Synagoge Borculo opent bijzonder jaar met zaterdagopenstelling

Door Redactie op 26-06-2021


BORCULO – Evenals vorig jaar zal de Synagoge aan de Weverstraat in Borculo ook dit jaar weer haar deuren openen op de zaterdagmiddagen in juli en augustus van 12.00 – 16.00 uur. Deze gelegenheid om vrij binnen te lopen en wel of niet onder begeleiding van een gids dit bijzondere gebouw te bezoeken werd toen door veel mensen aangegrepen en gewaardeerd. Voornamelijk toeristen, maar ook geboren Borculoërs werden verrast door datgene wat ze te zien en te horen kregen. Alles in het licht van wat de Stichting Synagoge Borculo zich ten doel stelt: het levend houden van de nagedachtenis van de Joodse, met name Borculose oorlogsslachtoffers en het mogelijk maken van educatieve en culturele activiteiten onder het motto ‘Herdenken is doorgeven’.

Vrouwengalerij en expositie Willi Löwenberg
Wat in 2020 al een belangrijke markering had zullen zijn, maar door corona onmogelijk werd gemaakt, was de voltooiing en aansluitend de feestelijke opening van de vrouwengalerij en de kleine expositie over Willy Löwenberg, waar zijn levensverhaal op interactieve wijze wordt verteld. Deze Borculoër overleefde verschillende concentratiekampen, emigreerde naar Amerika en maakte daar fortuin in de vastgoedhandel. De galerij heeft een ingrijpende herinrichting ondergaan. De vitrines herbergen bijzondere voorwerpen, de collectie boeken heeft in omvang belangrijk toegenomen, het poëziealbum van Hennie Veldink waarin Erika Löwenberg een gedichtje schreef is geëxposeerd, de maquette van Borculo met daarop gesitueerd de woningen en bedrijven van joodse families heeft haar prominente plaats behouden en het geheel wordt gecompleteerd met twee touchscreens die alles onthullen over de joodse geschiedenis in Borculo in de loop der eeuwen, inclusief een filmpje met het chronologische verhaal. De extra tijd die de stichting door de coronavertraging vergund werd, maakte het mogelijk plannen die later uitgevoerd zouden worden al dit jaar tot realisatie te brengen. Een fraai voorbeeld daarvan is de transformatie van het lichtmonument tijdens de herdenking van 75 jaar bevrijding van de hand van lichtkunstenaar Daan Roosegaarde. In een andere vorm krijgt dit monument een plaats aan één van de buitenmuren van de synagoge.

David Lowenberg maakte herinrichting mede mogelijk
De eerste zaterdagmiddagopenstelling op 3 juli luidt de officiële opening van de heringerichte vrouwengalerij in. Als speciale gast tijdens de feestelijke opening die in november plaats zal vinden is uitgenodigd David Lowenberg, zoon van Willi Löwenberg. Pas na het overlijden van zijn vader hoorde David over diens levensloop. De man die als 9 jarige jongen in 1936 met zijn ouders en zusje vanuit het Duitse Ochtrop gevlucht is en in Borculo komt wonen. Hij omschrijft het als zijn gelukkigste periode, die duurt tot 1942, als het hele gezin zich moet melden voor transport naar Westerbork. Zonder de genereuze, financiële ondersteuning van Willi’s zoon was het hele project in deze omvang niet mogelijk geweest. Het is op dit moment nog niet zeker of David Lowenberg in de gelegenheid zal zijn dit bijzondere evenement met zijn aanwezigheid luister bij te zetten. Onderdeel van dit feestelijk gebeuren zal de onthulling van het lichtmonument zijn

Herinneringen aan joods leven
Om de zaterdagopeningen mogelijk te maken heeft het bestuur van de stichting met succes een beroep gedaan op de stadsgidsen van de TIBorculo/VVV Borculo om de rondleiding in de synagoge mede te verzorgen. Behalve op de betreffende zaterdagen is een bezichtiging van de synagoge op afspraak ook mogelijk in de weekenden, op maandag en de avonden in de week. Deze bezichtiging kan uitgebreid worden met de wandeling ‘Sporen van joods leven’ langs de belangrijkste plekken met herinneringen aan het joodse leven in Borculo. Dit kan ook zonder gids met behulp van de routebeschrijving die verkrijgbaar is in de synagoge of bij de TIBorculo/VVV Borculo.

Vrijwilligers
Ook de Stichting Synagoge Borculo kan niet zonder de inzet van vrijwilligers en vraagt daarom om mensen die vanuit hun interesse voor het joodse leven in Borculo het erfgoed in stand willen helpen houden en oproepbaar zijn voor de verschillende activiteiten die worden georganiseerd. Informatie hierover is te verkrijgen via de mail: [email protected], telefonisch 06 30137752 of op http://www.synagogeborculo.nl. Datzelfde geldt voor overige informatie en het maken van een bezoekreservering.

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Nicole Tekent (Koopman) laat u zien hoe een pasteltekening wordt gemaakt in Het Filter op Natuurpark Kronenkamp
NEEDE - Altijd al willen weten hoe een tekening met pastelpotloden wordt gemaakt? Op vrijdagmiddag 10 februari van 14.00 tot 16.00 uur is Nicole ......
Lees verder »

Genomineerden Beste Boek Achterhoek en Liemers bekend
BERKELLAND - Wat is het Beste Boek van Achterhoek en Liemers dat in 2022 is uitgebracht? De vijf genomineerden voor de titel zijn bekend. Het zijn – i......
Lees verder »

Thema-avond over vleermuizen bij De Huve in Eibergen
EIBERGEN - IVN/KNNV Oost-Achterhoek houdt woensdag 8 februari een thema-avond over vleermuizen. Spreker is die avond in De Huve aan de Grotestraat 52 ......
Lees verder »

Bloemschiklessen bij Groei & Bloei Berkelland
BERKELLAND – Begin februari beginnen bij Groei & Bloei Berkelland weer de bloemschiklessen. Men hoeft geen lid te zijn van Groei & Bloei Berke......
Lees verder »

Ester van de Haar nieuwe directeur Cultuur Oost
BERKELLAND - De Raad van Toezicht van Cultuur Oost, de Gelderse adviesorganisatie op het gebied van kunst en cultuur, maakt vandaag bekend dat Ester ......
Lees verder »

Extra voorstellingen Stokkums Toneel
REGIO - Vanwege de aanhoudende vraag naar kaarten, heeft het Stokkums Toneel besloten om een extra voorstelling te geven op: Vrijdag 3 & zate......
Lees verder »

Filmavond in Beltrum
BELTRUM - Op dinsdag 21 maart om 19.30 uur vertoont de Commissie Ontmoeting & Inspiratie de film Lion, in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk......
Lees verder »

6 tips voor een nieuw interieur in huis
BERKELLAND - Nieuw interieur in huis kan het design nieuw leven inblazen en het laten voelen alsof de woning net helemaal opnieuw is gebouwd. Deze ze......
Lees verder »

Crescendo Neede presenteert: Thank you for the music
NEEDE - Op zaterdag 11 februari geeft het orkest van Crescendo Neede, in samenwerking met de Twentse Politie Kapel, een concert in de Grote Kerk in Ne......
Lees verder »

Jaarlijkse subsidie aanvragen dienen vóór 31 maart bij de gemeente binnen te zijn
BERKELLAND - De jaarlijkse subsidieaanvragen voor muziek, zang, dans, toneel, dorpsböke, jeugd- en jongerenwerk, ouderenwerk, sport en vorming en educ......
Lees verder »

Geesterens Belang start met inloopspreekuur
GEESTEREN - Als dorpsbelangen vereniging heeft Geesterens Belang een tweeledig doel. Zij wil graag de tradities en de authenticiteit van het dorp besc......
Lees verder »

GroenLinks Berkelland zoekt kandidaten voor het ‘Groene Lintje’
BERKELLAND - GroenLinks Berkelland wil met het uitreiken van een Groen Lintje organisaties of mensen die zich sterk hebben gemaakt voor duurzame ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

NUB TV

Boeren feliciteren FrieslandCampina in Borculo met verjaardag


BORCULO – De zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo bestaat 125 jaar, wat reden was voor Achterhoekse melkveehouders om woensdagochtend langs te komen met een bloemetje én een feestelijke banner. De boeren, die als lid onderdeel zijn van het internationale bedrijf, hopen zo de banden aan te halen. “Een mooi moment vanuit de boeren die bij ons zijn aangesloten”, vindt locatiedirecteur Eric Hassink.

“We zijn hier ooit begonnen met een boterfabriek, later kaas, en uiteindelijk is het uitgegroeid tot wat je nu ziet staan.” Behalve een felicitatie, was het voor de boeren een manier om de banden aan te halen. Volgens Gerbert Boenink, voorzitter van de districtsraad van het bedrijf in de Achterhoek, is dat nodig: “De verbinding tussen de leden en de mensen die hier werken is minder geworden. Vroeger werkten de zonen en dochters allemaal in die fabriek. Wij willen die verbinding terugbrengen.” De locatiedirecteur herkent het verhaal. “Ik denk dat de band in het verleden misschien wel hechter geweest is, toen was het echt lokaal gericht”, zegt Hassink. “Het bedrijf is internationaler geworden, misschien zijn we ook wel wat uit elkaar gegroeid, maar de contacten zijn nog steeds goed.” Boenink: “In een coöperatie is net als in een familie veel discussie, er zijn continu mensen die iets vinden. In globaliteit zijn mensen tevreden, maar er zijn ook zeker kritische leden, dat is goed.”

‘Gezonde toekomst’
Hoewel er vanwege de stikstofcrisis bij sommige veehouders zorgen zijn over de toekomst, ziet de fabriek de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Zuivel in zijn algemeenheid heeft denk ik nog steeds een ongelofelijk mooie toekomst”, aldus Hassink, die aangeeft dat de locatie in Borculo onder meer kindervoeding en medische producten produceert. “Die breedheid zorgt ervoor dat we echt een gezonde toekomst tegemoet gaan.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »