Joost Rötter uit Borculo overleefde 50 jaar geleden een hartoperatie en wandelt daarom nu solo voor Stichting Hartekind


BORCULO – In de week van 7 t/m 13 december vindt de Hartekind Walk plaats. Vanuit heel Nederland lopen deelnemers voor Stichting Hartekind, solo in hun eigen omgeving. De uitdaging: loop zoveel mogelijk kilometers in de vorm van een hart en help daarmee alle hartekinderen in Nederland. Haal daarnaast zoveel mogelijk sponsorgeld op.

Stichting Hartekind
Elk jaar worden er in Nederland 1.500 kinderen met een hartafwijking geboren. 90% van deze kinderen wordt volwassen, maar helaas sterft 10% nog altijd aan de gevolgen van deze afwijking. Dat maakt een hartafwijking doodsoorzaak nummer 1 bij kinderen tot 15 jaar. Stichting Hartekind wil hier verandering in brengen en zet zich in voor kinderen met een hartafwijking. Zij financiert wetenschappelijk onderzoek met als doel de overlevingskansen van hartekinderen te vergroten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Joost gaat 60 km lopen voor alle hartekinderen
“Na mijn geboorte maakten mijn ouders zich zorgen om mij. Het viel op dat ik veel kreunde, vooral ’s nachts. De huisarts maakte een afspraak in het ziekenhuis. Dezelfde dag werd duidelijk dat ik de aangeboren hartafwijking “Tetralogievan Fallot” had. Er zat een gaatje in het tussenschot van de linker- en rechterkamer, een gaatje in het tussenschot tussen de boezems en ook was bij mij de Pulmonalisklep niet goed ontwikkeld, waardoor een vernauwing ontstond in de longslagader. In 1970 stond de behandeling hiervan nog in de kinderschoenen. Er kon geen hartecho of MRI gemaakt worden. Destijds konden ze alleen door middel van röntgenfoto’s en ECG onderzoek doen. Tegenwoordig worden baby’s binnen een jaar al geopereerd. In die tijd moesten kinderen een aantal jaren oud zijn om de operatie aan te kunnen.

In december 1975 ben ik geopereerd in het Academisch Ziekenhuis Groningen. Beide gaatjes tussen de kamers en boezems werden dichtgemaakt en de vernauwing in de longslagader werd verholpen. Het was een hele spannende tijd vertelden mijn ouders. In die tijd stierven er meer kinderen tijdens en na een operatie dan nu. Zes weken heb ik toen in het ziekenhuis gelegen. Mijn ouders kwamen mij, vanwege de grote afstand, om de dag bezoeken. Je kon en mocht toen niet 24 uur per dag bij je kind blijven. Nu niet meer voor te stellen.

Na de operatie knapte ik op en kon ik lichamelijk veel meer. Bij lange wandelingen, hoefde ik niet meer bij mijn vader op de schouders. Ik bleef jaarlijks onder controle bij de cardioloog, die 20 jaar lang mijn kindercardioloog bleef.

Ik ben nog altijd ontzettend dankbaar dat ik, mede door de goede medische zorg, nu in goede gezondheid leef. Graag wil ik hier wat voor terug doen en daarom kom ik in beweging voor de alle 25.000 hartekinderen in Nederland.”

Via de website is het mogelijk om Joost te steunen met een donatie óf in te schrijven en mee te lopen! Ga de challenge aan voor kinderen met een hartafwijking en loop in de week van 7 t/m 13 december samen met Joost mee met de Hartekind Walk! Ga naar www.hartekind.nl/hartekindwalk

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven