Een nieuwe APV: crossen, lachgas en vuurwerk

Door Redactie op 13-04-2021

BERKELLAND – Tijdens de raadsvergadering  van 13 april is de nieuwe Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) besproken. Drie punten zijn hot item: crossen op eigen terrein, verbod op gebruik van lachgas, en vuurwerkvrije zones op verzoek.

Crossen
In Berkelland mag je – buiten wedstrijdverband – op je eigen terrein crossen met bijvoorbeeld een motorvoertuig of bromfiets. Wanneer het om groepen gaat, wordt dat anders, als het aan de gemeente ligt. Dit heeft te maken met overlast en daarom wil het college een administratieve wijziging doorvoeren in de APV.

De reactie van de burgemeester is onveranderd na de commissie: “de individuele crosser in onze gemeente heeft niets te vrezen! Dat heb ik meerdere keren gezegd en ik word er bijna radeloos van hoe vaak ik dit moet herhalen. Maar als men met 5 motoren of meer flinke overlast veroorzaakt, dan moeten we daar toch iets mee kunnen doen. Wat mij betreft eerst een goed gesprek. Maar bij herhaling moeten we kunnen doorpakken. Nu kan dat alleen op basis van een enorm ingewikkeld proces op basis van het bestemmingsplan van een gebied. De tekstwijziging brengt daar mogelijkheden toe. Niets meer, niets minder. Het helpt onze inwoner serieus te nemen. Dus mijn vraag aan u is: waar bent u bang voor?”
Hij vervolgt: “Ik vraag u indringend om uw amendement in te trekken, en dat doe ik niet vaak. Als er overlast is, wil ik kunnen optreden. Ik verbied geen crossen, ik neem niemand zijn hobby af. Ik wil overlast kunnen bestrijden om de overige inwoners niet in hun hemd te laten staan.”

Er zijn veel vervelende en erg onfatsoenlijke reacties verschenen op social media richting de burgemeester naar aanleiding van de commotie die is ontstaan over het crossen. Andra Weg van GroenLinks verwijt dit het CDA, vanwege de felle woordkeuzes in de commissies door hun commissielid de heer Luiken. Het CDA weigert daar afstand van te nemen. “Ik zie u lachen, meneer Bos,” maant Weg door de microfoon. “En dat past bij het beeld dat ik van het CDA heb. Ik ben er helemaal klaar mee,” waarop zijn reactie: “Ik word er een beetje chagrijnig van. Wij zullen nooit vrienden worden.”

Bij het amendement van het CDA over het crossen op eigen terrein is een hoofdelijke stemming aangevraagd. GemeenteBelangen heeft verdeeld gestemd, waardoor het amendement van het CDA het niet heeft gehaald.

Lachgas
Zowel de VVD als de PvdA opperde in de commissie Sociaal en Bestuur een alinea op te nemen tegen de particuliere verkoop van lachgas, om de inwoners te beschermen tegen dit verslavende en gevaarlijke gas. Hoewel de liberalen eerder vonden dat het landelijk beleid was, zijn ze van mening dat Rijksoverheid achterblijft met de aanpak van lachgas.

Hoewel alle partijen graag iets willen doen tegen het lachgasprobleem, heeft de raad een keuze in welke tekst in de APV wordt opgenomen. Een adviestekst vanuit de VNG (Vereniging voor Nederlandse Gemeenten) of een tekst die inmiddels al door een aantal buurtgemeenten is opgenomen. Burgemeester Joost van Oostrum adviseert de raad om voor die laatste te kiezen, zodat het voor de politie makkelijker handhaven is, omdat zij gemeente-overstijgend werken en dus niet overal een andere APV-tekst hoeven na te leven. Alle partijen gaven aan de APV aan te willen passen om gebruik van lachgas te onderdrukken. De heer Kion van GemeenteBelangen dacht even dat het over asbest ging, maar stemde uiteindelijk ook in.
Het voorstel van de VVD (gesteund door PvdA en GL) heeft het gehaald.

Vuurwerk
GroenLinks benadrukt tijdens de raadsvergadering meerdere malen: wat zij willen is geen vuurwerkverbod. Zij willen vuurwerkvrije zones. Reacties op dit plan waren tijdens de commissie al wat verdeeld. Hoewel er bij het CDA geen enkele beweging zat, was er bij de rest van de raad beweging op te merken. “Bijvoorbeeld wanneer er binnen een verzorgingstehuis ouderen veel stress ervaren van het afsteken van vuurwerk, dat er dan op verzoek een zone kan worden ingesteld.” Daar voelde de meerderheid van de raad wel wat voor. De burgemeester pleitte ervoor dit niet te doen, omdat het lastig te handhaven is. “Dat kan alleen op heterdaad. In de nacht van oud en nieuw wordt overal in de gemeente vuurwerk afgestoken, dus dat wordt een lastig verhaal.” Hem lijkt vuurwerkvoorlichting de beste inzet. “Bovendien kan er nu ook al een verzoek voor een vuurwerkvrij gebied door inwoners worden ingediend bij de gemeente.”
Het voorstel van GroenLinks haalde het uiteindelijk niet.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Nieuwe kans voor bouwwensen in Berkelland
BERKELLAND - Heeft u na 2010 te maken gehad met een ingetrokken omgevingsvergunning of is een woningbouwmogelijkheid niet meer teruggekomen bij de ac......
Lees verder »

Winterdag en natuurwandeling bij museum de Lebbenbrugge Borculo
BORCULO - Op zondag 11 dec. wordt er bij museum de Lebbenbrugge een sfeervolle midwinterdag georganiseerd met verschillende oudhollandse ambachten al......
Lees verder »

Bijzondere Walzheimer avond speciaal voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten
NEEDE - Het Alzheimer Trefpunt Berkelland sluit het jaar af met een bijzondere avond met dans en muziek, speciaal voor mensen met dementie en hun naa......
Lees verder »

Inzameling Voedselbank in Neede op zondag 4 december
NEEDE - "Een forse stijging van het aantal mensen dat gebruikt moet maken van de Voedselbank, ook in onze omgeving. Ze kunnen financieel niet meer ro......
Lees verder »

Reis in december voordelig met de bus en regionale trein
BERKELLAND - De gezellige decembermaand komt eraan! Wat zijn jouw plannen? Inkopen doen voor de feestdagen, een avondje uit, een kerstmarkt bezoeken ......
Lees verder »

Klassiek geschoolde musici verloren hun hart aan volksmuziek van de Balkan
RUURLO – zaterdag 10 december verwelkomt KunstKring Ruurlo in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo Trio BachTaloh. Een zigeunertrio waarvan de ......
Lees verder »

Politie Berkelland betrapt twee bestuurders die rijden onder invloed van drugs
BERKELLAND - In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie Berkelland twee keer een proces verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van ......
Lees verder »

Robotkassa’s van de toekomst in BIEBlab Ruurlo en Borculo
BERKELLAND – Op woensdag 7 (Ruurlo) en woensdag 14 november (Borculo) staat het BIEBlab in het teken van robotkassa’s. In beide vestigingen begint he......
Lees verder »

Bijeenkomst Parkinson Café Berkelland 8 december: Ergotherapie bij parkinson
BERKELLAND - Ergotherapeuten Marise Vreugdenhil (Ergo Es) en Saskia Sollman (Sensire), beiden deelnemer aan het ParkinsonNet, houden een presentatie ......
Lees verder »

Lezing over de bestrijding van anti-semitisme in synagoge Borculo
BORCULO - ‘We kunnen ons niet veroorloven achterover te leunen’ Deze waarschuwende woorden van Eddo Verdoner, sinds april 2021 de eerste Nationaal Co......
Lees verder »

Succes voor Lynn Bouwmeester in Olst
NEEDE - Op de dressuurwedstrijd in Olst heeft Lynn Bouwmeester met haar paard Mon Chardonnay gestart in de klasse L1 dressuur. Ze reden twee mooie pr......
Lees verder »

Sint op bezoek in de Dijkhoek
BORCULO - Sinterklaas heeft afgelopen woensdag met 3 van zijn Pieten een bezoek gebracht aan de allerjongsten van v.v. DEO. Eén voor een werden de DE......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »