‘Jongeren laat je stem nu horen’

Door Redactie op 12-03-2021

ACHTERHOEK – Maak jij je zorgen over klimaatverandering? Vind jij het acceptabel dat het Achterhoekse landschap verandert door de komst van windmolens en zonnepanelen? Dit zijn slechts twee stellingen uit de Achterhoekse Swipocratie die je nog t/m 21 maart online kunt invullen. Je kunt het vergelijken met Tinder, maar in dit geval swipe je in slechts drie minuten door keuzes over duurzame energie in de Achterhoek. Kortom, je swiped voor je eigen toekomst.

RES Achterhoek
Jong RES Achterhoek heeft samen met de bestuurlijke eigenaren (gemeenten, provincie en waterschap) van de Regionale Energie Strategie (RES) deze moderne online peiling geïnitieerd. In dit plan wordt verkend hoe, waar en hoeveel duurzame energie in de Achterhoek opgewekt kan worden tot aan 2030. Voordat de RES 1.0 wordt vastgesteld door de volksvertegenwoordigers, mogen ook de jonge Achterhoekers iets van dit plan vinden. Naast de resultaten uit de vele online bijeenkomsten met belanghebbenden, worden ook de resultaten van de Swipocratie meegenomen in de RES 1.0. Swipocratie is een tool die jou niet alleen de kans geeft om jouw stem te laten horen, maar je ook bewust maakt van de keuzes die gemaakt worden in de RES.

Geef jongeren een stem!
Jong RES Achterhoek is een onafhankelijke organisatie die de stem van zoveel mogelijk Achterhoekse jongeren wil vertegenwoordigen in de RES 1.0 en verder. In de Swipocratie is daarom de vraag opgenomen of je 35 jaar of jonger bent, zodat de resultaten voor de doelgroep van Jong RES apart bekeken kunnen worden. RES Achterhoek kijkt natuurlijk naar het totale resultaat voor iedereen in de Achterhoek die meedoet, dus ook al ben je ouder dan 35, laat je stem horen en swipe mee. Thijs Huls, vertegenwoordiger Jong RES Achterhoek, is blij met de resultaten tot nu toe: “het is écht super dat er al meer dan 750 Achterhoekse jongeren de Swipocratie hebben ingevuld! Ons doel was minimaal 1.000, maar dat moeten we misschien toch iets omhoog bijstellen.”

Swipe mee over jouw toekomst en laat je stem horen, vul in slechts 3 minuten de Swipocratie in via http://achterhoek.swipocratie.nl. Samen d’ran!

Reacties

Trap er niet in!
De energietransitie wordt ons door de strot geduwd met zonneparken en windmolens, Kijk uit voor praatjes van veel politieke partijen (Groenlinks, D66, PvdA, Pvddieren) en ga op pad om eens met de boeren zelf te gaan praten hoe zij tegen duurzame energie aankijken en wat er wel mogelijk is.

Veel politieke partijen kijken voornamelijk naar opvattingen die leven in de Randstad. Wij wonen op het platteland en niet in de grote stad. De randstedeling geeft de boer met het vee de schuld en gebruikt onze groene weilanden voor veel zonneparken, windmolens, wegen en bouw van huizen.

Bijvoorbeeld er wordt veel stikstof in de randstad uitgestoten maar niemand spreekt hieover. Wat linkse partijen doen is, om die hoge stikstof uitstoot in de randstad te kunnen rechtvaardigen, moeten boeren op het platteland maar stikstof besparen en vooral veel dieren opruimen zodat in de randstad veel huizen gebouwd kunnen worden en de randstedeling via Schiphol kan blijven vliegen. Zij maken dan van hun probleem ons probleem terwijl randstedeling hun levensstijl nauwelijks aanpassen om stikstof te reduceren.

Ga je stemmen, denk in stemhokje aan een echte GROENE partij die wel iets doet voor de Achterhoekers:

http://www.boerburgerbeweging.nl lijst 23

p | 12-03-21 | 09:28

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Winterdag en natuurwandeling bij museum de Lebbenbrugge Borculo
BORCULO - Op zondag 11 dec. wordt er bij museum de Lebbenbrugge een sfeervolle midwinterdag georganiseerd met verschillende oudhollandse ambachten al......
Lees verder »

Bijzondere Walzheimer avond speciaal voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten
NEEDE - Het Alzheimer Trefpunt Berkelland sluit het jaar af met een bijzondere avond met dans en muziek, speciaal voor mensen met dementie en hun naa......
Lees verder »

Inzameling Voedselbank in Neede op zondag 4 december
NEEDE - "Een forse stijging van het aantal mensen dat gebruikt moet maken van de Voedselbank, ook in onze omgeving. Ze kunnen financieel niet meer ro......
Lees verder »

Reis in december voordelig met de bus en regionale trein
BERKELLAND - De gezellige decembermaand komt eraan! Wat zijn jouw plannen? Inkopen doen voor de feestdagen, een avondje uit, een kerstmarkt bezoeken ......
Lees verder »

Klassiek geschoolde musici verloren hun hart aan volksmuziek van de Balkan
RUURLO – zaterdag 10 december verwelkomt KunstKring Ruurlo in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo Trio BachTaloh. Een zigeunertrio waarvan de ......
Lees verder »

Politie Berkelland betrapt twee bestuurders die rijden onder invloed van drugs
BERKELLAND - In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie Berkelland twee keer een proces verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van ......
Lees verder »

Robotkassa’s van de toekomst in BIEBlab Ruurlo en Borculo
BERKELLAND – Op woensdag 7 (Ruurlo) en woensdag 14 november (Borculo) staat het BIEBlab in het teken van robotkassa’s. In beide vestigingen begint he......
Lees verder »

Bijeenkomst Parkinson Café Berkelland 8 december: Ergotherapie bij parkinson
BERKELLAND - Ergotherapeuten Marise Vreugdenhil (Ergo Es) en Saskia Sollman (Sensire), beiden deelnemer aan het ParkinsonNet, houden een presentatie ......
Lees verder »

Lezing over de bestrijding van anti-semitisme in synagoge Borculo
BORCULO - ‘We kunnen ons niet veroorloven achterover te leunen’ Deze waarschuwende woorden van Eddo Verdoner, sinds april 2021 de eerste Nationaal Co......
Lees verder »

Succes voor Lynn Bouwmeester in Olst
NEEDE - Op de dressuurwedstrijd in Olst heeft Lynn Bouwmeester met haar paard Mon Chardonnay gestart in de klasse L1 dressuur. Ze reden twee mooie pr......
Lees verder »

Sint op bezoek in de Dijkhoek
BORCULO - Sinterklaas heeft afgelopen woensdag met 3 van zijn Pieten een bezoek gebracht aan de allerjongsten van v.v. DEO. Eén voor een werden de DE......
Lees verder »

Uitslagen bedrijfsschietcompetitie s.v. De Kroon Eibergen
EIBERGEN - Hierbij de uitslagen van de vierde schietwedstrijd Verenigings- & Bedrijfs Schietcompetitie 2022 (editie 51) georganiseerd door Schiet......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »