Voormalig wethouder Jan Zappeij start eigen politieke partij


RUURLO – Jan Zappeij zat in de Gemeenteraad van de voormalige Gemeente Borculo namens D66, daarna zat hij jaren in de raad van Berkelland en was hij zelfs kortstondig wethouder van onze gemeente. In zijn ‘Berkellandse’ periode was Zappeij, inmiddels woonachtig in Ruurlo,  lid van de PVDA. Hij leek na de verkiezingen van 2018 van het politieke toneel verdwenen, maar vandaag maakt hij zijn plannen openbaar voor een comeback. “Om invloed te hebben op de gemeentelijke politiek zit er niks anders op dan er zelf deel van uit te gaan maken. Dit zal gebeuren onder de naam Burgerbeweging Berkelland. Een van de eerste programmapunten is natuurlijk het inzetten op nul windturbines. En het direct stoppen met de aanleg van zonnepaneelwoestijnen. Deze dingen horen op het dak……”. Klinkt Zappeij strijdvaardig. “Het verdere verkiezingsprogramma is al bijna klaar. Geen sprookjesboek van tientallen bladzijden, maar een beknopt stuk. Daarna zullen kandidaten voor de verkiezingslijst worden geworven en opgeleid. Zeer binnenkort volgt nadere informatie over ons programma”.

Sporthal Ruurlo
Zappeij ergert zich aan een groot aantal zaken in de gemeente. “De plannen voor een nieuwe sporthal in Ruurlo zijn inmiddels een klucht op zich. Begin 2021 moest wethouder Bosman (GB) al twee keer bakzeil halen. Dit ondanks de steun van het CDA en aanhangwagen Gemeentebelangen. Maar alle andere partijen zagen gelukkig wel in dat de verenigde Ruurlose sportwereld niet genegeerd kon worden”. Schetst hij. “In 2019 moest massaal verzet vanuit de bevolking voorkomen dat honderden 150 jaar oude eiken langs de weg Ruurlo – Groenlo gekapt zouden worden. Landelijke media besteedden veel aandacht hieraan. Het bestuur van de provincie Gelderland kwam met een beleidswijziging om voortaan terughoudend te zijn met bomenkap. Maar ondanks een rapport waaruit bleek dat bijna alle bomen gezond waren, meende het CDA dat de bomen “op” waren en dus kaprijp. Ondertussen blijkt uit een rapport dat de landschapsvernieling gewoon doorgaat. In het buitengebied kun je namelijk rustig de bijl in houtsingels zetten, zonder dat er een boete volgt. CDA, OBL en VVD menen dat een goed gesprek met de dader voldoende is. Selectieve naïviteit”. 

Energietransitie
“En dan de nationale en regionale tragedie van de energieneutraliteit in het dichtstbevolkte land van Europa. Maar inmiddels zijn er protesten alom tegen windturbines en zonnepaneelwoestijnen. De grote demonstratie tegen het plan om 5 molens van 250 meter hoog bij de Avinkstuw te plaatsen laat zien dat ook de Berkellanders niets van deze landschapsvernieling moeten hebben. Maar, is met het aannemen van de motie “Regie in de energietransitie” door vrijwel de gehele gemeenteraad –alleen Groen Links was tegen- het gevaar niet geweken? Nee, absoluut niet! Want aan het eind van deze motie staat namelijk dat het uitgangspunt is “Gezamenlijk regionale zoekgebieden bepalen voor grootschalige energieopwekking in de Achterhoek”. Het is dan ook een raadsel waarom Groen Links tegen deze motie heeft gestemd. Ondertussen is de gemeentelijke politiek er ook verder slecht aan toe. Een gedetailleerd coalitieakkoord en een gebrek aan dualisme bij CDA, GB en VVD zijn de dood in de pot voor een levendig democratisch proces. Hier zal verandering in moeten komen, te beginnen met een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Maar ook met een politieke cultuur die de eigen bubbel verlaat………”. Aldus Jan Zappeij. 

 

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Voormalig wethouder Jan Zappeij start eigen politieke partij”

  1. Dit is heel goed, hier heb ik ook aan gedacht en zelf ook al verschillende keren geroepen. Het word tijd dat dit gebeurd in de politiek, we worden tegrazen genomen met de zittende partijen. Ik steun dit uit volle overtuiging, zelf ben ik niet zo om een partij te beginnen het is mooi dat Jan dit gaat doen.
    Ga erover denken bij hem aan te sluiten, moeten meer mensen doen. Denk aan de windmolens en zonne velden inderdaad, en de riante thuiswerk vergoeding en de sporthal. En niet vergeten de parkeerplaats die de ambtenaren bedacht hadden voor zich zelf. Enz enz

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven