De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.

Door Redactie op 30-05-2021

BERKELLAND – Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water neerzetten, een polletje onkruid laten staan etc. Heel veel insecten hebben het moeilijk, ze kunnen geen huis meer vinden en zelfs geen of weinig voedsel. Vele soorten sterven uit of zijn al weg. Na de insecten zullen ook andere dieren verdwijnen zoals die leuke koolmezen of zanglijsters en dat schattige egeltje; ook zij gaan op dieet.

Welk nut hebben insecten dan?
Nuttige insecten zoals het lieveheersbeestjes die bladluizen eten kennen we, maar ook andere insecten zijn nuttig. De poppenrover bijvoorbeeld is een kever die de eikenprocessierups eet. Mestkevers eten de koeienflatsen en schapendrollen op. Begraaft de doodgraver dode muizen en vogeltjes en legt in de buurt hiervan haar eitjes. Als de eitjes uitkomen worden zij gevoed met het vlees van de dode muis of vogel. Maar zelfs een wesp is nuttig ze eten bijvoorbeeld wormen, rupsen en bladluizen. Spinnen eten bladluizen, trips en andere insecten. En natuurlijk zijn insecten zelf een voeding voor andere dieren.

Veel mensen willen wel helpen maar weten niet hoe, daarom wat tips.

Gazon
Maai het gazon minder vaak en begin later met maaien. Madeliefjes paardenbloemen, het herderstasje en andere bloemen gaan bloeien en geven nectar en stuifmeel. In het vroege voorjaar zijn dit vaak de bloemen die als enige dan al bloeien. Ook is langer gras aantrekkelijk voor die leuke sprinkhaan.

Ook belangrijk: gebruik geen bestrijdingsmiddelen!

De tegeltuin
Laat tussen de tuintegels een rand ongeveer 1 cm open, mieren maar ook veel bijensoorten nestelen namelijk in de grond op zanderige plekjes in de zon.

Mest
Maak zelf compost, doe je groente, fruit en tuinafval in een compostbak, of maak een composthoop of net als mijn man een compostgat. Zorg ervoor dat de plek die je kiest in de schaduw is, de compost zorgt er straks voor dat de bodem lekker vochtig en luchtig is, daar houden bodemdieren zoals de regenworm en schimmels van.

Wat een insect niet kent dat vreet hij niet.
Zaai inheemse soorten (planten die van oorsprong in Nederland voorkomen) zoals de klaproos, knoopkruid, weegbree, slangenkuil, pinksterbloem, judaspenning, gewone margriet, klaver, madeliefjes, duifkruid, judaspenning, kamille, veldsalie, vingerhoed, veldzuring of korenbloem. Bij insecten is het zo dat eenieder iets anders lekker vindt. Planten uit andere landen kennen ze niet, en wat een insect niet kent dat vreet hij niet. Maar let op geen dubbelbloemige korenbloem of klaproos, deze is niet goed voor de insecten, ze komen er wel op af, maar er is geen honing. De stempel en de meeldraden zijn door kweken vervormd tot bloembladen en hebben dus geen stuifmeel.

Water
Water in de tuin is onmisbaar. Het hoeft geen vijver te zijn, een bakje is ook prima, leg er dan wel een takje, steen of een kurk in, zodat er een plek is om op te landen, en de insecten niet verzuipen. Laat het water in je bakje niet te lang staan, dit omdat muggen hierin hun larven achterlaten. Ververs het daarom elke week, om een muggenplaag te voorkomen.

Voedsel
Denk in je tuin ook aan voedsel voor bijvoorbeeld de rups, laat een paar brandnetels staan. Vlinders leggen eitjes op waardplanten, wanneer de rupsen uitkomen eten zij de bladeren van de waardplanten, zoals de brandnetel, damastbloem, pinksterbloem, klaver, hulst, wegedoorn en klimop. 

Rommel
Maak rommelhoekjes van bladeren en snoeiafval dit biedt een schuilplaats aan veel insecten, maar ook vogels en egels.

Hotels
Ook kan je een bijen of insectenhotel maken van een bosje takken, grassen, holle stengels van bijvoorbeeld de braam of door gaatjes boren in een oud stuk hout of steen. Een insectenhotel geeft een plekje aan bijvoorbeeld wilde bijen, vlinders, oorwurmen, pissebedden,  lieveheersbeestjes, gaasvliegjes en nog veel andere soorten Een bijenhotel wordt in de zon gehangen, en heeft geen onderhoud nodig. Als de bijen eitjes hebben gelegd maken ze de gaatjes dicht, de larven maken deze weer open als ze er klaar voor zijn om naar buiten te gaan. Ook een oude bloempot kan goed gebruikt worden.  Doe er wat hooi in en zet de bloempot op een stok, de oorworm zal zich er thuis voelen en eet de luizen in de omgeving op.

Licht
De laatste tip van mij: Doe ‘s nachts de tuinverlichting uit. Nachtvlinders komen namelijk op het licht af en vliegen zich te pletter of raken uitgeput. Wil je toch een lamp? Neem dan een lamp met bewegingssensor.

Namens de insecten in Berkelland, hartelijk dank.

Door Willy Kok

Foto’s: Nicole Kok

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Repair Café Berkelland spaart vaak uw portemonnee en het milieu
BORCULO - Waarom een defect apparaat of botte gereedschappen meteen afdanken als deze nog gemakkelijk een tweede leven aan kunnen? Het spaart vaak uw ......
Lees verder »

Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo
RUURLO - Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmidde......
Lees verder »

Huisartsenposten Gelderland redelijk goed bereikbaar
BERKELLAND  - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende hui......
Lees verder »

Kinderen Eibergen en Beltrum kunnen schaatsen
EIBERGEN/BELTRUM - Op maandag 28 november was de laatste les van het Piet de Wit Schaatsproject 2022 voor de kinderen uit Eibergen en Beltrum. Jaarlij......
Lees verder »

Leo van Leijsen praat over de kerken van het Midden-Oosten in Beltrum
BELTRUM - Onder deze titel zal Leo van Leijsen op dinsdag 17 januari 2023 in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum met ons in gesprek g......
Lees verder »

Politieke Avond op 6 december
BERKELLAND - Op dinsdag 6 december is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politie......
Lees verder »

Twee militaire oefeningen in Berkelland van 5 t/m 9 december
BERKELLAND - Het ministerie van Defensie houdt begin december 2 militaire oefeningen: op 5 december in de omgeving van Geesteren. Er doen 45 militair......
Lees verder »

Midwinterhoornblazers op Schapenmeer
REGIO - “Het duister moet gaan want het licht komt eraan”. Midwinterhoornblazers van d'Olde Roop uit Zelhem zijn zondag 18 december te zien en te hor......
Lees verder »

Vrouw gewond na aanrijding in Eibergen
EIBERGEN - De hulpdiensten zijn woensdagmiddag rond 14.30 uur uitgerukt naar de Haaksbergseweg in Eibergen. Een automobilist was daar in botsing geko......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »