Kenteken verplicht voor landbouwvoertuigen


BERKELLAND – De maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen wordt verhoogd van 25 naar 40 km/u en deze voertuigen mogen op de provinciale weg rijden. Daarom moeten agrarische voertuigen die op de openbare weg komen geregistreerd worden en een kentekenplaat gaan voeren. Om boeren en tuinders tegemoet te komen is LTO Ledenvoordeel een samenwerking aangegaan met Alliance Automotive Groep. Leden krijgen 35% korting op hun nieuwe kentekenplaten.

Waarom kentekenplaat verplicht?
Achterliggende gedachte van de verhoging van de snelheid is dat dit veiligheid bevordert, omdat er meer wegen beschikbaar zijn voor trekkers en dorpskernen en stadscentra zo vermeden kunnen worden. Het wordt zo makkelijker maar bovenal veiliger om met de trekker op de juiste plek te komen. Het gevolg is wel dat de voertuigen niet alleen geregistreerd en gekentekend moeten worden, maar in sommige gevallen ook APK gekeurd.

Vanaf 2021 moeten landbouwvoertuigen geregistreerd worden bij de RDW. Dat geldt zowel voor het trekkende voertuig als voor het getrokken werktuig. De registratieplicht geldt ook voor bosbouwtrekkers, motorrijtuigen, mobiele machines en aanhangwagens met beperkte snelheid. Rijdt uw voertuig sneller dan 25 km/u dan geldt ook een kentekenplaatplicht. Er zijn enkele uitzonderingen voor specifieke voertuigen met een ontheffing en voor landbouwvoertuigen die het erf niet verlaten geldt de verplichting niet.

Nieuwe voertuigen worden dit jaar direct al voorzien van een kentekenplaat. Voor bestaande voertuigen die voor 1-1-2021 in gebruik zijn genomen, geldt tot 2025 een overgangstermijn. Boeren die voor die tijd al gebruik willen maken van de snelheidsverhoging, moeten gelijk een kentekenplaat dragen.

De eigenaren van landbouwvoertuigen krijgen via de RDW een kentekenbewijs waarmee ze een kentekenplaat kunnen aanschaffen. Om bestaande voertuigen te registreren heb je een uniek voertuig-identificatienummer nodig. Met name bij getrokken werktuigen is dit niet altijd bekend. Het serie- of typenummer is dan niet voldoende. Mocht het voertuig helemaal nog geen identificatienummer hebben, dan kan de RDW dit alsnog verstrekken.

Verplichte APK
Naast de registratie- en kentekenplicht gaat voor land- of bosbouwtrekkers op wielen met een maximumsnelheid van meer dan 40 km/u ook een verplichte APK gelden. Vanaf 1 mei 2021 kunnen de eerste keuringen van snelle land- of bosbouwtrekkers plaatsvinden. Omdat niet alle voertuigen in één keer kunnen worden gekeurd, gaat dit in fasen gebeuren. De RDW maakt nog bekend hoe dit precies in zijn werk gaat. Nederland voldoet met deze wetswijziging ook aan de Europese APK-plicht voor landbouwvoertuigen die harder dan 40 km/u kunnen rijden. Kentekenplaten voor grensverkeer kunnen omgezet worden. De APK-plicht is niet van toepassing op trekkers die door boeren op en om hun eigen bedrijf worden gebruikt.

Handig stappenplan
Er is een handige checklist ontwikkeld waar ondernemers snel kunnen beoordelen of hun voertuig wel of geen kentekenplaat nodig heeft. En met het stappenplan wordt duidelijk wat er dan eventueel geregeld moet worden. Via LTO Ledenvoordeel krijgen leden bovendien bij de Alliance Automotive Group Benelux (o.a. Brezan en Staadegaard TC) 35% korting op hun kentekenplaten. Kijk op de website voor meer informatie en een handig stappenplan: http://ltoledenvoordeel.nl/kentekenplaat

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Kenteken verplicht voor landbouwvoertuigen”

  1. Marcel Scholten

    Ze hebben weer een nieuwe melkkoe gevonden Wanneer zijn dan de fietsers aan de beurt Wat een graaicultuur is Nederland toch Ik zeg altijd Een zittend gat bedenkt zich altijd wat

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven