Gladheidbestrijding door de gemeente Berkelland

Door Redactie op 08-02-2021


BERKELLAND – De gemeente Berkelland heeft als wegbeheerder de zorg voor de kwaliteit van de wegen op het grondgebied binnen de gemeentelijke grenzen. Er is wettelijk vastgelegd dat de gemeente aansprakelijk is voor “de instandhouding, bruikbaarheid en veiligheid” van de wegen. De gemeente stelt alles in het werk om gevaarlijke situaties als gevolg van gladheid in de winter die op de weg kunnen ontstaan, te voorkomen of te bestrijden door te strooien. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u zelf bij deze weersomstandigheden ook extra alert bent als u in uw auto of op de fiets stapt.

Hieronder een filmpje over de gladheidsbestrijding in Berkelland (2019)

Strooibeleid
Bij de bestrijding van gladheid hebben we in 80% van de gevallen te maken met ochtendgladheid welke meestal optreed tussen 06.00 en 08.00 uur. Deze vorm van gladheid wordt door de meeste wegbeheerders waaronder ook Berkelland preventief gestrooid. Als er een kans op ochtendgladheid is wordt er op de voorafgaande avond gestrooid. Het nadeel van preventief strooien is dat de verwachte ochtendgladheid soms niet optreed en er dus voor niets gestrooid is. Uit oogpunt van milieu, zout en kostenbesparing is een 1e en een 2e prioriteit vastgesteld. Voor deze prioriteiten zijn de zogenaamde A en B routes opgesteld. Mochten de verwachtingen zijn dat er daadwerkelijk ochtendgladheid optreed dan worden aansluitend voor de ochtendspits alle overige wegen gestrooid die een ontsluitende verbinding hebben met de doorgaande hoofdwegen. Als er omstandigheden zijn waarbij de verwachting is dat het 48 uur of langer glad is, dan worden aansluitend alle overige wegen gestrooid of sneeuwvrij gemaakt volgens de C-prioriteit.

A-route
De eerste prioriteit is gekoppeld aan de uitruk van de provincie Gelderland. In de eerste prioriteit zijn de wegen met een ontsluitende en verbindende functie opgenomen. Ook worden de fietspaden, fietstunnels en busroutes meegenomen. Deze zijn in de wegcategorisering als volgt opgenomen: Alle wegen die in de 1e prioriteit vallen zijn opgenomen in de zogenaamde A-routes. Deze routes worden binnen 2,5 uur na vertrek van de strooiers preventief tegen ochtendgladheid gestrooid.

B-route
In de tweede prioriteit zijn alle overige wegen met een ontsluitende functie opgenomen en de wegen waaraan voorzieningen gevestigd zijn zoals scholen en zorgcomplexen. De tweede prioriteit wordt curatief gestrooid, dus pas als het glad is. Als blijkt dat na het strooien van de A-routes de wegen glad zijn, dan worden de wegen in de B-Routes direct na de A-routes gestrooid. Dit gebeurt zowel ’s nachts als overdag. Is het na het strooien van de A-routes ’s nachts nog niet glad dan wordt ’s morgens voor 05.00 uur bepaald hoe de situatie op de weg is. Als er sprake is van gladheid dan worden de B-Routes alsnog gestrooid. De B-routes worden binnen 2,5 uur gestrooid.

C-prioriteit
Indien er sprake is van langdurige gladheid, waarbij de verwachting reëel is dat het gedurende een periode van minimaal 48 uur glad blijft, bijvoorbeeld als er sprake is van zeer strenge vorst in combinatie met sneeuwval, dan worden alle wegen gestrooid of sneeuwvrij gemaakt. Hierbij wordt de volgende prioritering gehandhaafd:

– Centrumgebieden grote parkeerplaatsen, langsparkeerplaatsen, marktterreinen, brandweerterreinen, en rondom voorzieningen zoals huisartsenpraktijken.
– Woonstraten binnen de bebouwde kom
– Overige wegen buiten de bebouwde kom
– De strooiroutes van Berkelland zijn te bekijken via deze link.

De volgorde van uitvoeren is bindend, het is niet toegestaan om hier van af te wijken, eerst de centrumgebieden grote parkeerplaatsen etcetera daarna de woonstraten en dan pas de overige wegen buiten de bebouwde kom. Het is niet aan te geven binnen welk tijdsbestek de C-prioriteit uitgevoerd kan worden. Dit heeft enerzijds te maken met de grootte van het wegennetwerk en anderzijds met de soort gladheid.

Provinciale en Rijkswegen
In Berkelland lopen diverse provinciale wegen en 1 rijksweg. Deze wegen worden gestrooid door de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat.

Eigen verantwoordelijkheid
Ondanks de gladheidbestrijding blijft het natuurlijk altijd oppassen geblazen. De Gemeente Berkelland doet daarom een dringend beroep op weggebruikers om goed op de weersomstandigheden en de verkeersinformatie te letten en daar de rijstijl en snelheid op aan te passen. De gemeente vraagt ook rekening te houden met het feit dat het een paar uur duurt voordat alle doorgaande wegen zijn gestrooid. Voor het bestrijden van gladheid binnen de kom is het van belang uw voertuig zoveel mogelijk aan één kant van de weg te parkeren. De strooiauto heeft dan een onbelemmerde doorgang.

Trottoirs
Van algemeen belang is ook dat de trottoirs goed begaanbaar zijn. Vooral voor mensen die slecht ter been zijn. De Gemeente Berkelland vraagt dan ook dringend om trottoirs nabij woning of bedrijf begaanbaar te houden. “Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat gladheid zo snel mogelijk bestreden wordt”.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de gladheidbestrijding en de strooiroutes kunt u terecht bij de gemeente, tel. (0545) 250 250.

 

Reacties

Noordijk was vanmorgen schandalig !! Alles en iedereen zat vast

M | 08-02-21 | 13:16

Levensgevaarlijk de weg N 824 van Neede naar Diepenheim
Alleen de fietsspaden worden continue beghouden en niemand kan op de fiets. Rotonde bij molen Neede ligt een baal hooi van ca 500 kg….

f.g nieuwenhuis | 08-02-21 | 14:12

Zou mooi zijn dat er ook een sneeuwschuiver door de straten van Geesteren ging. Hier is alleen doorgaande weg gestrooid.

Nel | 08-02-21 | 14:18

Heeft Berkelland ook een sneeuw schuiver doe er dan ook wat mee dat ding moet de hele dag op de weg zijn.

Fam van Druten | 08-02-21 | 16:06

Wat een gemopper hier, dit is overmacht mensen, door veel verschillende omstandigheden. Hier hebben ze ook gestrooid en geschoven, maar door beperkt verkeer sneeuwt het zo weer onder.

T.v, W. | 08-02-21 | 16:48

Misschien moeten we genieten van het weer, onzelf aanpassen aan de omstandigheden en niet zoveel zeuren en wijzen naar wat allemaal wel niet gedaan had moeten worden. Met deze hoeveelheden is het onmogelijk om alles schoon te krijgen én te houden. Net zoals niet ophalen van de container, de avondklok en gesloten school….. heel vervelend maar de zon komt morgen echt wel weer op…..

We moeten in Nederland eens begrijpen dat we ons niet 100% kunnen verzekeren voor dit soort uitzonderingen…….

Edwin | 08-02-21 | 16:57

We hebben wel te maken met jachtsneeuw die grote duinen veroorzaken. Vandaag hoorde ik dat in het Kingmalaantje in Borculo behoorlijk sneeuw lag zodat de bewoners niet uit het laantje konden komen, lopen,fietsen, met de auto niks ging. Je moet er niet aan denken dst er iets gebeurd dat de ambulance moet komen maar die komt het laantje niet eens in. Bewoners hebben de gemeente gebeld om te vragen of ze konden komen om de sneeuw te ruimen, maar ze kregen als antwoord dat de ze niet kwamen en dat de bewoners zelf het laantje maar sneeuw vrij moesten maken, daar wonen allemaal wel oudere mensen van 75 , 80 jaar nou ga maar aan staan. Toen heeft de bewoner maar de loonwerker gebeld en die heeft in het laantje de sneeuw geruimd. Zo kunnen ze vannacht weer rustig slapen als ze hulp nodig hebben dat die dan bij hun kunnen komen.

L.S. | 08-02-21 | 19:20

Peperdure machines, torenhoge belastingen, maar ik heb geen strooiwagen in onze straat gezien; krijgen jullie ook een hoge vergoeding om een thuiswerkplek in te richten en zitten jullie achter de computer de gladheid te bestrijden in Berkelland?

Jan met de pet | 08-02-21 | 21:33

Heel Nederland ligt plat, geen weg is schoon en jullie praten over jullie eigen weg? Er viel niks schoon te krijgen gisteren, vandaag zal het wel beter gaan. De gemeente en loonwerkers hebben het druk genoeg om alleen de hoofdwegen al schoon te krijgen, toch de aders van onze gemeente.

T.v, W. | 09-02-21 | 05:11

Bovenstaande…… Je heb gelijk is ook niet te doen. Mijn reactie was primitief na een vervelende valpartij. Respect voor de strooiploegen/schuifers. Zal een hels karwei zijn geweest.

Nel | 09-02-21 | 19:36

Schandalige vertoning hier in de Rozenkamp in Neede, tis gewoon een ijsbaan hier zo, de zoutstrooier en of schuiver is de 1e 24uur van de zware sneeuwval niet door de straat heen gekomen en dan verwachten dat de bewoners het trottoir schoonhouden, nee….nog nooit mee gemaakt zo slecht!

Jos | 12-02-21 | 01:18

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

SKB behoort tot de ZorgkaartNederland Top 2022!
BERKELLAND - Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) behoort tot de ZorgkaartNederland Top 2022. De ZorgkaartNederland Top is een lijst van de 10 best......
Lees verder »

Rivierenland Radio
BERKELLAND - Ben je toe aan een ander geluid op je mobiel of autoradio? Stem dan eens af op Rivierenland Radio en laat je verrassen. Zeven dagen in d......
Lees verder »

Vanaf volgende week weer met de bus van Borculo naar Deventer
BORCULO - De nieuwe dienstregeling voor bussen en treinen in de Achterhoek gaat volgende week in. Vervoerder Arriva heeft verschillende tijden en rou......
Lees verder »

Column: Mijn prins in de witte Ford
NEEDE - Al eventjes woon ik als vrijgezel in Neede. Een prima plek om vanuit daar het date-leven van deze tijd te ontdekken. Helaas heeft de online z......
Lees verder »

Lynn Bouwmeester pakt 3e prijs
NEEDE - Op het dressuurconcours in Heeten is Lynn Bouwmeester afgelopen weekend gestart met haar paard Mon Chardonnay. Ze reden mee in de klasse L1 e......
Lees verder »

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Repair Café Berkelland spaart vaak uw portemonnee en het milieu
BORCULO - Waarom een defect apparaat of botte gereedschappen meteen afdanken als deze nog gemakkelijk een tweede leven aan kunnen? Het spaart vaak uw ......
Lees verder »

Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo
RUURLO - Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmidde......
Lees verder »

Huisartsenposten Gelderland redelijk goed bereikbaar
BERKELLAND  - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende hui......
Lees verder »

Kinderen Eibergen en Beltrum kunnen schaatsen
EIBERGEN/BELTRUM - Op maandag 28 november was de laatste les van het Piet de Wit Schaatsproject 2022 voor de kinderen uit Eibergen en Beltrum. Jaarlij......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »