Ruurlose kinderen missen hun speeltuin


RUURLO – Kinderen uit Ruurlo kunnen sinds twee maanden niet meer terecht in hun speeltuin in de woonwijk ‘t Loo. Een groot aantal speeltoestellen bleek namelijk niet meer veilig en werd afgekeurd. Daarom werden ze door de gemeente Berkelland verwijderd. Maar sindsdien is er niets gebeurd. “Die veiligheid is een groot goed, maar er werd een belangrijke stap gemist: wat komt ervoor terug”, zo vroegen buurtbewoners van ‘t Loo zich af. “Hoe kun je de Ruurlose kinderen hun dagelijks klimmen en klauteren afnemen zonder met een goed alternatief te komen?” Buiten spelen is een van de gezondste activiteiten voor de jeugd, maar zonder speeltuin is dat lang niet zo leuk. En als de kinderen na schooltijd niet meer kunnen klimmen en klauteren gaan ze op zoek naar iets anders. Graven, zwart zand en sjouwen met kapotte stenen zijn echter niet de juiste speeloplossing.

Gevaarlijker
Kinderen reageerden: ‘Mama, waar zijn de glijbaan en de zandbak?’ ‘Het is nu nog gevaarlijker dan eerst’, ‘Het is zo saai’, ‘Oma, wie heeft de glijbaan stukgemaakt?’ En straks is het zomervakantie: welke activiteiten gaan de kinderen dan ondernemen? Ook de scholen en Kinderopvang Avonturijn maakten graag gebruik van deze speeltuin, weten de buurtbewoners. Daarom moet er snel wat gebeuren. Wat de buurtkinderen betreft liever gisteren dan vandaag.

Ideeën
Ouders hebben via verschillende kanalen met de gemeente Berkelland contact gezocht en ook wel gevonden, maar tot nu toe zonder bevredigend resultaat. Nu hebben buurtbewoners een brief ontvangen met de uitnodiging om met ideeën te komen. Dat lijkt veelbelovend. Echter, er waren al suggesties ingestuurd door een actieve groep buurtbewoners – vóór deze brief – maar die werden afgewezen. Wat is er dan wel mogelijk? De buurt is niet onredelijk in haar voorstellen. Goede toestellen gaan twintig jaar mee. Voor een jaarlijkse last van 2300 euro (rente en afschrijving) krijgt de speeltuin weer de grandeur die hij had.
“Als je weet dat in de wijk ‘t Loo ongeveer zevenhonderd mensen wonen en de gemeente jaarlijks per inwoner ruim 2800 euro budget heeft, dan is maar een klein gedeelte van dat budget nodig. Maak van de speeltuin weer een speeltuin in plaats van de oud-Germaanse grafheuvel, die het nu is. Want het is verdrietig dat de teleurstelling van de kinderen niet kan worden weggenomen, omdat er op geen enkele wijze duidelijkheid wordt geboden over de mogelijkheden Het (b)lijkt dat de gemeente geen urgentie-besef heeft”, zo is de mening van de buurtbewoners.

Vertrouwen
De urgentie wordt wel breed gevoeld onder kinderen en hun ouders; dat maken reacties op de sociale media van ouders en kinderen, ook woonachtig ver buiten ’t Loo, wel duidelijk. Daarom houden de buurtbewoners vertrouwen dat er links- of rechtsom een goede oplossing zal komen.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Ruurlose kinderen missen hun speeltuin”

  1. Erg jammer!

    Gemeente berkelland mag wel wat meer voor de kinderen doen, ook in Geesteren nog steeds geen speeltuin o.i.d.
    Gemiste kans denk ik.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven