Gladheidbestrijding door de gemeente Berkelland


BERKELLAND – De gemeente Berkelland heeft als wegbeheerder de zorg voor de kwaliteit van de wegen op het grondgebied binnen de gemeentelijke grenzen. Er is wettelijk vastgelegd dat de gemeente aansprakelijk is voor “de instandhouding, bruikbaarheid en veiligheid” van de wegen. De gemeente stelt alles in het werk om gevaarlijke situaties als gevolg van gladheid in de winter die op de weg kunnen ontstaan, te voorkomen of te bestrijden door te strooien. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u zelf bij deze weersomstandigheden ook extra alert bent als u in uw auto of op de fiets stapt.

Hieronder een filmpje over de gladheidsbestrijding in Berkelland (2019)

Strooibeleid
Bij de bestrijding van gladheid hebben we in 80% van de gevallen te maken met ochtendgladheid welke meestal optreed tussen 06.00 en 08.00 uur. Deze vorm van gladheid wordt door de meeste wegbeheerders waaronder ook Berkelland preventief gestrooid. Als er een kans op ochtendgladheid is wordt er op de voorafgaande avond gestrooid. Het nadeel van preventief strooien is dat de verwachte ochtendgladheid soms niet optreed en er dus voor niets gestrooid is. Uit oogpunt van milieu, zout en kostenbesparing is een 1e en een 2e prioriteit vastgesteld. Voor deze prioriteiten zijn de zogenaamde A en B routes opgesteld. Mochten de verwachtingen zijn dat er daadwerkelijk ochtendgladheid optreed dan worden aansluitend voor de ochtendspits alle overige wegen gestrooid die een ontsluitende verbinding hebben met de doorgaande hoofdwegen. Als er omstandigheden zijn waarbij de verwachting is dat het 48 uur of langer glad is, dan worden aansluitend alle overige wegen gestrooid of sneeuwvrij gemaakt volgens de C-prioriteit.

A-route
De eerste prioriteit is gekoppeld aan de uitruk van de provincie Gelderland. In de eerste prioriteit zijn de wegen met een ontsluitende en verbindende functie opgenomen. Ook worden de fietspaden, fietstunnels en busroutes meegenomen. Deze zijn in de wegcategorisering als volgt opgenomen: Alle wegen die in de 1e prioriteit vallen zijn opgenomen in de zogenaamde A-routes. Deze routes worden binnen 2,5 uur na vertrek van de strooiers preventief tegen ochtendgladheid gestrooid.

B-route
In de tweede prioriteit zijn alle overige wegen met een ontsluitende functie opgenomen en de wegen waaraan voorzieningen gevestigd zijn zoals scholen en zorgcomplexen. De tweede prioriteit wordt curatief gestrooid, dus pas als het glad is. Als blijkt dat na het strooien van de A-routes de wegen glad zijn, dan worden de wegen in de B-Routes direct na de A-routes gestrooid. Dit gebeurt zowel ’s nachts als overdag. Is het na het strooien van de A-routes ’s nachts nog niet glad dan wordt ’s morgens voor 05.00 uur bepaald hoe de situatie op de weg is. Als er sprake is van gladheid dan worden de B-Routes alsnog gestrooid. De B-routes worden binnen 2,5 uur gestrooid.

C-prioriteit
Indien er sprake is van langdurige gladheid, waarbij de verwachting reëel is dat het gedurende een periode van minimaal 48 uur glad blijft, bijvoorbeeld als er sprake is van zeer strenge vorst in combinatie met sneeuwval, dan worden alle wegen gestrooid of sneeuwvrij gemaakt. Hierbij wordt de volgende prioritering gehandhaafd:

– Centrumgebieden grote parkeerplaatsen, langsparkeerplaatsen, marktterreinen, brandweerterreinen, en rondom voorzieningen zoals huisartsenpraktijken.
– Woonstraten binnen de bebouwde kom
– Overige wegen buiten de bebouwde kom
– De strooiroutes van Berkelland zijn te bekijken via deze link.

De volgorde van uitvoeren is bindend, het is niet toegestaan om hier van af te wijken, eerst de centrumgebieden grote parkeerplaatsen etcetera daarna de woonstraten en dan pas de overige wegen buiten de bebouwde kom. Het is niet aan te geven binnen welk tijdsbestek de C-prioriteit uitgevoerd kan worden. Dit heeft enerzijds te maken met de grootte van het wegennetwerk en anderzijds met de soort gladheid.

Provinciale en Rijkswegen
In Berkelland lopen diverse provinciale wegen en 1 rijksweg. Deze wegen worden gestrooid door de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat.

Eigen verantwoordelijkheid
Ondanks de gladheidbestrijding blijft het natuurlijk altijd oppassen geblazen. De Gemeente Berkelland doet daarom een dringend beroep op weggebruikers om goed op de weersomstandigheden en de verkeersinformatie te letten en daar de rijstijl en snelheid op aan te passen. De gemeente vraagt ook rekening te houden met het feit dat het een paar uur duurt voordat alle doorgaande wegen zijn gestrooid. Voor het bestrijden van gladheid binnen de kom is het van belang uw voertuig zoveel mogelijk aan één kant van de weg te parkeren. De strooiauto heeft dan een onbelemmerde doorgang.

Trottoirs
Van algemeen belang is ook dat de trottoirs goed begaanbaar zijn. Vooral voor mensen die slecht ter been zijn. De Gemeente Berkelland vraagt dan ook dringend om trottoirs nabij woning of bedrijf begaanbaar te houden. “Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat gladheid zo snel mogelijk bestreden wordt”.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de gladheidbestrijding en de strooiroutes kunt u terecht bij de gemeente, tel. (0545) 250 250.

 

Deel dit artikel:

11 gedachten over “Gladheidbestrijding door de gemeente Berkelland”

  1. f.g nieuwenhuis

    Levensgevaarlijk de weg N 824 van Neede naar Diepenheim
    Alleen de fietsspaden worden continue beghouden en niemand kan op de fiets. Rotonde bij molen Neede ligt een baal hooi van ca 500 kg….

  2. Zou mooi zijn dat er ook een sneeuwschuiver door de straten van Geesteren ging. Hier is alleen doorgaande weg gestrooid.

  3. Wat een gemopper hier, dit is overmacht mensen, door veel verschillende omstandigheden. Hier hebben ze ook gestrooid en geschoven, maar door beperkt verkeer sneeuwt het zo weer onder.

  4. Misschien moeten we genieten van het weer, onzelf aanpassen aan de omstandigheden en niet zoveel zeuren en wijzen naar wat allemaal wel niet gedaan had moeten worden. Met deze hoeveelheden is het onmogelijk om alles schoon te krijgen én te houden. Net zoals niet ophalen van de container, de avondklok en gesloten school….. heel vervelend maar de zon komt morgen echt wel weer op…..

    We moeten in Nederland eens begrijpen dat we ons niet 100% kunnen verzekeren voor dit soort uitzonderingen…….

  5. We hebben wel te maken met jachtsneeuw die grote duinen veroorzaken. Vandaag hoorde ik dat in het Kingmalaantje in Borculo behoorlijk sneeuw lag zodat de bewoners niet uit het laantje konden komen, lopen,fietsen, met de auto niks ging. Je moet er niet aan denken dst er iets gebeurd dat de ambulance moet komen maar die komt het laantje niet eens in. Bewoners hebben de gemeente gebeld om te vragen of ze konden komen om de sneeuw te ruimen, maar ze kregen als antwoord dat de ze niet kwamen en dat de bewoners zelf het laantje maar sneeuw vrij moesten maken, daar wonen allemaal wel oudere mensen van 75 , 80 jaar nou ga maar aan staan. Toen heeft de bewoner maar de loonwerker gebeld en die heeft in het laantje de sneeuw geruimd. Zo kunnen ze vannacht weer rustig slapen als ze hulp nodig hebben dat die dan bij hun kunnen komen.

  6. Jan met de pet

    Peperdure machines, torenhoge belastingen, maar ik heb geen strooiwagen in onze straat gezien; krijgen jullie ook een hoge vergoeding om een thuiswerkplek in te richten en zitten jullie achter de computer de gladheid te bestrijden in Berkelland?

  7. Heel Nederland ligt plat, geen weg is schoon en jullie praten over jullie eigen weg? Er viel niks schoon te krijgen gisteren, vandaag zal het wel beter gaan. De gemeente en loonwerkers hebben het druk genoeg om alleen de hoofdwegen al schoon te krijgen, toch de aders van onze gemeente.

  8. Bovenstaande…… Je heb gelijk is ook niet te doen. Mijn reactie was primitief na een vervelende valpartij. Respect voor de strooiploegen/schuifers. Zal een hels karwei zijn geweest.

  9. Schandalige vertoning hier in de Rozenkamp in Neede, tis gewoon een ijsbaan hier zo, de zoutstrooier en of schuiver is de 1e 24uur van de zware sneeuwval niet door de straat heen gekomen en dan verwachten dat de bewoners het trottoir schoonhouden, nee….nog nooit mee gemaakt zo slecht!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven