Waarom CDA koos voor een wethouder “van buiten”


BERKELLAND – Marijke van Haaren maakte tijdens de laatste raadvergadering van 2020 kenbaar te zullen stoppen als wethouder van de gemeente Berkelland. Van Haaren was ruim vijf jaar wethouder in onze gemeente, in 2015 volgde ze Leo Schareborg op. Het CDA maakte afgelopen week bekend dat Van Haaren zal worden opgevolgd door  Gerda ter Denge uit Losser. De Berkellandse CDA fractie haalt dus opnieuw een wethouder van buiten de gemeente, Van Haaren komt uit de gemeente Lochem. Toen eerder in deze coalitie periode Patricia Hoytink burgemeester werd van de gemeente Overbetuwe en dus stopte als wethouder in Berkelland, schoven de christen democraten raadslid Maikel van der Neut uit Neede naar voren als haar opvolger. Dit keer komt de nieuwe wethouder dus niet uit de eigen Berkellandse fractie.

“Vergeet niet dat de portefeuille van Marijke van Haaren een pittige is”. Zegt CDA fractievoorzitter Gerard Hilhorst. Van Haaren was onder meer verantwoordelijk voor zorg en het bestemmingsplan buitengebied. “We hebben een profiel opgesteld, daarbij was het ook van belang dat onze kandidaat per direct beschikbaar zou zijn. We waren er al snel uit dat we extern moesten kijken. Het CDA is een echte bestuurspartij, waarbij je weet dat er geschikte profielen voor handen zijn”. Uiteindelijk kwam de Berkellandse CDA fractie uit bij Gerda ter Denge, voormalig wethouder vand e gemeente Losser en voormalig statenlid in Overijssel. Ter Denge heeft de klus aangenomen tot de verkiezingen in maart 2022. Marijke van Haaren deed min of meer het zelfde, alleen besloot zij na de verkiezingen van 2018 wederom wethouder te worden. Op de vraag of Ter Denge wellicht ook na 2022 doorgaat antwoord zij “Wij hebben nu specifiek gesproken over de periode tot aan de verkiezingen van 2022 en de periode na de verkiezingen tot dat er een nieuw college is. Dat is de opdracht voor nu. Ik vind het erg vroeg om nu al vragen te beantwoorden over wat er na 2022 gaat gebeuren”. 

“Dat we nu iemand van buiten halen wil overigens niet zeggen dat wij geen geschikte wethouders kandidaten in onze huidige fractie hebben zitten”. Voegt Gerard Hilhorst nog toe. “Ik durf zelfs te zeggen dat wij zeker mensen in onze fractie hebben die de potentie en ambitie hebben om wethouder te worden”. 

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Waarom CDA koos voor een wethouder “van buiten””

  1. Als er in eigen gelederen wel mensen zijn die deze klus ook aan kunnen dan haal je toch niet iemand van buiten de gemeente?
    Raar beleid bestuurders van buiten de gemeente aanstellen, terwijl deze ook al eens uit de raad is gestapt.

    Als kiezer kies je toch je eigen mensen of zie ik het verkeerd.

  2. waarom dan iemand van buiten?
    of is er nog een klein beerputje waar niemand zijn handen aan wil branden?

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven