Gladheidbestrijding door de gemeente Berkelland

Door Redactie op 08-02-2021


BERKELLAND – De gemeente Berkelland heeft als wegbeheerder de zorg voor de kwaliteit van de wegen op het grondgebied binnen de gemeentelijke grenzen. Er is wettelijk vastgelegd dat de gemeente aansprakelijk is voor “de instandhouding, bruikbaarheid en veiligheid” van de wegen. De gemeente stelt alles in het werk om gevaarlijke situaties als gevolg van gladheid in de winter die op de weg kunnen ontstaan, te voorkomen of te bestrijden door te strooien. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u zelf bij deze weersomstandigheden ook extra alert bent als u in uw auto of op de fiets stapt.

Hieronder een filmpje over de gladheidsbestrijding in Berkelland (2019)

Strooibeleid
Bij de bestrijding van gladheid hebben we in 80% van de gevallen te maken met ochtendgladheid welke meestal optreed tussen 06.00 en 08.00 uur. Deze vorm van gladheid wordt door de meeste wegbeheerders waaronder ook Berkelland preventief gestrooid. Als er een kans op ochtendgladheid is wordt er op de voorafgaande avond gestrooid. Het nadeel van preventief strooien is dat de verwachte ochtendgladheid soms niet optreed en er dus voor niets gestrooid is. Uit oogpunt van milieu, zout en kostenbesparing is een 1e en een 2e prioriteit vastgesteld. Voor deze prioriteiten zijn de zogenaamde A en B routes opgesteld. Mochten de verwachtingen zijn dat er daadwerkelijk ochtendgladheid optreed dan worden aansluitend voor de ochtendspits alle overige wegen gestrooid die een ontsluitende verbinding hebben met de doorgaande hoofdwegen. Als er omstandigheden zijn waarbij de verwachting is dat het 48 uur of langer glad is, dan worden aansluitend alle overige wegen gestrooid of sneeuwvrij gemaakt volgens de C-prioriteit.

A-route
De eerste prioriteit is gekoppeld aan de uitruk van de provincie Gelderland. In de eerste prioriteit zijn de wegen met een ontsluitende en verbindende functie opgenomen. Ook worden de fietspaden, fietstunnels en busroutes meegenomen. Deze zijn in de wegcategorisering als volgt opgenomen: Alle wegen die in de 1e prioriteit vallen zijn opgenomen in de zogenaamde A-routes. Deze routes worden binnen 2,5 uur na vertrek van de strooiers preventief tegen ochtendgladheid gestrooid.

B-route
In de tweede prioriteit zijn alle overige wegen met een ontsluitende functie opgenomen en de wegen waaraan voorzieningen gevestigd zijn zoals scholen en zorgcomplexen. De tweede prioriteit wordt curatief gestrooid, dus pas als het glad is. Als blijkt dat na het strooien van de A-routes de wegen glad zijn, dan worden de wegen in de B-Routes direct na de A-routes gestrooid. Dit gebeurt zowel ’s nachts als overdag. Is het na het strooien van de A-routes ’s nachts nog niet glad dan wordt ’s morgens voor 05.00 uur bepaald hoe de situatie op de weg is. Als er sprake is van gladheid dan worden de B-Routes alsnog gestrooid. De B-routes worden binnen 2,5 uur gestrooid.

C-prioriteit
Indien er sprake is van langdurige gladheid, waarbij de verwachting reëel is dat het gedurende een periode van minimaal 48 uur glad blijft, bijvoorbeeld als er sprake is van zeer strenge vorst in combinatie met sneeuwval, dan worden alle wegen gestrooid of sneeuwvrij gemaakt. Hierbij wordt de volgende prioritering gehandhaafd:

– Centrumgebieden grote parkeerplaatsen, langsparkeerplaatsen, marktterreinen, brandweerterreinen, en rondom voorzieningen zoals huisartsenpraktijken.
– Woonstraten binnen de bebouwde kom
– Overige wegen buiten de bebouwde kom
– De strooiroutes van Berkelland zijn te bekijken via deze link.

De volgorde van uitvoeren is bindend, het is niet toegestaan om hier van af te wijken, eerst de centrumgebieden grote parkeerplaatsen etcetera daarna de woonstraten en dan pas de overige wegen buiten de bebouwde kom. Het is niet aan te geven binnen welk tijdsbestek de C-prioriteit uitgevoerd kan worden. Dit heeft enerzijds te maken met de grootte van het wegennetwerk en anderzijds met de soort gladheid.

Provinciale en Rijkswegen
In Berkelland lopen diverse provinciale wegen en 1 rijksweg. Deze wegen worden gestrooid door de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat.

Eigen verantwoordelijkheid
Ondanks de gladheidbestrijding blijft het natuurlijk altijd oppassen geblazen. De Gemeente Berkelland doet daarom een dringend beroep op weggebruikers om goed op de weersomstandigheden en de verkeersinformatie te letten en daar de rijstijl en snelheid op aan te passen. De gemeente vraagt ook rekening te houden met het feit dat het een paar uur duurt voordat alle doorgaande wegen zijn gestrooid. Voor het bestrijden van gladheid binnen de kom is het van belang uw voertuig zoveel mogelijk aan één kant van de weg te parkeren. De strooiauto heeft dan een onbelemmerde doorgang.

Trottoirs
Van algemeen belang is ook dat de trottoirs goed begaanbaar zijn. Vooral voor mensen die slecht ter been zijn. De Gemeente Berkelland vraagt dan ook dringend om trottoirs nabij woning of bedrijf begaanbaar te houden. “Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat gladheid zo snel mogelijk bestreden wordt”.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de gladheidbestrijding en de strooiroutes kunt u terecht bij de gemeente, tel. (0545) 250 250.

 

Reacties

Noordijk was vanmorgen schandalig !! Alles en iedereen zat vast

M | 08-02-21 | 13:16

Levensgevaarlijk de weg N 824 van Neede naar Diepenheim
Alleen de fietsspaden worden continue beghouden en niemand kan op de fiets. Rotonde bij molen Neede ligt een baal hooi van ca 500 kg….

f.g nieuwenhuis | 08-02-21 | 14:12

Zou mooi zijn dat er ook een sneeuwschuiver door de straten van Geesteren ging. Hier is alleen doorgaande weg gestrooid.

Nel | 08-02-21 | 14:18

Heeft Berkelland ook een sneeuw schuiver doe er dan ook wat mee dat ding moet de hele dag op de weg zijn.

Fam van Druten | 08-02-21 | 16:06

Wat een gemopper hier, dit is overmacht mensen, door veel verschillende omstandigheden. Hier hebben ze ook gestrooid en geschoven, maar door beperkt verkeer sneeuwt het zo weer onder.

T.v, W. | 08-02-21 | 16:48

Misschien moeten we genieten van het weer, onzelf aanpassen aan de omstandigheden en niet zoveel zeuren en wijzen naar wat allemaal wel niet gedaan had moeten worden. Met deze hoeveelheden is het onmogelijk om alles schoon te krijgen én te houden. Net zoals niet ophalen van de container, de avondklok en gesloten school….. heel vervelend maar de zon komt morgen echt wel weer op…..

We moeten in Nederland eens begrijpen dat we ons niet 100% kunnen verzekeren voor dit soort uitzonderingen…….

Edwin | 08-02-21 | 16:57

We hebben wel te maken met jachtsneeuw die grote duinen veroorzaken. Vandaag hoorde ik dat in het Kingmalaantje in Borculo behoorlijk sneeuw lag zodat de bewoners niet uit het laantje konden komen, lopen,fietsen, met de auto niks ging. Je moet er niet aan denken dst er iets gebeurd dat de ambulance moet komen maar die komt het laantje niet eens in. Bewoners hebben de gemeente gebeld om te vragen of ze konden komen om de sneeuw te ruimen, maar ze kregen als antwoord dat de ze niet kwamen en dat de bewoners zelf het laantje maar sneeuw vrij moesten maken, daar wonen allemaal wel oudere mensen van 75 , 80 jaar nou ga maar aan staan. Toen heeft de bewoner maar de loonwerker gebeld en die heeft in het laantje de sneeuw geruimd. Zo kunnen ze vannacht weer rustig slapen als ze hulp nodig hebben dat die dan bij hun kunnen komen.

L.S. | 08-02-21 | 19:20

Peperdure machines, torenhoge belastingen, maar ik heb geen strooiwagen in onze straat gezien; krijgen jullie ook een hoge vergoeding om een thuiswerkplek in te richten en zitten jullie achter de computer de gladheid te bestrijden in Berkelland?

Jan met de pet | 08-02-21 | 21:33

Heel Nederland ligt plat, geen weg is schoon en jullie praten over jullie eigen weg? Er viel niks schoon te krijgen gisteren, vandaag zal het wel beter gaan. De gemeente en loonwerkers hebben het druk genoeg om alleen de hoofdwegen al schoon te krijgen, toch de aders van onze gemeente.

T.v, W. | 09-02-21 | 05:11

Bovenstaande…… Je heb gelijk is ook niet te doen. Mijn reactie was primitief na een vervelende valpartij. Respect voor de strooiploegen/schuifers. Zal een hels karwei zijn geweest.

Nel | 09-02-21 | 19:36

Schandalige vertoning hier in de Rozenkamp in Neede, tis gewoon een ijsbaan hier zo, de zoutstrooier en of schuiver is de 1e 24uur van de zware sneeuwval niet door de straat heen gekomen en dan verwachten dat de bewoners het trottoir schoonhouden, nee….nog nooit mee gemaakt zo slecht!

Jos | 12-02-21 | 01:18

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Nieuwe docent Portretschilderen bij Kunstkring Ruurlo
RUURLO – Op zaterdag 12 juni biedt KunstKring Ruurlo een workshop-dag aan waarop kennisgemaakt kan worden met de nieuwe docent Portretschilderen Teod......
Lees verder »

Digitheek nieuw onderdeel van Bibliotheek
BERKELLAND - De Bibliotheek Oost-Achterhoek gaat haar dienstverlening uitbreiden met een Digitheek. In de Digitheek kunnen korte workshops op digitaa......
Lees verder »

Irene van der Aart te gast in Lichtenvoordse bieb
BERKELLAND  – Donderdag 17 juni a.s. zal Irene van der Aart, schrijfster, theatermaker en columniste van de Gelderlander, haar opwachting maken ......
Lees verder »

Rabarbara geeft online schrijfraad
BERKELLAND – Donderdagochtend 20 mei verzorgt Barbara Pavinati online schrijfspreekuren. Iedereen die verhalen, poëzie of zelfs boeken schrijft is va......
Lees verder »

De Zwarte Cross Talententuin verdiept en verbreedt met nieuwe talenten én nieuwe disciplines
ACHTERHIOEK - Beeldend kunstenares Maudy Alferink, wegracer Jeffrey Buis, mountainbiker Annemoon van Dienst, inline skater Stefan Selders en snowboar......
Lees verder »

Gezocht: local talent uit Berkelland 14-27 jaar
BERKELLAND - Ken jij  jongeren tussen de 14-27 jaar die houden van dans, theater, muziek, presenteren, fashion of anderen helpen? Of ken je jong......
Lees verder »

Dauwzwemmen in Ruurlo
RUURLO - Op 13 mei, Hemelvaartsdag,  kun je in Zwembad De Meene in Ruurlo dauwzwemmen.  Je kunt dan zwemmen vanaf 06:00 uur, let op je dien......
Lees verder »

Onderzoek behoefte binnensportaccommodaties en samenwerkingen van start met ‘Binnensport Eibergen beweegt mee!’
EIBERGEN - Wat is met het oog op de toekomst in Eibergen nodig om te kunnen blijven (binnen)sporten en te bewegen? En welke samenwerkingen tussen ver......
Lees verder »

Aanvragen eenmalige subsidie corona kan nog tot 12 mei
BERKELLAND - De eenmalige bijdrage voor horecabedrijven, niet-essentiële winkels, contactberoepen, sportscholen en verenigingen en stichtingen op het......
Lees verder »

Onderzoek naar netcongestie in de Achterhoek
ACHTERHOEK - In opdracht van provincie Gelderland wordt onderzocht welke concrete en innovatieve oplossingen er zijn om ondanks de volle netten toch ......
Lees verder »

Statiegeldactie voor jeugdevenement bij v.v. Ruurlo
RUURLO - Samen met supermarkt Coop Ruurlo zamelt voetbalvereniging Ruurlo tot 1 juni statiegeldflessen in. De opbrengst is voor het jeugdevenement ti......
Lees verder »

Wie weet meer te vertellen over deze historische foto’s?
NEEDE - Het 4 en 5 mei comité Neede heeft deze foto's in het archief. Bij het comité is echter niet bekend wie er op staan en bij welke gelegenheid z......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

NUB TV

Bernard Vreemann van Café De Ruif: “Ik weet niet of deze versoepelingen wel rendabel voor ons zijn”


NEEDE – De horeca mag na maanden weer een klein beetje open, maar de kasteleins lopen nog niet de polonaise. Wij spraken Bernard Vreemann van Café de Ruif direct na de persconferentie van premier Mark Rutte. “Rutte doet net of hij een hele hand geeft, maar hij geeft maar een vingertopje. De horeca in de steden hebben dagtoerisme, dus die hebben hier zeker wat aan, maar hier in de Achterhoek is dat helemaal niet ht geval. Iedereen werkt hier doorgaans tot 17.00 uur en dan moeten wij om 18.00 uur alweer dicht. Ik heb geen idee of dit voor ons rendabel is”. Laat Bernard weten. Veel horeca ondernemers zijn het met de Needse kastelein eens. Misset Horeca schrijft “Dit is geen versoepeling, maar een vernedering”. Collega Valentijn ter Braack van Café Vally’s is het met hem eens, “In de weekenden is voor ons 12.00 tot 18.00 uur te doen, door de weeks absoluut niet. En met deze regels moeten we wederom politieagent spelen”. Valentijn en Bernard nodigen Mark Rutte van harte uit om in Neede te komen kijken hoe deze regels in de praktijk zullen gaan werken.

Bernard is niet bang voor een nieuwe volledige sluiting. “Nee dat is maatschappelijk helemaal niet te verantwoorden, dan hadden we beter een paar weken kunnen wachten en dan alles volledig open gooien”. Hij is ook blij dat de fieldlabs festivals niet door gaan “Zelf ben ik festival gek, maar dit klopte gewoon niet. Festivals met 10.000 man terwijl wij als kroegeigenaren in vergelijking helemaal niets mogen”. 

Uit de krant

Bevrijd je computer
EIBERGEN - Helaas kun je niet oneindig je foto’s en documenten op je computer blijven opslaan. De opslagschijf is een keer vol, maar gelukkig zijn da......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »