Synagoge Borculo opent bijzonder jaar met zaterdagopenstelling

Door Redactie op 26-06-2021


BORCULO – Evenals vorig jaar zal de Synagoge aan de Weverstraat in Borculo ook dit jaar weer haar deuren openen op de zaterdagmiddagen in juli en augustus van 12.00 – 16.00 uur. Deze gelegenheid om vrij binnen te lopen en wel of niet onder begeleiding van een gids dit bijzondere gebouw te bezoeken werd toen door veel mensen aangegrepen en gewaardeerd. Voornamelijk toeristen, maar ook geboren Borculoërs werden verrast door datgene wat ze te zien en te horen kregen. Alles in het licht van wat de Stichting Synagoge Borculo zich ten doel stelt: het levend houden van de nagedachtenis van de Joodse, met name Borculose oorlogsslachtoffers en het mogelijk maken van educatieve en culturele activiteiten onder het motto ‘Herdenken is doorgeven’.

Vrouwengalerij en expositie Willi Löwenberg
Wat in 2020 al een belangrijke markering had zullen zijn, maar door corona onmogelijk werd gemaakt, was de voltooiing en aansluitend de feestelijke opening van de vrouwengalerij en de kleine expositie over Willy Löwenberg, waar zijn levensverhaal op interactieve wijze wordt verteld. Deze Borculoër overleefde verschillende concentratiekampen, emigreerde naar Amerika en maakte daar fortuin in de vastgoedhandel. De galerij heeft een ingrijpende herinrichting ondergaan. De vitrines herbergen bijzondere voorwerpen, de collectie boeken heeft in omvang belangrijk toegenomen, het poëziealbum van Hennie Veldink waarin Erika Löwenberg een gedichtje schreef is geëxposeerd, de maquette van Borculo met daarop gesitueerd de woningen en bedrijven van joodse families heeft haar prominente plaats behouden en het geheel wordt gecompleteerd met twee touchscreens die alles onthullen over de joodse geschiedenis in Borculo in de loop der eeuwen, inclusief een filmpje met het chronologische verhaal. De extra tijd die de stichting door de coronavertraging vergund werd, maakte het mogelijk plannen die later uitgevoerd zouden worden al dit jaar tot realisatie te brengen. Een fraai voorbeeld daarvan is de transformatie van het lichtmonument tijdens de herdenking van 75 jaar bevrijding van de hand van lichtkunstenaar Daan Roosegaarde. In een andere vorm krijgt dit monument een plaats aan één van de buitenmuren van de synagoge.

David Lowenberg maakte herinrichting mede mogelijk
De eerste zaterdagmiddagopenstelling op 3 juli luidt de officiële opening van de heringerichte vrouwengalerij in. Als speciale gast tijdens de feestelijke opening die in november plaats zal vinden is uitgenodigd David Lowenberg, zoon van Willi Löwenberg. Pas na het overlijden van zijn vader hoorde David over diens levensloop. De man die als 9 jarige jongen in 1936 met zijn ouders en zusje vanuit het Duitse Ochtrop gevlucht is en in Borculo komt wonen. Hij omschrijft het als zijn gelukkigste periode, die duurt tot 1942, als het hele gezin zich moet melden voor transport naar Westerbork. Zonder de genereuze, financiële ondersteuning van Willi’s zoon was het hele project in deze omvang niet mogelijk geweest. Het is op dit moment nog niet zeker of David Lowenberg in de gelegenheid zal zijn dit bijzondere evenement met zijn aanwezigheid luister bij te zetten. Onderdeel van dit feestelijk gebeuren zal de onthulling van het lichtmonument zijn

Herinneringen aan joods leven
Om de zaterdagopeningen mogelijk te maken heeft het bestuur van de stichting met succes een beroep gedaan op de stadsgidsen van de TIBorculo/VVV Borculo om de rondleiding in de synagoge mede te verzorgen. Behalve op de betreffende zaterdagen is een bezichtiging van de synagoge op afspraak ook mogelijk in de weekenden, op maandag en de avonden in de week. Deze bezichtiging kan uitgebreid worden met de wandeling ‘Sporen van joods leven’ langs de belangrijkste plekken met herinneringen aan het joodse leven in Borculo. Dit kan ook zonder gids met behulp van de routebeschrijving die verkrijgbaar is in de synagoge of bij de TIBorculo/VVV Borculo.

Vrijwilligers
Ook de Stichting Synagoge Borculo kan niet zonder de inzet van vrijwilligers en vraagt daarom om mensen die vanuit hun interesse voor het joodse leven in Borculo het erfgoed in stand willen helpen houden en oproepbaar zijn voor de verschillende activiteiten die worden georganiseerd. Informatie hierover is te verkrijgen via de mail: [email protected], telefonisch 06 30137752 of op http://www.synagogeborculo.nl. Datzelfde geldt voor overige informatie en het maken van een bezoekreservering.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Collectanten in Berkelland weer op pad voor de hersenstichting
BERKELLAND - Van 31 januari tot en met 5 februari 2022 houdt de Hersenstichting de jaarlijkse collecte. Ook in Berkelland gaan honderden collectanten......
Lees verder »

Expositie schilderijen Françoise Martens
RUURLO – Vanaf 7 februari t/m 30 maart zijn de werken van Françoise Martens te bewonderen in de expositieruimte van Kunstkring Ruurlo, op de eerste v......
Lees verder »

KNVB denkt competities uit te kunnen spelen, mits deze op 5 en 6 februari wordt hervat
BERKELLAND - De KNVB heeft goede hoop dat de amateurvoetbal competitie 'gewoon' kunnen worden uitgespeeld. Het is daarbij wel van belang dat de compe......
Lees verder »

Winterwandeling SV Kerkloo Eibergen opnieuw afgelast
EIBERGEN - De winterwandeling die op zondag 13 februari georganiseerd zou gaan worden door Schietvereniging Kerkloo uit Eibergen gaat wederom niet do......
Lees verder »

5x deze relatiegeschenken komen altijd van pas
BERKELLAND - Ben je net een onderneming gestart en ben je op zoek naar geschikte relatiegeschenken? Dan ben je er waarschijnlijk al achter gekomen da......
Lees verder »

Biebboeken laten bezorgen aan huis
BERKELLAND – Ken jij iemand die enorm graag leest, maar aan huis gebonden is? Wijs hem of haar dan op de mogelijkheid om boeken thuisbezorgd te krijg......
Lees verder »

Workshop gebarentaal in Bibliotheek Ruurlo
RUURLO – Na succesvolle edities in Eibergen en Lichtenvoorde start er in maart 2022 in de Bibliotheek Ruurlo een workshopcyclus ‘Kennismaken met geba......
Lees verder »

Bouw een virtuele wereld in het BIEBlab
BERKELLAND – Op 2 februari (Ruurlo) en 9 februari (Eibergen) kun je in het BIEBlab een virtuele wereld bouwen. In beide vestigingen begint het BIEBla......
Lees verder »

Museum de Scheper verlengt expositie over schilder Herman Abbink
EIBERGEN - Museum de Scheper heeft de tentoonstelling over Herman Abbink, de in Eibergen geboren landschapsschilder, verlengd. Deze interessante expo......
Lees verder »

Van wie is deze ring?
BORCULO - Wie is deze ring verloren bij de bushalte aan de Graafwichmanstraat in Borculo.  ......
Lees verder »

Inwonersaantal Berkelland nagenoeg gelijk gebleven
BERKELLAND - Het jaar 2021 leverde 361 geboortes op in onze gemeente. Daarentegen overleden er 491 mensen. Berkelland verwelkomde 1450 nieuwe inwoners......
Lees verder »

Campagne ‘Je schuld delen kost niks’ van start
BERKELLAND - Iedereen kan in de schulden terechtkomen. Je ziet het niet altijd aankomen. En soms juist wel. Een schuld is niks om je voor te schamen.......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen karsverhaal
NEEDE Wet ie `t ,wet ie `t al, wij goat “neet” samen noar de stal. Het wurdt wear `n kale bedoeling met de feestdaage. Efkes nog gauw noar `t café hen......
Lees verder »

Fratsen Hij is der wear
NEEDE - Sinterkloas is alwear in `t land . Dus `t gemas oaver de kleur`n van de Pieten geet wear an. As ie niks betters te doone hebt kun ie altied w......
Lees verder »

Fratsen Kletskassa
NEEDE - Wat veur de kleine winkeliers heel normaal is wurdt deur de supermarkten op e bloazen of ze iets nieuws hebt oet e vonden. Het preutje met de......
Lees verder »

Fratsen oogsttied
NEEDE - September is natuurlijk de oogstmoand bie oetstek.De boeren meit nog `n leste snit van `t land. Dit joar was natuurlijk biezonder vruchtboar ......
Lees verder »

NUB TV

Het Jaar Van Joost van Oostrum


BERKELLAND – Bij Berkelland FM blikte verslaggever Bas te Velthuis elk jaar op Oudejaarsdag terug op het jaar dat achter ons lag. In een drie uur durende uitzending sprak hij mensen die in het nieuws waren geweest dat jaar, met de weerman nam hij het weer van het afgelopen jaar nog eens door en steevast was er een terugblik met de burgemeester. Vele jaren was toenmalig burgemeester van Berkelland Hein Bloemen bij hem te gast in de studio. Later nam Joost van Oostrum dit stokje over. De afgelopen dagen blikte Bas voor Nieuws uit Berkelland terug met Berkellanders die er in 2021 toededen. Inmiddels met beelden erbij en volledig online verspreid. Uiteraard kunnen we niet anders dan op Oudejaarsdag deze serie te eindigen met Joost van Oostrum.

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »