Synagoge Borculo opent bijzonder jaar met zaterdagopenstelling


BORCULO – Evenals vorig jaar zal de Synagoge aan de Weverstraat in Borculo ook dit jaar weer haar deuren openen op de zaterdagmiddagen in juli en augustus van 12.00 – 16.00 uur. Deze gelegenheid om vrij binnen te lopen en wel of niet onder begeleiding van een gids dit bijzondere gebouw te bezoeken werd toen door veel mensen aangegrepen en gewaardeerd. Voornamelijk toeristen, maar ook geboren Borculoërs werden verrast door datgene wat ze te zien en te horen kregen. Alles in het licht van wat de Stichting Synagoge Borculo zich ten doel stelt: het levend houden van de nagedachtenis van de Joodse, met name Borculose oorlogsslachtoffers en het mogelijk maken van educatieve en culturele activiteiten onder het motto ‘Herdenken is doorgeven’.

Vrouwengalerij en expositie Willi Löwenberg
Wat in 2020 al een belangrijke markering had zullen zijn, maar door corona onmogelijk werd gemaakt, was de voltooiing en aansluitend de feestelijke opening van de vrouwengalerij en de kleine expositie over Willy Löwenberg, waar zijn levensverhaal op interactieve wijze wordt verteld. Deze Borculoër overleefde verschillende concentratiekampen, emigreerde naar Amerika en maakte daar fortuin in de vastgoedhandel. De galerij heeft een ingrijpende herinrichting ondergaan. De vitrines herbergen bijzondere voorwerpen, de collectie boeken heeft in omvang belangrijk toegenomen, het poëziealbum van Hennie Veldink waarin Erika Löwenberg een gedichtje schreef is geëxposeerd, de maquette van Borculo met daarop gesitueerd de woningen en bedrijven van joodse families heeft haar prominente plaats behouden en het geheel wordt gecompleteerd met twee touchscreens die alles onthullen over de joodse geschiedenis in Borculo in de loop der eeuwen, inclusief een filmpje met het chronologische verhaal. De extra tijd die de stichting door de coronavertraging vergund werd, maakte het mogelijk plannen die later uitgevoerd zouden worden al dit jaar tot realisatie te brengen. Een fraai voorbeeld daarvan is de transformatie van het lichtmonument tijdens de herdenking van 75 jaar bevrijding van de hand van lichtkunstenaar Daan Roosegaarde. In een andere vorm krijgt dit monument een plaats aan één van de buitenmuren van de synagoge.

David Lowenberg maakte herinrichting mede mogelijk
De eerste zaterdagmiddagopenstelling op 3 juli luidt de officiële opening van de heringerichte vrouwengalerij in. Als speciale gast tijdens de feestelijke opening die in november plaats zal vinden is uitgenodigd David Lowenberg, zoon van Willi Löwenberg. Pas na het overlijden van zijn vader hoorde David over diens levensloop. De man die als 9 jarige jongen in 1936 met zijn ouders en zusje vanuit het Duitse Ochtrop gevlucht is en in Borculo komt wonen. Hij omschrijft het als zijn gelukkigste periode, die duurt tot 1942, als het hele gezin zich moet melden voor transport naar Westerbork. Zonder de genereuze, financiële ondersteuning van Willi’s zoon was het hele project in deze omvang niet mogelijk geweest. Het is op dit moment nog niet zeker of David Lowenberg in de gelegenheid zal zijn dit bijzondere evenement met zijn aanwezigheid luister bij te zetten. Onderdeel van dit feestelijk gebeuren zal de onthulling van het lichtmonument zijn

Herinneringen aan joods leven
Om de zaterdagopeningen mogelijk te maken heeft het bestuur van de stichting met succes een beroep gedaan op de stadsgidsen van de TIBorculo/VVV Borculo om de rondleiding in de synagoge mede te verzorgen. Behalve op de betreffende zaterdagen is een bezichtiging van de synagoge op afspraak ook mogelijk in de weekenden, op maandag en de avonden in de week. Deze bezichtiging kan uitgebreid worden met de wandeling ‘Sporen van joods leven’ langs de belangrijkste plekken met herinneringen aan het joodse leven in Borculo. Dit kan ook zonder gids met behulp van de routebeschrijving die verkrijgbaar is in de synagoge of bij de TIBorculo/VVV Borculo.

Vrijwilligers
Ook de Stichting Synagoge Borculo kan niet zonder de inzet van vrijwilligers en vraagt daarom om mensen die vanuit hun interesse voor het joodse leven in Borculo het erfgoed in stand willen helpen houden en oproepbaar zijn voor de verschillende activiteiten die worden georganiseerd. Informatie hierover is te verkrijgen via de mail: [email protected], telefonisch 06 30137752 of op http://www.synagogeborculo.nl. Datzelfde geldt voor overige informatie en het maken van een bezoekreservering.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven