Konijnen trimmen in Eibergen


EIBERGEN – Elke honden of katteneigenaar weet tegenwoordig de weg naar de trimsalon wel te vinden. Voor een was of knipbeurt, ontwollen of nagels knippen. Ook honden en katten zonder een langharige of speciale trimvacht staan steeds vaker op de trimtafel. Veel minder bekend is dat ook konijnen baat hebben bij een trimbeurt. Van de langharige konijnenrassen zoals de Angora en de Teddy konijntjes is wel bekend dat deze regelmatig geborsteld moeten worden. De Angora moet zelfs elke 3 maand geknipt worden omdat de angorawol niet stopt met groeien. Bij de andere langhaarrassen worden in ieder geval de ogen vrijgehouden zodat het dier kan blijven zien en er geen haren in de ogen prikken. En rond de achterhand wordt het dier meestal geschoren of geknipt. Het komt toch nog wel vaak voor dat de langhaar konijntjes in de klit geraken of zelfs helemaal vervilt omdat de eigenaar niet goed weet hoe de vacht moet worden onderhouden.

Groot risico 
Langharige konijnen hebben, vaker dan normaalharige dieren, last van ontlasting dat in de haren blijft zitten. Daardoor koekt het al snel aan en krijgt men vaak het advies om het dier dan te wassen. Hierdoor gaat het lange haar alleen nog maar verder vervilten waardoor er geen andere optie meer is dan kaal scheren. In de zomer is dat een groot risico omdat de ontlasting de vleesvliegen aantrekt waardoor het konijn ‘maden’ oploopt. Toch zien we steeds vaker ook normaalharige konijnen in de trimsalon. Konijnen worden reeds lang als huisdier gehouden en bereiken bij een goede verzorging een hoge leeftijd. Oudere konijnen kunnen soms zichzelf niet meer goed schoonhouden door bijvoorbeeld rugproblemen, stramheid of overgewicht. Dan kan de konijnenstrimster het dier door de verharing helpen en het gebied rond de achterhand vrij houden van overtollige haargroei en zo klitten en vilt voorkomen.

Prooidier
Het trimmen van konijnen vergt een andere kennis dan van honden en katten. Het konijn is een prooidier en moet anders benaderd en gehanteerd worden. De huid van konijnen is heel erg dun en kan bij verkeerd gebruik van borstels en kammen kapot gaan. De konijnentrimster is daarin gespecialiseerd en kan het dier met de juiste kennis en de juiste materialen behandelen.  In Eibergen is het nu ook mogelijk je konijn te laten trimmen. Borstelen, knippen en indien noodzakelijk scheren. Tevens worden de nagels geknipt en het dier verder nagekeken. De eigenaar krijgt adviezen mee voor thuis om het lange haar op de juiste wijze bij te houden. Langharige cavia’s zijn ook welkom, een korte coupe is voor deze huisdieren eveneens prettiger. Jonge dieren mogen langskomen voor een kennismakingsafspraak zodat ze al jong wennen aan de vachtverzorging.

Voor meer informatie over de verzorging van een langharig konijn of cavia, bel of app met Greet Abbink; 06-52466124.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Konijnen trimmen in Eibergen”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven