Kenteken verplicht voor landbouwvoertuigen

Door Redactie op 13-01-2021


BERKELLAND – De maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen wordt verhoogd van 25 naar 40 km/u en deze voertuigen mogen op de provinciale weg rijden. Daarom moeten agrarische voertuigen die op de openbare weg komen geregistreerd worden en een kentekenplaat gaan voeren. Om boeren en tuinders tegemoet te komen is LTO Ledenvoordeel een samenwerking aangegaan met Alliance Automotive Groep. Leden krijgen 35% korting op hun nieuwe kentekenplaten.

Waarom kentekenplaat verplicht?
Achterliggende gedachte van de verhoging van de snelheid is dat dit veiligheid bevordert, omdat er meer wegen beschikbaar zijn voor trekkers en dorpskernen en stadscentra zo vermeden kunnen worden. Het wordt zo makkelijker maar bovenal veiliger om met de trekker op de juiste plek te komen. Het gevolg is wel dat de voertuigen niet alleen geregistreerd en gekentekend moeten worden, maar in sommige gevallen ook APK gekeurd.

Vanaf 2021 moeten landbouwvoertuigen geregistreerd worden bij de RDW. Dat geldt zowel voor het trekkende voertuig als voor het getrokken werktuig. De registratieplicht geldt ook voor bosbouwtrekkers, motorrijtuigen, mobiele machines en aanhangwagens met beperkte snelheid. Rijdt uw voertuig sneller dan 25 km/u dan geldt ook een kentekenplaatplicht. Er zijn enkele uitzonderingen voor specifieke voertuigen met een ontheffing en voor landbouwvoertuigen die het erf niet verlaten geldt de verplichting niet.

Nieuwe voertuigen worden dit jaar direct al voorzien van een kentekenplaat. Voor bestaande voertuigen die voor 1-1-2021 in gebruik zijn genomen, geldt tot 2025 een overgangstermijn. Boeren die voor die tijd al gebruik willen maken van de snelheidsverhoging, moeten gelijk een kentekenplaat dragen.

De eigenaren van landbouwvoertuigen krijgen via de RDW een kentekenbewijs waarmee ze een kentekenplaat kunnen aanschaffen. Om bestaande voertuigen te registreren heb je een uniek voertuig-identificatienummer nodig. Met name bij getrokken werktuigen is dit niet altijd bekend. Het serie- of typenummer is dan niet voldoende. Mocht het voertuig helemaal nog geen identificatienummer hebben, dan kan de RDW dit alsnog verstrekken.

Verplichte APK
Naast de registratie- en kentekenplicht gaat voor land- of bosbouwtrekkers op wielen met een maximumsnelheid van meer dan 40 km/u ook een verplichte APK gelden. Vanaf 1 mei 2021 kunnen de eerste keuringen van snelle land- of bosbouwtrekkers plaatsvinden. Omdat niet alle voertuigen in één keer kunnen worden gekeurd, gaat dit in fasen gebeuren. De RDW maakt nog bekend hoe dit precies in zijn werk gaat. Nederland voldoet met deze wetswijziging ook aan de Europese APK-plicht voor landbouwvoertuigen die harder dan 40 km/u kunnen rijden. Kentekenplaten voor grensverkeer kunnen omgezet worden. De APK-plicht is niet van toepassing op trekkers die door boeren op en om hun eigen bedrijf worden gebruikt.

Handig stappenplan
Er is een handige checklist ontwikkeld waar ondernemers snel kunnen beoordelen of hun voertuig wel of geen kentekenplaat nodig heeft. En met het stappenplan wordt duidelijk wat er dan eventueel geregeld moet worden. Via LTO Ledenvoordeel krijgen leden bovendien bij de Alliance Automotive Group Benelux (o.a. Brezan en Staadegaard TC) 35% korting op hun kentekenplaten. Kijk op de website voor meer informatie en een handig stappenplan: http://ltoledenvoordeel.nl/kentekenplaat

Reacties

Ze hebben weer een nieuwe melkkoe gevonden Wanneer zijn dan de fietsers aan de beurt Wat een graaicultuur is Nederland toch Ik zeg altijd Een zittend gat bedenkt zich altijd wat

Marcel Scholten | 15-01-21 | 19:29

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Politie Berkelland betrapt twee bestuurders die rijden onder invloed van drugs
BERKELLAND - In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie Berkelland twee keer een proces verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van ......
Lees verder »

Robotkassa’s van de toekomst in BIEBlab Ruurlo en Borculo
BERKELLAND – Op woensdag 7 (Ruurlo) en woensdag 14 november (Borculo) staat het BIEBlab in het teken van robotkassa’s. In beide vestigingen begint he......
Lees verder »

Bijeenkomst Parkinson Café Berkelland 8 december: Ergotherapie bij parkinson
BERKELLAND - Ergotherapeuten Marise Vreugdenhil (Ergo Es) en Saskia Sollman (Sensire), beiden deelnemer aan het ParkinsonNet, houden een presentatie ......
Lees verder »

Lezing over de bestrijding van anti-semitisme in synagoge Borculo
BORCULO - ‘We kunnen ons niet veroorloven achterover te leunen’ Deze waarschuwende woorden van Eddo Verdoner, sinds april 2021 de eerste Nationaal Co......
Lees verder »

Succes voor Lynn Bouwmeester in Olst
NEEDE - Op de dressuurwedstrijd in Olst heeft Lynn Bouwmeester met haar paard Mon Chardonnay gestart in de klasse L1 dressuur. Ze reden twee mooie pr......
Lees verder »

Sint op bezoek in de Dijkhoek
BORCULO - Sinterklaas heeft afgelopen woensdag met 3 van zijn Pieten een bezoek gebracht aan de allerjongsten van v.v. DEO. Eén voor een werden de DE......
Lees verder »

Uitslagen bedrijfsschietcompetitie s.v. De Kroon Eibergen
EIBERGEN - Hierbij de uitslagen van de vierde schietwedstrijd Verenigings- & Bedrijfs Schietcompetitie 2022 (editie 51) georganiseerd door Schiet......
Lees verder »

Workshop 3D-printen in kerstsfeer voor volwassenen
NEEDE – De Bibliotheek Oost-Achterhoek organiseert op woensdagavond 7 december (19.00 uur), in de vestiging Neede, de Digitheek-workshop ‘Kerstorname......
Lees verder »

Avond voor verenigingen, vrijwilligersorganisaties en inwonersinitiatieven
BERKELLAND - De eerste editie van ‘We zien elkaar in Berkelland’ was een succes. Daarom organiseren het Naoberfonds, Platform Vrijwilligers en de Bed......
Lees verder »

Kop staart botsing op de Hekweg
GEESTEREN - Donderdagmorgen aan het eind van de ochtend zijn de hulpdiensten uitgerukt naar de Hekweg (N315) in Geesteren. Op de kruising van de Hekwe......
Lees verder »

Organisatie tevreden over Kolderhoeve party 2022
RIETMOLEN  - De organisatie van Kolderhoeve party kijkt terug op een geslaagde editie die goed was voor zo'n 3500 bezoekers. De zaterdagavond we......
Lees verder »

Zone.college en Royal GD verlengen samenwerking
BORCULO - Eimert Fikse, directeur mbo van Zone.college tekende op woensdag 23 november samen met Kris van Malderen, directeur operations van Royal GD......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »