Locatiekeuze nieuwe sporthal Ruurlo is nog geen gegeven

RUURLO – Plannen voor een nieuwe sporthal in Ruurlo brengt nogal wat te weeg. We publiceerden daarover dit artikel (link). Tijdens de commissie Bestuur & Sociaal van 12 januari is gesproken over het plan van het college om een nieuwe sporthal in Ruurlo te plaatsen op locatie de Meene, bij het zwembad.

Met een nieuwe sporthal is ongeveer 8 miljoen euro gemoeid, nog afgezien van eventuele aanpassingen aan de infrastructuur. Een veelgehoorde inbreng tijdens de commissie was dat er te weinig informatie is om te wegen of de Meeneeen geschikte locatie is.  Maar ook dat er geen goed participatieproces is gelopen met alle betrokken partijen. Daarmee werd gedoeld op sportverenigingen, omwonenden en andere gebruikers van de sporthal.

Wethouder Bosman (Gemeentebelangen) zegt dat er een goed proces is gelopen en dat er tijdsdruk is, omdat de sportcapaciteit in Ruurlo tekort komt. Marcellino Kropman(VVD) zegt juist dat er veel vraag is naar een duidelijk participatieproces. “Als er zoveel mensen om roepen, en er is blijkbaar geen goed beeld van de pro’s en de contra’s  – hoe kunnen wij dan een beslissing nemen?” Kropman krijgt bijval van Jolanda Kuipers (D66): “Participatie is dat u als wethouder betrokkenen betrekt. We hebben als gemeente al zo’n slechte reputatie qua betrokkenheid, door uw optreden doen we vier stappen terug.”

Door meerdere partijen werd aangegeven dat ze zich zorgen maken over dat de kerngroep buitenspel is gezet in het proces naar de locatiekeuze. Volgens wethouder Bosman klopt dat verhaal niet. Zij zegt dat de kerngroep er samen niet is uitgekomen en dat ze de opdracht terug hebben gegeven aan het college. “Daardoor hebben we veel tijd verloren,” zegt zij. “Ook VV Ruurlo heeft pas op het laatst wat van zich laten horen.” Betsy Wormgoor (PvdA) vraagt zich af of de voetbalvereniging erbij betrekken geen participatie is.

Joke Pot (Gemeentebelangen) meldt dat er een verkeerd beeld is ontstaan qua tegenstanders. “Wij hebben minstens 200 positieve reacties op Facebook gezien. Het is een goed plan, misschien kan de voetbal in de toekomst ook wel naar de Meene.” Kropman reageert: “Er is helemaal geen sprake dat iedereen hier tegen de Meene is, maar we moeten dat kunnen verantwoorden. Zonder een onderzoek of onderbouwing is dat gewoon niet mogelijk.”

Zowel PvdA en GL roepen op om het voorstel niet te bespreken in de aankomende raadsvergadering. Als reden geven ze aan om een beter participatieproces te kunnen doorlopen en alle betrokken een eerlijke inbreng te laten geven. “Een goed onderzoek, met duidelijke voors en tegens, waarbij we een prachtige investering kunnen doen voor Ruurlo, mét draagvlak,” zei Wormgoor.

In haar beantwoording wees wethouder Bosman wederom op de tijdsdruk en dat wanneer er onoverkoombare bezwaren blijven, dat het plan terug zal moeten naar de raad. Kropman: “Laten we niet wachten tot plan A is afgeschoten, alvorens plan B te onderzoeken. Juist wanneer er tijdsdruk is.”

Het stuk zal volgende week tijdens de raadsvergadering van 19 januari worden besproken en dan zal er een besluit worden genomen.

 

 

 

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven