Nieuwe APV: Je hond aanlijnen binnen de bebouwde kom


BERKELLAND – In de raadscommissie Bestuur & Sociaal is de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) besproken. De leefregels van de gemeente zou je het kunnen noemen. De meeste commissieleden zijn het er over eens: de nieuwe APV heeft maar weinig wijzigingen, het meeste betreft een herformulering van zinnen omwille van juridische redenen. Twee zaken vallen op. In de huidige APV stond al dat honden binnen de bebouwde kom moesten zijn aangelijnd, maar een uitzondering werd nog gemaakt voor plantsoenen en parken. In de nieuwe APV wordt dat niet langer toegestaan, dan moet je trouwe viervoeter overal binnen de bebouwde kom aan de lijn blijven. D66 pleit daarom voor extra hondenuitlaatvelden, GroenLinks sluit zich daarbij aan.

Lachgas
Het tweede punt betreft het uitblijven van een gemeentelijk verbod op lachgas. Hoewel al eerder is gesproken in de raad over een eventueel verbod, was toen de conclusie van de meerderheid dat dit landelijk geregeld zou moeten worden. Inmiddels zijn veel gemeenten landelijk overgegaan op een verbod in hun APV en blijft Berkelland achter als dit niet nu wordt meegenomen, zo stelt de VVD. Veel andere partijen lijken daarin mee te gaan. Burgemeester Joost van Oostrum zegt niet afwijzend tegenover dit voorstel te staan. Of een lachgasverbod ook daadwerkelijk wordt opgenomen in de APV, moet blijken uit de raadsvergadering van 13 april.

Vuurwerkvrije zones
Twee andere punten worden in de commissie nog ter discussie gesteld. Zo betoogt Rick Hulshof (GroenLinks) voor vuurwerkvrije zones in Berkelland, “bijvoorbeeld bij natuurplekken, ouderenhuizen of dierenasielen.” GL vindt alleen PvdA aan hun zijde. Een kleine botsing ontstaat tussen deze twee partijen en het CDA, welke niet aan deze zones willen. Thijs Luiken (CDA) beschuldigt GL ervan om bühnemaatregelen voor te stellen. “Onrealistisch, het is niet te handhaven,” zegt hij. Op een interruptie van Betsy Wormgoor (PvdA) waarin ze vraagt of het niet logisch is om bepaalde gebieden uit te sluiten van het afsteken van vuurwerk, houdt Luiken de boot af: “Hier heeft de burgemeester vast een antwoord op.” Wormgoor probeert het gesprek gaande te houden: “U hoeft toch niet te duiken, nu?”. Luiken: “Hier laat ik het bij.”

Motorcrossen op privéterrein
Het andere punt komt ook van het CDA bij monde van Luiken en gaat over motorcrossen op privéterrein. Luiken is verbaasd over de tekst in de nieuwe APV waarin staat dat crossen met je motor op je eigen terrein niet meer mag. “Betutteling,” roept hij. Van Oostrum reageert naast het heel hard schudden met zijn hoofd, dat deze regels helemaal niet nieuw zijn, slechts anders geformuleerd. “Daarbij moet u zich realiseren dat om een motorcrossterrein te runnen, men zich aan heel strenge regelgeving dient te houden en dat het dan erg oneerlijk is dat mensen op hun privéterrein wel even een cross kunnen organiseren.” Op de bewering van Luiken dat er geen meldingen zijn binnengekomen, zegt de burgemeester dat dit onwaar is. “Er komen wel degelijk meldingen, dat is ook de reden dat we de formulering aanscherpen.”

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Nieuwe APV: Je hond aanlijnen binnen de bebouwde kom”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven