Bronzen penning Borculo, beleef de Berkelstad 2020: IJsclub Borculo

BORCULO – Zaterdagochten, 12 december, werd voor de 5e keer de bronzen penning “Borculo, beleef de Berkelstad” uitgereikt. Deze penning van stichting “Borculo, beleef de Berkelstad” is een eerbetoon en geen prijs, er is ook geen geldbedrag aan verbonden. De penning is een teken van waardering. Zaterdagochtend werden Wicher Soek, Dick Timmerije en Johan Klein Willink naar het clubgebouw gelokt en namen ze de bronzen penning in ontvangst. De penning is van de hand van Jan te Kulve, kunstenaar, uit Eibergen. Op de bronzen penning zijn duidelijk elementen uit Borculo te zien, zoals de watermolen, berkelzomp, Joriskerk, de Berkel en de synagoge. De penning is een onderscheidingsteken voor mensen of een organisatie die een grote bijdrage leveren aan de cultuurhistorische beleving van de Berkelstad Borculo.

In 2016 waren het 7 vrijwilligers van het Brandweer- en stormrampmuseum die de eerste bronzen penningen kregen. Sindsdien wordt ieder jaar de bronzen penning uitgereikt. Stichting Berkelzomp ontving de penning in 2017 , 2018 was het de stichting Feest- en Herdenkingsdagen Borculo en in 2019 werd de bronzen penning overhandigd aan de meester H.W. Heuvelstichting. De organisatie die dit jaar de bronzen penning ontvangt zet zich al jarenlang in voor de beleving van de cultuurhistorie en bestaat vandaag exact 101 jaar. Vorig jaar ontvingen ze al de Koninklijke Erepenning.

De winnaar van bronzen penning 2020 is IJsclub Borculo.
IJsclub Borculo is de grootste en één van de oudste verenigingen van de stad. Door de inzet van de ijsclub en haar vrijwilligers heeft Borculo vele activiteiten gekend om de ijssport te kunnen bevorderen. Vele generaties in Borculo hebben dankzij de inspanningen van de vereniging op glad en betrouwbaar ijs kunnen schaatsen en zo het schaatsen geleerd. Ongetwijfeld met vallen en opstaan.  Daarnaast organiseert de ijsclub ook het schaatsproject Borculose Kids on ice. Een jaarlijks terugkerend project van de IJsclub Borculo in samenwerking met de Sport Federatie Berkelland en IJsbaan de Scheg in Deventer. In 2 bussen, begeleid door vrijwilligers van de IJsclub Borculo, gaan de kinderen 4 weken lang naar Deventer waar ze alle technieken van het schaatsen wordt geleerd om zo klaar te zijn voor het natuurijs bij de IJsclub Borculo. Daarmee leveren zij een grote bijdrage aan de beleving van de cultuurhistorie. “IJsclub Borculo Gefeliciteerd!”.  


Tekst en foto: Peter W. Nieuwenhuis, Stichting Borculo, beleef de Berkelstad.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven