Bovenbouw Tormijnschool Noordijk: mediawijs!

NOORDIJK – Kinderen van groep 7 en 8 hebben meegedaan aan Mediamasters, een programma waarin kinderen worden uitgedaagd op het gebied van mediawijsheid. Mediamasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. Gedurende vijf dagen kunnen de leerlingen punten (bits) verdienen door mee te doen aan een challenge. Scholen in heel Nederland kunnen meedoen aan deze wedstrijd. Wat is nepnieuws en hoe herken je het? In deze wedstrijd moesten de leerlingen aangeven of bijvoorbeeld een zezel bestaat. Is een zezel werkelijk een kruising tussen een zebra en een ezel of is dat nepnieuws? En is het werkelijk waar dat je een pizza op het station kunt krijgen uit een 3D printer? Op Internet is daar op You tube een filmpje over te vinden: ‘New York Pizza lanceert 3-D geprinte pizza’s op treinstations’. Dit soort vragen moesten de kinderen beantwoorden, hoe sneller het antwoord, hoe meer punten.

Veel kinderen in groep 7 en 8 gebruiken Whats’app. Vaak om leuke berichten uit te wisselen in de groepsapp, maar dit leidt ook geregeld tot irritaties, misvattingen en onenigheden. Daarom is het goed om behalve thuis, hier ook op school aandacht aan te besteden. Hoe kun je ervoor zorgen dat het gezellig blijft in de groepsapp? In de klas is gesproken over het gebruik van de groepsapp en de do’s en don’ts.

Verder kwamen onderwerpen aan bod als cybercriminaliteit, vloggen en fotograferen, sexting en grooming en gezondheid. Ook thuis konden kinderen aan de slag met mediamasters om nog meer punten te verdienen. Een aantal kinderen heeft hiermee nog extra bits voor de klas weten te verdienen. Maandag16 november is de uitslag van de wedstrijd, maar meedoen was in ieder geval al leuk en leerzaam!

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven