Een nieuwe APV: crossen, lachgas en vuurwerk

BERKELLAND – Tijdens de raadsvergadering  van 13 april is de nieuwe Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) besproken. Drie punten zijn hot item: crossen op eigen terrein, verbod op gebruik van lachgas, en vuurwerkvrije zones op verzoek.

Crossen
In Berkelland mag je – buiten wedstrijdverband – op je eigen terrein crossen met bijvoorbeeld een motorvoertuig of bromfiets. Wanneer het om groepen gaat, wordt dat anders, als het aan de gemeente ligt. Dit heeft te maken met overlast en daarom wil het college een administratieve wijziging doorvoeren in de APV.

De reactie van de burgemeester is onveranderd na de commissie: “de individuele crosser in onze gemeente heeft niets te vrezen! Dat heb ik meerdere keren gezegd en ik word er bijna radeloos van hoe vaak ik dit moet herhalen. Maar als men met 5 motoren of meer flinke overlast veroorzaakt, dan moeten we daar toch iets mee kunnen doen. Wat mij betreft eerst een goed gesprek. Maar bij herhaling moeten we kunnen doorpakken. Nu kan dat alleen op basis van een enorm ingewikkeld proces op basis van het bestemmingsplan van een gebied. De tekstwijziging brengt daar mogelijkheden toe. Niets meer, niets minder. Het helpt onze inwoner serieus te nemen. Dus mijn vraag aan u is: waar bent u bang voor?”
Hij vervolgt: “Ik vraag u indringend om uw amendement in te trekken, en dat doe ik niet vaak. Als er overlast is, wil ik kunnen optreden. Ik verbied geen crossen, ik neem niemand zijn hobby af. Ik wil overlast kunnen bestrijden om de overige inwoners niet in hun hemd te laten staan.”

Er zijn veel vervelende en erg onfatsoenlijke reacties verschenen op social media richting de burgemeester naar aanleiding van de commotie die is ontstaan over het crossen. Andra Weg van GroenLinks verwijt dit het CDA, vanwege de felle woordkeuzes in de commissies door hun commissielid de heer Luiken. Het CDA weigert daar afstand van te nemen. “Ik zie u lachen, meneer Bos,” maant Weg door de microfoon. “En dat past bij het beeld dat ik van het CDA heb. Ik ben er helemaal klaar mee,” waarop zijn reactie: “Ik word er een beetje chagrijnig van. Wij zullen nooit vrienden worden.”

Bij het amendement van het CDA over het crossen op eigen terrein is een hoofdelijke stemming aangevraagd. GemeenteBelangen heeft verdeeld gestemd, waardoor het amendement van het CDA het niet heeft gehaald.

Lachgas
Zowel de VVD als de PvdA opperde in de commissie Sociaal en Bestuur een alinea op te nemen tegen de particuliere verkoop van lachgas, om de inwoners te beschermen tegen dit verslavende en gevaarlijke gas. Hoewel de liberalen eerder vonden dat het landelijk beleid was, zijn ze van mening dat Rijksoverheid achterblijft met de aanpak van lachgas.

Hoewel alle partijen graag iets willen doen tegen het lachgasprobleem, heeft de raad een keuze in welke tekst in de APV wordt opgenomen. Een adviestekst vanuit de VNG (Vereniging voor Nederlandse Gemeenten) of een tekst die inmiddels al door een aantal buurtgemeenten is opgenomen. Burgemeester Joost van Oostrum adviseert de raad om voor die laatste te kiezen, zodat het voor de politie makkelijker handhaven is, omdat zij gemeente-overstijgend werken en dus niet overal een andere APV-tekst hoeven na te leven. Alle partijen gaven aan de APV aan te willen passen om gebruik van lachgas te onderdrukken. De heer Kion van GemeenteBelangen dacht even dat het over asbest ging, maar stemde uiteindelijk ook in.
Het voorstel van de VVD (gesteund door PvdA en GL) heeft het gehaald.

Vuurwerk
GroenLinks benadrukt tijdens de raadsvergadering meerdere malen: wat zij willen is geen vuurwerkverbod. Zij willen vuurwerkvrije zones. Reacties op dit plan waren tijdens de commissie al wat verdeeld. Hoewel er bij het CDA geen enkele beweging zat, was er bij de rest van de raad beweging op te merken. “Bijvoorbeeld wanneer er binnen een verzorgingstehuis ouderen veel stress ervaren van het afsteken van vuurwerk, dat er dan op verzoek een zone kan worden ingesteld.” Daar voelde de meerderheid van de raad wel wat voor. De burgemeester pleitte ervoor dit niet te doen, omdat het lastig te handhaven is. “Dat kan alleen op heterdaad. In de nacht van oud en nieuw wordt overal in de gemeente vuurwerk afgestoken, dus dat wordt een lastig verhaal.” Hem lijkt vuurwerkvoorlichting de beste inzet. “Bovendien kan er nu ook al een verzoek voor een vuurwerkvrij gebied door inwoners worden ingediend bij de gemeente.”
Het voorstel van GroenLinks haalde het uiteindelijk niet.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven