan. “Het moet met hart en ziel gemaakt zijn, alsof elke noot klinkt als de laatste die gespeeld wordt.” Hij vindt deze urgentie terug bij bassist Lee Sklar (o.a. Phil Collins, Toto), drummer Steve Gadd (Joe Cocker, Eric Clapton) en bluesgitarist Stevie Ray Vaughan. Verberne studeerde af op het conservatorium van Rotterdam en kwam al snel in de basisbezetting van Tineke Schoutens band.

Wachtkamer
Na de afgelasting op 12 maart volgde gelatenheid. Er werden plannen gemaakt om de shows vanaf mei in te halen. Als zelfstandige had Verberne recht op de TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) en kon het daardoor financieel even uitzingen. Maar er kwam geen licht aan de horizon. Het productiebedrijf besloot de tournee te annuleren en alle shows in het najaar in te halen.
Er ontstaat een machteloos gevoel bij de 46-jarige Borculoer. “Ik ben bassist, dat is mijn beroep, mijn passie en het is waar ik goed in ben. De creativiteit stond even stil om er handen en voeten aan te geven.  Wat moet ik nu gaan doen?” Na de zomer kunnen theaters weer mondjesmaat open, maar onvoldoende om de tour te hervatten. Wederom volgt uitstel, wat eind oktober afstel werd. Paul: Na elf jaar fulltime theater valt het doek voor Verberne.

Lespraktijk
Paul weet wat zijn kracht is: muziek maken en die passen delen met anderen. In zijn lespraktijk http://www.baslesbijpaul.nl heeft hij sinds najaar 2020 zijn ziel en zaligheid gelegd. Naast basgitaarles aan huis, geeft hij ook online les. “Volledig coronaproof voor jou en mij en het werkt hartstikke goed, zo is mijn ervaring. Muziek maken is van alle tijden, waarbij deze tijd voor jongeren ontzettend veel mogelijkheden kennen. “Ik moest vroeger naar een repetitieruimte, maar online is er een groot aanbod om met andere mensen te musiceren”.

Mensenmens
Eén stijl die Paul hanteert als docent, is er eigenlijk niet. “Ik kan snel inzoomen op de persoon die voor me zit om niveau en spelervaring in te schatten. Daarnaast luister ik naar de wensen.” Paul maakt en op maat gemaakt aanbod waarin spelverbetering een onderdeel is, maar ook specifieke wensen worden behandeld. “En het mag ook gezellig zijn, muziek maken is gewoon superleuk.

Onderschrift foto: Paul Verberne op één van zijn geliefde basgitaren (Artikel en foto: Leander Grooten)

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven