Schokkend: Drugs reclameflyer op de deurmat in Berkelland


BERKELLAND – Elke week een stapel folders op de deurmat, iets waar we niet van opkijken. De week aanbiedingen van de plaatselijk grootgrutter, een nieuwe bank voor weinig of 4 schouderkarbonades met een gratis grillworst bij de slager op de hoek. In heel wat huishoudens worden de folders wekelijks flink uitgeplozen. Op social media verschijnen foto’s van reclameflyers die we niet gewend zijn. Er wordt namelijk schaamteloos drugs aangeboden op deze flyer. Bestellen is simpel, net als de levering. Mensen reageren verbolgen, “En dit is het nieuwe normaal? Dit in de brievenbus? Deze troep? Echt, gaan we hier op deze manier jeugd kapot maken?”. Lezen we op facebook. Burgemeester Joost van Oostrum maakt direct van de gelegenheid gebruik om duidelijk te maken wat hij hier van vindt. “Dit soort reclame is volstrekt onaanvaardbaar. Uiteraard ga ik op zoek naar een methode om dit te verbieden”. 

De drugs die wordt aangeboden is 3MMC. Voor diegene die niet precies weet wat dit is, hieronder een uitleg:

Wat is 3-MMC?
3-MMC (ook wel ‘Poes’ of ‘3m’ genoemd) wordt meestal verkocht als kristalachtig wit poeder. De drug is sinds 2012 op de drugsmarkt. Dit is erg kort en de drug wordt daarom ook wel een designer drug of NPS genoemd. Over designer drugs is erg weinig bekend. Vaak is er geen of amper onderzoek naar gedaan. Ook over 3-MMC is dus weinig kennis. 3-MMC lijkt erg op zijn grote broer 4-MMC (‘Mephedrone’ of ‘Miauw’). Dat wil niet zeggen dat de effecten en risico’s hetzelfde zijn. In 2012 werd 4-MMC verboden en werd 3-MMC als alternatief verkocht.

Hoeveel mensen gebruiken 3-MMC in Nederland?
Er is (nog) niet onderzocht hoeveel mensen in Nederland 3-MMC gebruiken. Wel zijn er signalen dat het gebruik stijgt en er vaker vergiftigingen voorkomen. Het is opvallend dat de signalen van stijgend gebruik veel uit dezelfde regio’s komen. Dit doet vermoeden dat gebruik minder verspreid is door Nederland en dat gebruikers vaak uit dezelfde plaatsen komen.

Werking van 3-MMC
De effecten van 3-MMC kunnen wat lijken op die van MDMA en cocaïne. Gebruikers voelen zich alert, blij en voelen geen vermoeidheid. Ze hebben vaak behoefte om contact te maken met anderen. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen en soms meer zin in seks.

Risico’s van 3-MMC
Er is nog geen onderzoek gedaan naar de risico’s van 3-MMC bij mensen. Wel is duidelijk dat hoge doseringen en combinatiegebruik met andere drugs of alcohol de risico’s vergroten. Gebruikers van dit middel zijn dus hun eigen proefkonijn.

Negatieve effecten die gebruikers ervaren:

verhoogde lichaamstemperatuur
angst/wantrouwende gedachten
hallucinaties
spierspanning
misselijkheid
rusteloosheid
hoofdpijn
hartkloppingen
sterke drang om opnieuw te gebruiken (craving)
Sommige gebruikers geven aan dat het gebruik een hevige kater kan geven: een vermoeid gevoel door het niet slapen en onvoldoende/niet eten.

Verslaving
Aan 3-MMC kun je verslaafd raken. Het vermoeden bestaat dat 3-MMC verslavender is dan andere drugs. Dit komt vermoedelijk omdat gebruikers tijdens het gebruik een sterke ‘craving’ ervaren. Een craving is een sterke drang om te gebruiken of meer te gebruiken.

Wetgeving
Op het moment is 3-MMC niet verboden. 3-MMC valt momenteel namelijk onder de Warenwet. De overheid is wel bezig met een wet die groepen designerdrugs in één keer verbieden. 3-MMC en een heleboel andere drugs zouden daarmee verboden worden.

Bron: https://www.drugsinfo.nl/overige-middelen/wat-is-3-mmc

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Schokkend: Drugs reclameflyer op de deurmat in Berkelland”

  1. Mensen reageren verbolgen? Hadden ze dat maar gedaan toen ze het gedrocht berKULland optuigden, want (klein voorbeeld) toen neede nog neede was hadden we aandelen in Twence bv EN NU staan we op plek 3 van grofst stijgende afvalstoffenheffing. Waar blijft hier die VERBOLGENHEID?

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven