Ambassadeurs zetten zich in om Achterhoekse mensen en organisaties in beweging te brengen

Door Redactie op 02-12-2020

REGIO – Achterhoek in Beweging wil alle Achterhoekers in beweging brengen door initiatieven te ontwikkelen die aanzetten tot sporten, bewegen en een gezonde leefstijl. Dat kan alleen door slimme verbindingen te leggen tussen mensen en organisaties. En dat is precies wat haar ambassadeurs doen. Ze zetten als slimme verbinders met veel enthousiasme en overgave hun netwerk en expertise in om Achterhoekse mensen en organisaties in beweging te brengen. Daarnaast helpen de ambassadeurs, samen met de ‘Supporters van Achterhoek in Beweging’ om sporten, bewegen een gezonde leefstijl onder de aandacht te brengen bij jong en oud in de Achterhoek. De volgende ambassadeurs zetten zich voor Achterhoek in Beweging:

Lisa Westerveld
Tweede Kamerlid GroenLinks
“Je wint als je meedoet.”
“Ik probeer sporten aan te moedigen onder jong en oud. In de Tweede Kamer probeer ik voorstellen te doen die het leren bewegen, plezier en de toegankelijkheid van sport te bevorderen. Want sporten moeten ook toegankelijk zijn en blijven voor kinderen en volwassenen die het in financiële zin minder breed hebben of voor mensen met een handicap. Sporten is voor iedereen!”

“Het sportveld is de plek waar de hele samenleving bij elkaar komt. Het maakt niet uit wat je achtergrond is of wie je bent. Door sporten leer je de kracht van samenwerken en contact maken met anderen. Sport draait om het leren bewegen en het plezier hebben. Wanneer we dit kinderen op jonge leeftijd leren, hebben ze daar hun hele leven lang baat bij. Dáár wil ik me verder voor inzetten.”

Otwin van Dijk
Burgemeester Oude-IJsselstreek
“Niet mopperen, maar aanpakken: Scholder an Scholder!”
“Als ambassadeur wil ik mensen bij elkaar brengen en onverwachte combinaties tot stand brengen. Sportverenigingen kunnen veel betekenen voor de zorg, een onderwerp dat mij aan het hart ligt. Het is goed voor je gezondheid. Dagbesteding voor mensen met een beperking kan heel goed bij sportverenigingen. Voor sportverenigingen die te maken krijgen met dalende ledenaantallen vanwege de krimp kunnen deze nieuwe combinaties veel nieuwe mogelijkheden betekenen.

Ik vind het belangrijk dat mensen zich kunnen ontplooien en ontwikkelen. Mijn motto is ‘eruit halen wat erin zit’. Dat gaat bij sommige mensen vanzelf. Anderen hebben daar een zetje bij nodig. Ik vind het mooi om daarbij te helpen. Als Burgemeester van de Gemeente Oude-IJsselstreek, maar ook in m’n dagelijkse leven.”

Mirjam Koster
Voorzitter van het College van Bestuur van het Graafschap College en lid van de Achterhoek Board
“Laat je hersenen niet zitten”
“Bewegen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Hoogleraar Eric Scherder houdt in zijn boek ‘Laat je hersenen niet zitten’ een vurig pleidooi om ‘gewoon’ te gaan bewegen. Topsport is niet nodig, een half uur per dag uit de luie stoel komen wél. Het houdt namelijk niet alleen je lijf maar juist ook je geest fit.

En dat is waarom ik graag ambassadeur van Achterhoek in Beweging ben. Natuurlijk doe ik dat voor iedereen die sporten leuk vindt, maar graag draag ik mijn steentje bij om van de Achterhoek ‘de gezondste regio’ te maken. Mijn ultieme doel is dat alle Achterhoekers iedere dag minimaal een half uur bewegen!”

Hans Martijn Ostendorp
Algemeen directeur van De Graafschap
“Sport verrijkt de geest en versterkt de samenleving!”
Bij mijn aanstelling als algemeen directeur van De Graafschap heb ik mijzelf de opdracht gegeven om de sociaal maatschappelijke verankering van De Graafschap in de Achterhoek veel verder vorm te gaan geven. Ik denk dat een goede samenwerking tussen De Graafschap, Stichting De Graafschap Verbindt én Achterhoek in Beweging mooie verbindingen op kunnen leveren die ertoe leiden dat iedere Achterhoeker zich gestimuleerd voelt om aandacht te hebben voor sporten, bewegen en een gezonde leefstijl op ieder niveau.

Zelf sporten, sporten mogelijk maken of kijken naar sport verrijkt de geest en versterkt de samenleving. Achterhoek in Beweging heeft de afgelopen jaren laten zien dat het in staat is om mooie verbindingen te maken tussen sport in de Achterhoekse gemeenten, maar bovenal ook tussen sport en sociaal-maatschappelijke opgaven. Waar ik kan, wil ik graag een bijdrage leveren aan het verbinden van Achterhoekers en Achterhoekse organisaties, maar ook werken aan verbindingen tussen topsport en breedtesport. Samen D’ran!

Gijs Jolink
Feestfabriek Alles komt Goed b.v.
“D’ran of geen vretten!”
“Als ambassadeur van Scholder an Scholder en Achterhoeker wil ik laten zien dat de Achterhoek een regio is die zelfstandig de broek op kan houden. Met een actief verenigingsleven, mooie natuur, een goed arbeidsethos, werkgelegenheid, een mooie cultuur en mensen die elkaar helpen.

Hoe ik dit wil bereiken? Door een universiteit in de Achterhoek en een musuem in Hummelo te beginnen, proberen slimme en ambitieuze jongelui na het studeren weer terug te laten komen in de Achterhoek, kinderen gezonder te laten leven door meer te bewegen en vroeg te leren over gezond voedsel, een uurtje Achterhoeks per maand op alle basisscholen.”

Jan Markink
Gedeputeerde Gelderland
“Met sport halen we het beste uit de Achterhoek!”
“Mijn naam is Jan Markink en ik ben gedeputeerde van de mooie provincie Gelderland. Ik zit inmiddels al bijna 25 jaar in de politiek. Als gedeputeerde van onder andere Gelderland Sport! zie ik van dichtbij wat sport kan betekenen voor mensen. Zeker in gebieden waar mensen wegtrekken, waar minder jongeren blijven wonen, kan sport een sociale functie vervullen. Voetbal, vitaliteit en verbinden passen helemaal bij de doelen die de provincie heeft en daarom zet ik me hier graag voor in.

Vanuit de provincie willen we meer mensen aan het bewegen en sporten hebben. Alle leeftijden en alle doelgroepen, met en zonder een beperking. Ik wil bereiken met mijn ambassadeurschap dat ik sporten, bewegen en de effecten daarvan op verschillende plekken op de agenda kan zetten en verbindingen kan leggen tussen verschillende regio’s, sporten en doelgroepen.”

Guus Hiddink
Bondscoach Curaçao, oud-speler De Graafschap
“Succes bereik je alleen met een gestructureerde aanpak!”
“Als geboren en getogen Achterhoeker vind ik het belangrijk om mee te denken over de toekomst van de sport in de Achterhoek in het algemeen, en het voetbal in het bijzonder. Het is van belang om nú goed na te denken over de toekomst, vanwege de opkomst van een nieuwe generatie en de krimp in de Achterhoek.”

Ilse Saris
“Samen staan we sterker!”
Scholder an Scholder is echt een uniek project in Nederland. Omdat ik graag de verbindende factor wil zijn die de ideeën en ambities van Scholder an Scholder uitdraagt, ga ik met veel enthousiasme als ambassadeur aan de slag in de Achterhoek.

Ik ga verenigingen en lokale partners bij elkaar brengen om op die manier mijn steentje bij te dragen aan het project. Vitale verenigingen zijn van groot belang voor een leefbare gemeenschap. Door samen te werken kunnen we over en weer gebruik maken van elkaars kennis en netwerken.”

Pascal Kamperman
Projectleider Achterhoek in Beweging
“Alles zelf doen is optellen, samenwerken is vermenigvuldigen. Scholder an Scholder, iedereen telt en doet mee.”
“Ik draag graag bij aan het maken van verbindingen, ontmoetingen en het inspireren van elkaar in de Achterhoek. Met trots deel ik de unieke samenwerking die we in de Achterhoek hebben met landelijke overheden en organisaties. Maar natuurlijk valt er op het gebied van samenwerking ook nog veel te winnen! Net alleen op het sportveld, maar ook in diverse bestuurs- en directiekamers. Het streven is: Regionaal samenwerken, lokaal uitvoeren.

Door dagelijks bezig te zijn met het (sport)verenigingsleven in de Achterhoek, help ik graag de Achterhoek leefbaar en gezond te houden en waar het kan te verbeteren. Wat voor ons als Achterhoeker normaal is, is ons naoberschap. Scholder an Scholder mekaar helpen en aandacht voor mekaar. Iedereen telt en doet m

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Sportclub Haarlo opnieuw gastheer voor beslissingswedstrijd
HAARLO - Aanstaande zondag zal er op Sportpark de Berkel opnieuw een beslissingswedstrijd plaats vinden. Vorig seizoen gebeurde dit ook al. Zondag 11 ......
Lees verder »

Jaarlijkse fietstocht VVV Neede op zondag 2 juli
NEEDE - De jaarlijkse VVV fietstocht Neede wordt gehouden op zondag 2 juli 2023. Opnieuw hebben de vrijwilligers van de VVV Neede een fietsroute door......
Lees verder »

SKB en het Middenrif Centrum veranderen samen het leven van patiënten met een middenrifverlamming
BERKELLAND - Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix is een vernieuwende samenwerking aangegaan met het Middenrif Centrum van middenrifchirurg Dr. Pim ......
Lees verder »

Provincie ontraadt zwemmen in recreatieplas Hambroekplas in Borculo (negatief zwemadvies)
BORCULO - Provincie Gelderland ontraadt het zwemmen in Recreatieplas Hambroekplas net buiten Borculo (gem. Berkelland). Bij metingen is gebleken dat ......
Lees verder »

Clinic skaten/skeeleren voor volwassenen bij De Stofwolk in Eibergen
EIBERGEN - Vanuit RTC De Stofwolk, één van de clubs op sportpark de Bijenkamp in Eibergen, wordt er een clinic skaten/skeeleren aangeboden voor volwas......
Lees verder »

Veel belangstelling voor eerste editie D’RAN en HOE!?
BERKELLAND - Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en RuimteVitaal Regisseurs kijken tevreden terug op de eerste editie van het evenement D’RAN en......
Lees verder »

Jong talent uit Neede geeft een Midzomeravondconcert in Natuurpark Kronenkamp
NEEDE - Op woensdagavond 21 juni geven de zusjes Kyra (14 jaar) & Myrthe Bult (17 jaar) en Yrsa Goedvolk (18 jaar) om 20.00 uur een concert op pia......
Lees verder »

Bestuurder twee keer binnen twaalf uur betrapt op rijden onder invloed
BORCULO - Een 41-jarige man moest in de nacht van dinsdag 30 op woensdag 31 mei in Borculo zijn rijbewijs inleveren. Agenten kwamen de automobilist di......
Lees verder »

Jeugteams DEO vallen in prijzen op verschillende toernooien
BORCULO - Op het Regiobanktoernooi bij Sportclub Neede is DEO JO7 afgelopen zaterdag winnaar geworden van één van de poules voor JO7 teams. Na afloop ......
Lees verder »

Beachvolleybalveld bij Buitencentrum Kerkemeijer
BORCULO - De beachvolleybalvelden bij Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo zijn weer helemaal zomer ready.  Reserveer één of meerdere velden om g......
Lees verder »

Mayke Leusink knap vijfde op CSI Zuidwolde
REKKEN - Mayke Leusink was met een vijfde plek succesvol op internationale wedstrijd. Op 1 juni nam zij deel aan de Internationale Spring Tour rubrie......
Lees verder »

Amy Laponder van de Pasruiters opnieuw eerste
NEEDE/GEESTEREN - Amy Laponder van de Pasruiters blijft winnen. Ook afgelopen weekend in Geesteren was de amazone van de Pasruiters weer goed op dreef......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »