Samenwerkende zorgverleners, bieden zorg voor ex-COVID-patiënten in Berkelland


BERKELLAND – Een hele tijd nadat je Corona hebt gehad, nog steeds restklachten? In Neede bundelen Kracht Ergotherapie, Fysiotherapiepraktijk Hövels Volmer en JUCE voeding en leefstijl hun krachten om ex-COVID-patiënten zo goed mogelijk te begeleiden naar duurzaam herstel.

Met welke klachten krijgen mensen te maken?
Neliza van Kracht Ergotherapie vertelt: “COVID is een ingrijpende ziekte, die een zeer wisselend verloop heeft. Bij de één veroorzaakt het nauwelijks klachten, de ander is er weken tot zelfs maandenlang zoet mee. Wanneer iemand genezen is verklaard, zien we dat veel mensen van nature de neiging hebben om de draad ‘gewoon’ weer op te pakken. Ze verwachten hetzelfde van hun lichaam als voordat ze ziek werden. Dit valt vaak erg tegen. Mensen missen de balans tussen wat het lichaam aankan en wat er van het lichaam gevraagd wordt. Vaak gaan mensen zichzelf overbelasten, met alle gevolgen van dien.”

Ook Meckie van Fysiotherapiepraktijk Hovels & Volmer beaamt dit: “Mijn collega-fysiotherapeuten en ik zien veel mensen die nog ontzettend vermoeid zijn, bij wie de spierkracht flink is verminderd en die gewoon niet meer goed kunnen functioneren in hun dagelijks leven. Doordat wij als fysiotherapeuten, diëtist én ergotherapeuten onder één dak werken, zijn de lijntjes kort en kunnen wij samen overleggen om voor onze patiënten het beste behandelplan te maken.”

Joyce van JUCE voeding & leefstijl vult aan vanuit haar ervaring als diëtist: “Vaak zitten deze mensen ook in een soort vicieuze cirkel. Een bekend symptoom van COVID is verminderde smaak of reuk. De eetlust wordt minder, men verliest gewicht en dat heeft weer negatieve gevolgen voor de spierkracht. En die heb je juist nodig om conditie op te bouwen voor je herstel. Juist door samen te werken, kunnen wij die vicieuze cirkel doorbreken en mensen echt helpen naar herstel.”

Waar kunnen mensen terecht?
Ex-COVID-patiënten kunnen bij alle drie de zorgverleners terecht en worden van daaruit doorverwezen naar de anderen. Fysiotherapeut Nienke: “Bij de eerste intake verwijs ik gelijk mensen door naar mijn collega-zorgverleners. Ik zorg er dan ook voor dat dit contact rechtstreeks wordt gelegd. Mijns inziens is dat essentieel voor het slagen van de behandeling.”

Wordt deze behandeling vergoed?
Neliza: “Vanuit de basisverzekering en de speciale COVID-regeling heeft iedereen – na verwijzing van de huisarts of specialist – recht op 10 uur ergotherapie (bovenop de bestaande 10 uur), 50 fysiotherapiebehandelingen en 7 uren behandeling bij de diëtist. Hiervoor geldt wel eerst het eigen risico. In overleg met de patiënt plannen wij dit zo goed mogelijk in.”

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met één van de drie zorgverleners:
– Kracht Ergotherapie: http://www.krachtergotherapie.nl
– Fysiotherapiepraktijk Hövels en Volmer: http://www.manueletherapieneede.nl
– JUCE voeding & leefstijl: http://www.jucevoedingenleefstijl.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven